Γιώργος Δημαράς: "Στη Βουλή διαφωνούμε και εκεί που συμφωνούμε". Η απλή αναλογική ενισχύει τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα και τη διαφάνεια.

Δευ, 16/07/2018

Γιώργος Δημαράς:  "Στη Βουλή διαφωνούμε και εκεί που συμφωνούμε".

Η απλή αναλογική ενισχύει τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα και τη διαφάνεια.

Ως ένα σημαντικό  βήμα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού της αυτοδιοίκησης, της διαφάνειας των αποφάσεων και της σύνθεσης πολιτικών χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι») ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας, την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018. Ο Γιώργος Δημαράς στηλίτευσε την αντίφαση που παρουσιάζουν τα στελέχη της ΝΔ στο ζήτημα της κατάτμησης της Περιφέρειας  Β΄ Αθηνών δηλαδή, να διαφωνούν εκεί που συμφωνούν και να καταψηφίζουν αυτά στα οποία συμφωνούν. Κοινός παρανομαστής όλων θα έπρεπε να είναι η θέση που έχει η Πολιτική Οικολογία για σύγκλιση και σύνθεση απόψεων, ειρηνική συνύπαρξη, αυθεντική δημοκρατία.

Επιπλέον, ο  βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι αβάσιμη η άποψη της ΝΔ σύμφωνα με την οποία είναι ορθή και αποτελεσματική η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα, δηλ. ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης με ποσοστό  κάτω  του 30% στον πρώτο γύρο να λαμβάνει το 60% των Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβούλων, και επομένως  δεν χρειάζεται να αλλάξει.

Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι η απλή αναλογική εισάγει ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής συμβούλων ανάλογα με τη ψήφο των πολιτών, αναπτύσσει την δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, ενισχύει τη συλλογικότητα και τη διαφάνεια και εξασφαλίζει  την πολιτική νομιμοποίηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το προηγούμενο πλειοψηφικό και συγκεντρωτικό σύστημα ευνοούσε πρακτικές φωτογραφικών δημοπρασιών και υπογραφής συμβάσεων που εξυπηρετούσαν μεγάλα συμφέροντα σε βάρος του δημοσίου χρήματος.  Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Περιφέρεια Αττικής που στο παρελθόν ο μέσος όρος μίσθωσης  των ακινήτων της ήταν περίπου τριπλάσιος  από τις εμπορικές τιμές.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής ανέλυσε τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων που είχαν γίνει από το 2012 και συνίστανται κυρίως στην εκλογή  Δημάρχων και Περιφερειαρχών από το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο αντίστοιχα, στην εκλογή τριμελούς Συμβουλίου στις μικρές τοπικές κοινότητες , στη δημιουργία υπηρεσιών για την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, στη θεσμοθέτηση για τους δήμους στόχων ανακύκλωσης όπως και του προγράμματος «πληρώνω όσο πετάω» καθώς και στην μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς τις αιρετές Περιφέρειες.

Για την διάσπαση της εκλογικής Περιφέρειας Β΄ Αθηνών ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι είναι  ζήτημα δημοκρατίας, ζήτημα αμεσότερης σχέσης υποψηφίου και πολίτη. Τα κόμματα που αντιδρούν είναι τα κόμματα του κατεστημένου, που επιδιώκουν να συντηρηθούν οι πρακτικές της κληρονομικής διαδοχής των βουλευτικών εδρών  στους απογόνους τους, με τη βοήθεια των «ανεξάρτητων» ΜΜΕ. Η διάσπαση της Β΄ Αθηνών θα δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους και θα επιτρέψει σε νέους και ικανούς ανθρώπους να διεκδικήσουν ισότιμα την εκλογή τους στη Βουλή.

Τέλος, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γιώργος Δημαράς: «η απλή αναλογική θα ασκήσει τους πολίτες στην κουλτούρα διαλόγου, συναίνεσης και σύνθεσης των απόψεων».

Δείτε το βίντεο και όλη την ομιλία από τη Συνεδρίαση της Ολομέλειας εδώ και εδώ.