Γιώργος Δημαράς: Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αντίθετοι στις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες

Τετ, 24/01/2018

Γιώργος Δημαράς: Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αντίθετοι στις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες

Οι συμφωνίες αυτές δεν συμφέρουν την Ελλάδα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Tους λόγους για τους οποίους οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι αντίθετοι στις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, όπως η CETA, η TTIP κ.α. ανέπτυξε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής σχετικά με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018.

Ο Γιώργος Δημαράς, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στην υπογραφή των συμφωνιών αυτών τονίζοντας ότι εκτός από τα πράσινα κόμματα στην Ευρώπη, αρνητική θέση έχουν λάβει τόσο η αριστερά όσο και ένα μέρος της σοσιαλδημοκρατίας. Ειδικότερα, ο βουλευτής υπογράμμισε πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος στις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες:

1. Γιατί η οικονομική παγκοσμιοποίηση εξυπηρετεί κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο πλούτος συσσωρεύεται διεθνώς στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι μέσα στο 2017 οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο αύξησαν τα κέρδη τους κατά 27%.

2. Γιατί οι συμφωνίες οδηγούν στην αποβιομηχανοποίηση πολλών χωρών. Από τη μια στιγμή στην άλλη χώρες χάνουν την βιομηχανία και την παραγωγή τους, καθώς οι πολυεθνικές επιχειρήσεις κατευθύνονται σε χώρες με φθηνή ή ανασφάλιστη εργασία.

3. Επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον και το κλίμα, γιατί οι διατλαντικές συμφωνίες οδηγούν στην αύξηση της ποσότητας των εμπορευμάτων που μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις από μία χώρα στην άλλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την κατανάλωση καυσίμων στις μεταφορές.

4. Αποδυναμώνουν τις τοπικές οικονομίες, κάτι που είναι αντίθετο στη λογική της βιωσιμότητας. Η πολιτική οικολογία πιστεύει ότι όσο οι τοπικές οικονομίες στηρίζουν τη βιοποικιλότητα, δηλαδή την παραγωγή πολλών αγαθών με μια σχετική αυτάρκεια, οι χώρες αυξάνουν την αντοχή τους στις παγκόσμιες κρίσεις που εμφανίζονται συχνά στην καπιταλιστική οικονομία.

5. Οι διατλαντικές συμφωνίες ευνοούν τη λογική της μονοκαλλιέργειας. Ήδη στην Ελλάδα τα νησιά μας δεν παράγουν τίποτα και είναι άμεσα εξαρτημένα από τον τουρισμό, κάτι που τα καθιστά ευάλωτα εάν κάποια στιγμή υπάρξει τουριστική κρίση στην ευρύτερη περιοχή. Η μονόπλευρη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών είναι αντίθετη με τη λογική της αυτάρκειας που θα εξασφαλίσει την επιβίωση και την ασφάλεια για τις επόμενες γενιές και το περιβάλλον.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα, αλλά και οι Πράσινοι στην Ευρώπη, είμαστε αντίθετοι στις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες που ουσιαστικά καταργούν το πλαίσιο προστασίας της τοπικής παραγωγής των χωρών και επιβάλλουν διαδικασίες πέρα από τη βούληση των λαών, χωρίς συμμετοχή των κοινοβουλίων και με θεσμούς που δεν ελέγχονται δημοκρατικά. Ειδικά η χώρα μας που αντιμετωπίζει ζητήματα με την προστασία συγκεκριμένων προϊόντων ελληνικής προέλευσης (ΠΟΠ, φέτα, ελιές καλαμών κ.α.), αλλά και χώρες σαν την Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα ζημιωθούν οικονομικά από τέτοιες συμφωνίες οι οποίες ευνοούν περισσότερο τις μεγάλες και οικονομικά ισχυρές χώρες. Είναι επιβεβλημένο, οι συμφωνίες αυτές να περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια και οι πολίτες να ενημερωθούν διεξοδικά για τις συνέπειες που θα έχει η κύρωσή τους».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γ.Δημαρά εδώ