Γιώργος Δημαράς: Πτωχευμένες Α.Ε με πλούσια τ' αφεντικά - Όχημα κερδοσκοπίας το μέχρι σήμερα καθεστώς των Α.Ε.

Παρ, 08/06/2018

Γιώργος Δημαράς: Πτωχευμένες Α.Ε με πλούσια τ' αφεντικά

 Όχημα κερδοσκοπίας  το μέχρι σήμερα καθεστώς  των Α.Ε.

Τομή στην ελληνική νομοθεσία ο νέος νόμος για τις Ανώνυμες Εταιρίες

Ως ένα σοβαρό βήμα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση φαινομένων ανομίας χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του δικαίου των Ανωνύμων Εταιριών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018. Ο  βουλευτής υπογράμμισε ότι το έως σήμερα καθεστώς λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιριών υπήρξε όχημα για την κερδοσκοπία σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και ένας από τους βασικούς λόγους της πτώχευσης και της κατάρρευσης της χώρας μας.

Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι βασικό πρόβλημα της κακοδαιμονίας στο χώρο των Ανωνύμων Εταιριών απετέλεσε  η  ανωνυμία των μετόχων των Α.Ε. που έκρυβαν συχνά μεγάλες παρανομίες, όπως η νομιμοποίηση μαύρου χρήματος.

 Υπήρξαν παραδείγματα τραπεζιτών που δάνειζαν με τα χρήματα των καταθετών δικές τους εταιρίες χωρίς εγγυήσεις, που στη συνέχεια τις οδηγούσαν σε πτώχευση για κερδοσκοπικούς λόγους. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν για Ανώνυμες Εταιρίας που κατασκεύαζαν έργα του δημοσίου και οι οποίες πτώχευσαν ενώ τα αφεντικά τους παρέμειναν πάρα πολύ πλούσια.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής επεσήμανε ότι πολλοί εκμεταλλεύθηκαν με την ανοχή του πολιτικού συστήματος το θεσμό των Ανωνύμων Εταιριών, πλουτίζοντας και στέλνοντας τα χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους. Εκείνοι που έχαναν κάθε φορά ήταν κυρίως οι εργαζόμενοι που βρισκόντουσαν στο δρόμο μετά την πτώχευση των εταιριών , οι προμηθευτές , το ελληνικό δημόσιο στο οποίο  χρωστούν δισεκατομμύρια ευρώ φόρων, το ασφαλιστικό σύστημα και τέλος οι έλληνες φορολογούμενοι που κλήθηκαν να πληρώσουν το λογαριασμό.

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δημαράς, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αποτελεί μια τομή στην ελληνική νομοθεσία καθώς γίνεται ονομαστικοποίηση των μετοχών των Α.Ε. Κάλεσε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν αυτοκριτική για την ανοχή  στην ανομία του παρελθόντος και να  ψηφίσουν θετικά, προκειμένου να γίνει μια νέα αρχή στο ελληνικό εταιρικό δίκαιο που θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και τα έσοδα του δημοσίου.

 

 

Διαβάστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ 

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά εδω