Γ.ΔΗΜΑΡΑΣ: Τί είδους ανάπτυξη θέλουμε; Ποιό είναι το σχέδιο των οικολόγων για την οικονομία;

Τετ, 30/11/2016

Γιώργος Δημαράς

 Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε;

Ποιο είναι το σχέδιο των οικολόγων για την οικονομία;

Τις απόψεις του για ένα σχέδιο βιώσιμης  οικονομίας ανέπτυξε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς σε ομιλία του χθές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017. Τόνισε ότι βασικά ζητούμενα για την κυβέρνηση και τη χώρα αποτελούν το ξεπέρασμα της κρίσης, η μείωση της ανεργίας και η οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας.  

Ο Γ. Δημαράς αναφέρθηκε στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η αύξηση του ΑΕΠ ισοδυναμεί με  πραγματική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ ως αριθμητικό μέγεθος, χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά,  δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη υγιούς ανάπτυξης. Απόδειξη αποτελεί το ότι το ΑΕΠ στη χώρα μας αυξανόταν για δεκαετίες με δανεικά χρήματα και την ίδια περίοδο είχαμε μείωση της αγροτικής αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο οικολόγος βουλευτής τόνισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί ποια είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που θέλουμε, επισημαίνοντας ότι το σημερινό διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί την οικοδόμηση βιώσιμων οικονομιών. Όπως υπογράμμισε, με τη νεοφιλελεύθερη   παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών, τα κεφάλαια για επενδύσεις μετακινούνται  όπου υπάρχουν φθηνή εργασία, χαμηλή φορολογία, χαλαροί όροι προστασίας του περιβάλλοντος και φθηνοί φυσικοί πόροι. Με τον τρόπο αυτό χώρες σαν την Ελλάδα από-βιομηχανοποιούνται και οδηγούνται σε οικονομική εξάρτηση, ενώ οι υποδομές τους και το ανθρώπινο δυναμικό απαξιώνονται ή καταστρέφονται.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη διακριτή πολιτική των οικολόγων στα θέματα της οικονομίας τονίζοντας ότι χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης οικονομίας αποτελούν μεταξύ άλλων η διατροφική και ενεργειακή αυτάρκεια, η αποκέντρωση, η στήριξη της περιφέρειας και της τοπικότητας, η οικολογική διαχείριση των εδαφών και των υδάτων, η στήριξη της κοινωνικής οικονομίας καθώς και η αύξηση της αγροτικής παραγωγής με στόχο την διατροφική αυτάρκεια. Για τούτο ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξηθούν οι πόροι που προορίζονται για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής με μεταφορά κονδυλίων από άλλα Υπουργεία, ενώ άσκησε κριτική για επενδύσεις αμφίβολης χρησιμότητας

Όπως δήλωσε ο Γ.Δημαράς: «Η αειφορία, η βιωσιμότητα, η προστασία των οικοσυστημάτων  και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι προτεραιότητες που προσδιορίζουν την πολιτική της οικολογίας στα θέματα της οικονομίας. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τη βάση της συνεργασίας μας με το ΣΥΡΙΖΑ και αυτά τα στοιχεία θέλουμε να αποτελούν τη στρατηγική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Γιώργου Δημαρά εδώ