Γιώργος Δημαράς: Να σταματήσουν άμεσα οι παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Πέμ, 14/12/2017

Γιώργος Δημαράς: Να σταματήσουν άμεσα οι παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ερώτηση στη Βουλή για την παράνομη χρήση κητωδών σε παραστάσεις, που επιβεβαιώθηκε από έλεγχο της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος

Την άμεση και οριστική παύση των παράνομων παραστάσεων με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ζητούν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατατέθηκε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με πρωτοβουλία του οικολόγου βουλευτή Γιώργου Δημαρά. Η πραγματοποίηση παραστάσεων με κητώδη, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, επιβεβαιώνεται πλήρως από την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2017.

Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, διαπιστώθηκε παράβαση διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων που έχουν εκδοθεί για το έργο. Ειδικότερα διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι η επιχείρηση λειτουργούσε για πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας, ενώ πραγματοποιεί παραστάσεις με δελφίνια για εμπορικούς σκοπούς, κάτι που παραβιάζει σειρά διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

Λόγω της βιολογικής και κοινωνικής ιδιαιτερότητας των θαλάσσιων θηλαστικών και των κητωδών, η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι η αιχμαλωσία τους ισοδυναμεί με βασανιστήριο. Τα ζώα δεν μπορούν να αναπτύξουν φυσιολογική συμπεριφορά, εμφανίζουν σωματικές και ψυχοδιανοητικές διαταραχές, κάτι που καθιστά επιβεβλημένη την απαγόρευση αιχμαλωσίας τους. Το ίδιο ισχύει και για κάθε είδους εξαναγκασμό τους σε εκτέλεση θεαμάτων η οποία είναι εντελώς ξένη προς την βιολογία και τον φυσικό προορισμό τους και απαγορεύεται εδώ και αρκετά χρόνια από την ελληνική νομοθεσία.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου ότι οι παραστάσεις που πραγματοποιεί αποτελούν «εκπαιδευτικά προγράμματα» η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι η παράσταση που πραγματοποιήθηκε κατά την ημερομηνία του ελέγχου είχε όλα τα χαρακτηριστικά του όρου αυτού και συγκεκριμένα: «…διενεργείτο σε προκαθορισμένη ώρα και με συγκεκριμένη διάρκεια, ενώπιον του κοινού και με τις επεξηγήσεις του εκφωνητή, όπου τα ζώα (δελφίνια) εξαναγκάζονταν να εκτελούν προκαθορισμένες ασκήσεις ή σειρές ασκήσεων, όχι ως αποτέλεσμα φυσιολογικής ούτε αυθόρμητης συμπεριφοράς, αλλά κατόπιν εντολών των υπευθύνων που δίνονταν με σφυρίχτρα ή χειρονομίες, και με επακόλουθη παροχή ανταμοιβής (τροφής) από τους υπευθύνους προς τα ζώα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παράστασης το κοινό χειροκροτούσε σε συχνά διαστήματα, και ειδικότερα στο τέλος κάθε σειράς κινήσεων των δελφινιών, είτε αυθόρμητα είτε μετά από παρακίνηση του εκφωνητή». Η Υπηρεσία καλεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σε συνέχεια των παραβάσεων που διαπίστωσε, να διερευνήσει εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και εάν απαιτείται η άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στην ερώτησή τους οι 7 βουλευτές ζητούν από το ΥΠΕΝ να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διασφαλισθεί η άμεση και οριστική παύση των παραστάσεων με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας όπως επιβεβαιώνεται και από τον έλεγχο της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δελφίνια που συμμετέχουν στις παραστάσεις έχουν γεννηθεί σε κατάσταση αιχμαλωσίας, ζητούν να ενημερωθούν με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί η παραμονή τους σε ασφαλές περιβάλλον για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Διαβάστε το κείμενο της ερώτησης εδώ