ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΣΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΕΡΓΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΥΗΝΟΥ)

Δευ, 29/02/2016

Το μείζον θέμα των παράνομων αμμοληψιών από τις κοίτες των ποταμών ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Δημαράς στη Βουλή.

 Συγκεκριμένα σε ερώτηση που κατατέθηκε και συνυπογράφεται από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σπαρτινό (Αχαΐα) και Γιώργο Ψυχογιό (Κορινθία) ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί (Περιβάλλοντος και Υποδομών) σχετικά με τα μέτρα που θα λάβουν ώστε να σταματήσουν οι παράνομες αμμοληψίες που γίνονται για τις εργασίες που αφορούν την «Ολυμπία Οδό» και να εξαιρεθούν τα ποτάμια από παλιότερη ΚΥΑ (υπ.αριθμ. 172996 3/6/2014) που επέτρεπε τις αμμοληψίες από ποτάμια της Αιγιαλείας. 

 Όπως αναφέρεται στην ερώτηση: “Αν αναλογίσουμε την σημερινή διάβρωση των ακτών (που διατηρούνταν ίδιες επί χιλιετίες πριν την παρέμβασή μας) με την λήψη υλικών των προηγούμενων δεκαετιών, αυτό που θα ακολουθήσει  την σημερινή  άπληστη νόμιμη και παράνομη λήψη θα είναι ολοκληρωτικά καταστροφικό για το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου και μάλιστα με επιταχυνόμενα αποτελέσματα για τα επόμενα χρόνια”.

 Επίσης στην Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Βουλής την Πέμπτη 25.2.2016 ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στο χρόνιο ζήτημα αμμοληψιών που καταστρέφουν τον Εύηνο Ποταμό, καθώς και τις άλλες δραστηριότητες που καταστρέφουν τα ποτάμια της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας γενικότερα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

 «Ο Εύηνος εκτός από τα επιφανειακά λιγοστά νερά λόγω εκτροπής έχει υπόγεια νερά   από τα οποία  υδρεύεται το Μεσολόγγι και όλα τα γύρω χωριά όπως το Ευηνοχώρι, ο Άγιος Γεώργιος κ.α. ενώ σύντομα θα υδρεύεται και το Αιτωλικό. Από εκεί λοιπόν παίρνουν αμμοχάλικα για την Ιόνια Οδό και η εταιρία πάνω στην κοίτη έχει το εργοτάξιο. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών βλέπουν το βραχυπρόθεσμο όφελος από τους εργαζόμενους στο έργο  χωρίς να σκέφτονται το νερό που πίνουν αυτοί και τα παιδιά τους. Όσοι εναντιώνονται στην απαγόρευση των παράνομων αμμοληψιών, υποστηρίζουν ότι με τέτοια μέτρα πιθανόν να έχαναν τη δουλειά τους κάποιοι  εργάτες. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχαναν την δουλειά τους, απλώς θα κόστιζε λίγο παραπάνω το έργο. Αυτή είναι  λίγο-πολύ η αντιμετώπιση των έργων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βλέπουμε δηλαδή την άμεση ωφελιμότητα και δεν βλέπουμε ποιο είναι μακροπρόθεσμα το καλό για όλους».

 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης εδώ.

Ολόκληρη η ομιλία του στην Υποεπιτροπή Υδάτινων πόρων εδώ.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας εδώ.

 Πληροφορίες: 2106399612