ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τετ, 01/03/2017

ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ:  Συνεργασία για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στη βουλή συζητήθηκε την Πέμπτη 23.2 το ζήτημα της ανάπτυξης της ποιοτικής γεωργίας παρουσία των αρμοδίων υπουργών σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα «Αγροτοδιατροφικός τομέας στις Διεθνείς Αγορές». Στη συνεδρίαση, που είχε σα στόχο τον συντονισμό των δράσεων της ελληνικής πολιτείας και της ομογένειας για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν πλήθος βουλευτών ελληνικής καταγωγής από την Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων της διασποράς.

Ο οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία επεσήμανε ότι η αγροτική παραγωγή βρίσκεται κάτω από το 4% του ΑΕΠ, αποτέλεσμα και των πολιτικών εγκατάλειψης της υπαίθρου στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Υπενθύμισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη του ποιοτικού πρωτογενούς τομέα σε τοπικό επίπεδο για την πολιτική οικολογία.  Τόνισε ότι πρέπει η πολιτεία να αναλάβει δράσεις ανάπτυξης του τομέα υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των αγροτών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των αγροτών δημιουργώντας γεωργικές σχολές μέσης εκπαίδευσης σε κάθε νομό σε όλη την Ελλάδα.»

Ο Γιώργος Δημαράς έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην αρνητική για τη χώρα μας εξέλιξη της υπερψήφισης της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας CETA μεταξύ Ε.Ε και Καναδά, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως τόνισε, οι εμπορικές συμφωνίες CETA, TTIP, TiSA θα βλάψουν τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και το περιβάλλον. Οι συμφωνίες αυτές δεν ωφελούν τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας μας ενώ εντείνουν τις μεγάλες μετακινήσεις προϊόντων μεταξύ των χωρών επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον. Γι’ αυτό η CETA καταψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Πράσινους, την Αριστερά και ένα μέρος των Σοσιαλδημοκρατών στις 15.2.

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Γ.Δημαρά εδώ