Γιώργος Δημαράς: Αναβάθμιση της Αθήνας με μακρόπνοο σχέδιο αστικών αναπλάσεων

Πέμ, 19/04/2018

Γιώργος Δημαράς:

 Αναβάθμιση της Αθήνας με  μακρόπνοο σχέδιο αστικών αναπλάσεων.

 

Εισηγητής του νομοσχεδίου  στην Επιτροπή  της Βουλής

Την ανάγκη υλοποίησης ενός ταχύρρυθμού σχεδίου ανάπλασης των αστικών κέντρων της χώρας τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Σύσταση φορέα αναπλάσεων της πόλης των Αθηνών». Στην τοποθέτησή του ως εισηγητής του νομοσχεδίου, ο οικολόγος βουλευτής υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου, χωρίς να στοχεύει σε μεγάλες αλλαγές, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, που θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης και θα οδηγήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτώντης.  

Ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στον κακό πολεοδομικό σχεδιασμό των προηγούμενων δεκαετιών αλλά και στην έλλειψη συντονισμού Κυβέρνησης, Περιφέρειας  και Δήμων, που δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την υλοποίηση των αναπλάσεων που σχεδιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πόλεων χωρίς χώρους πρασίνου, χωρίς ασφαλείς διαδρομές για περπάτημα και ποδήλατο, χωρίς αξιόπιστο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, οδηγώντας έτσι στην αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση των πόλεων αλλά και την ουσιαστική υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών τους.

Ο βουλευτής επεσήμανε τη γήρανση ενός σημαντικού αριθμού κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας, πολλά από τα οποία είναι ακατοίκητα και χρήζουν αισθητικής ανάπλασης, στατικής αποκατάστασης και ιδιαίτερα αναβάθμιση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς. Επίσης τόνισε της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από την έλλειψη χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα τολμηρό σχέδιο ανάπλασης που ωστόσο απαιτεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, καθώς οι αναγκαίες παρεμβάσεις απαιτούν και την κατεδάφιση ορισμένων κτηρίων αλλά και την επίλυση του ζητήματος των πολλών μικρών ιδιοκτησιών και των εξ αδιαιρέτου οικοπέδων.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι παρότι δεν επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αποσκοπεί στο να προχωρήσουν ζητήματα συντονισμού για την επιτάχυνση της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας που έχουν ωριμάσει και καθυστερούν δεκαετίες, ξεκινώντας την υλοποίηση παρεμβάσεων σε δύο περιοχές που κατά γενική εκτίμηση χρήζουν ανάπλασης, δηλαδή τα «Προσφυγικά» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Γιώργος Δημαράς τόνισε: «Με το νομοσχέδιο αυτό μπαίνουν οι πρώτες βάσεις για μια ουσιαστική ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Το όφελος θα είναι πολλαπλό πρώτα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και για την ανάπτυξη του τουρισμού και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε σε αυτό το όραμα  τις νέες δυνάμεις επιστημόνων και φοιτητών. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους που θα αξιοποιηθούν και θα προσφέρουν έργο άνθρωποι με νέες ιδέες και προτάσεις».

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά εδώ

Διαβάστε την εισήγηση του Γιώργου Δημαρά εδώ