Γ. Δημαράς: Διατροφική αυτάρκεια, βελτίωση του ισοζυγίου συναλλαγών και αειφορία οι προτεραιότητες για τη νέα ΚΑΠ

Τετ, 11/07/2018

Γ. Δημαράς: Διατροφική αυτάρκεια, βελτίωση του ισοζυγίου συναλλαγών και   αειφορία  οι προτεραιότητες για τη νέα ΚΑΠ

 

Την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων και των Ευρωπαίων Πράσινων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ μετά το 2020) ανέπτυξε ο Οικολόγος Βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου Βουλής, την Παρασκευή 6/7/2018, μετά την σχετική ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο Γ. Δημαράς αναφέρθηκε κατ΄αρχήν στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα που ήταν μονίμως αρνητικό, και επιδεινώθηκε ιδιαίτερα την περίοδο 2002 -2008, αλλά και στη παράλληλη μείωση της συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ, που το 2009 έφτασε στο κατώτατο 3,1% του ΑΕΠ. Επισήμανε δε ως ιδιαίτερα θετικό, ότι η κατάσταση βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια.

 

Ο Οικολόγος Βουλευτής παρουσίασε στη συνέχεια τους άξονες προτεραιότητας για τη νέα ΚΑΠ που έχουν επεξεργαστεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, οι οποίοι επιγραμματικά έχουν ως εξής:

- Προτεραιότητα  άμεσων πληρωμών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν οικολογικές αρχές, με σαφείς κανόνες για όλες τις χώρες, έτσι ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και να μην διογκώνεται η γραφειοκρατία.

- Αυστηρό όριο επιδοτήσεων στις 50 χιλιάδες ευρώ ανά εκμετάλλευση, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τις μικρές εκμεταλλεύσεις.

- Αύξηση της ενίσχυσης για τους νέους αγρότες.

- Προτεραιότητα στις άμεσες ενισχύσεις, αλλά και ειδικό ευρωπαϊκό καθεστώς διευκολύνσεων για την παραγωγή προς τοπική κατανάλωση.

- Ένταξη της ανταλλαγής και χρήσης τοπικών σπόρων στο καθεστώς ενισχύσεων.

- Μείωση των ενισχύσεων όταν χρησιμοποιούνται ανόργανα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, όπως και να μην χορηγούνται ενισχύσεις για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και ζώα που τρέφονται με τέτοια προϊόντα.

- Η ευημερία των παραγωγικών ζώων να γίνει κριτήριο επιλεξιμότητας, να  εφαρμόζονται αυστηρά πρότυπα ως προς τις αποστάσεις μεταφοράς, να προωθηθεί η βελτίωση των βοσκοτόπων και να μειωθούν οι επιδοτήσεις για εντατικές εκτροφές.

- Κίνητρα για αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών.

 

Ο Γιώργος Δημαράς επέμεινε: «να τεθούν ως εθνικοί στόχοι το πλεονασματικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στα αγροτικά προϊόντα, η σχετική διατροφική αυτάρκεια της χώρας, η παραμονή του αγροτικού πληθυσμού στα χωριά, στα νησιά, στην περιφέρεια, αλλά και η δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή των νέων εκεί. Με στόχο, το όλο μοντέλο να είναι βιώσιμο, ανθεκτικό και αποκεντρωμένο».

 

Δείτε το βίντεο και όλη την ομιλία από τη Συνεδρίαση της Επιτροπής εδώ και εδώ.