ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια ανακύκλωσης

 

Αθήνα, 19 Απριλίου 2018

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

·         Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

·         Υγείας

Θέμα: Συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια ανακύκλωσης

Τα εργοστάσια ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης αποτελούν στην πλειονότητά τους ολοκληρωμένες εργοστασιακές μονάδες επεξεργασίας και διαλογής αστικών απορριμμάτων, προωθώντας τις πολιτικές της ανακύκλωσης και αποβλέποντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στα εργοστάσια αυτά που βρίσκονται διάσπαρτα σχεδόν σε κάθε περιφέρεια της ηπειρωτικής ή νησιωτικής Ελλάδας, απασχολούνται πλήθος εργαζόμενων διαφόρων ειδικοτήτων σε δυσχερείς έως αντίξοες εργασιακές συνθήκες. Το ζήτημα είναι βαθύτερο και συνεχώς διογκούμενο, παρά τις όποιες σχετικές προσπάθειες και ελέγχους που γίνονται από τους αρμόδιους φορείς.

Είναι χαρακτηριστικό  ότι πρόσφατοι έλεγχοι τεχνικών κλιμακίων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, διαπιστώνουν και περιγράφουν στις εκθέσεις τους σωρεία  παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, που οδηγούν τελικά στην πλημμελή προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι δηλωτικές της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Απολύσεις ή προσλήψεις με αβέβαιο εργασιακό καθεστώς, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, μειωμένο προσωπικό που καλείται στις πιο υποβαθμισμένες εργασιακές συνθήκες να ανταπεξέλθει σε περισσότερη δουλειά με πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων του (λ.χ. χωρίς ωράρια ή τήρηση επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας), εργατικά ατυχήματα, ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, πλημμελής συντήρηση των εξοπλισμών και των μηχανημάτων κα., συνθέτουν την σκληρή εργασιακή πραγματικότητα σε έναν από τους πιο ευαίσθητους παραγωγικούς τομείς.

Χαρακτηριστική είναι η  τραγική μαρτυρία εργαζομένου σε εργοστάσιο ανακύκλωσης της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή παρατίθεται  σε  δημοσίευμα του Απόστολου Λυκεσά στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Κραυγή από τον εργασιακό μεσαίωνα της ανακύκλωσης», 10.4.2018. (ο σχετικός σύνδεσμος:https://www.efsyn.gr/arthro/kraygi-apo-ton-ergasiako-mesaiona-tis-anakyklosis)

Ανάλογη είναι και η πρόσφατη καταγγελία των εργαζομένων με αφορμή περιστατικό που σημειώθηκε σε εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο νομό Ηρακλείου στην Κρήτη. (ο σχετικός σύνδεσμος: :https://www.cretapost.gr/400740/choris-syntirisi-to-ergostasio-anakyklosis/)

 

Επειδή, το πρόβλημα είναι γενικευμένο και τα κρούσματα αυθαιρεσίας πληθαίνουν, όπως και οι διαμαρτυρίες – καταγγελίες των εργαζομένων.

 

Επειδή, η προστασία της ζωής, η διασφάλιση  αξιοπρεπών συνθηκών και σχέσεων εργασίας αλλά και η μέριμνα για την υγεία είναι δικαίωμα όλων.

 

Επειδή, η προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος, ιδίως μέσω της ανακύκλωσης και της παραγόμενης από αυτήν ανταποδοτικότητας είναι ευθύνη όλων.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

 

·         Αν προτίθενται να λάβουν ειδικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν το εργασιακό καθεστώς (σχέσεις και συνθήκες εργασίας) όσων απασχολούνται στα εργοστάσια ανακύκλωσης;

·         Αν προτίθενται να λάβουν ειδικά μέτρα για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων , που αποτελεί πάγιο αίτημά τους (π.χ. η δημιουργία κινητών μονάδων υγείας).

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Νικόλαος Παρασκευόπουλος

 

Ακριώτης Γεώργιος

 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

Αντωνίου Χρήστος

 

Αυλωνίτου Ελένη

 

Βάκη Φωτεινή

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Γεννιά Γεωργία

 

Γκιόλας Ιωάννης

 

Δέδες Ιωάννης

 

Δημαράς Γεώργιος

 

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

 

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 

Θελερίτη Μαρία

 

Θεωνάς Ιωάννης

 

Θηβαίος Νικόλαος

 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

 

Ιγγλέζη Κατερίνα

 

Καββαδία Ανέττα

 

Καΐσας Γεώργιος

 

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Καστόρης Αστέριος

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα

 

Κυρίτσης Γεώργιος

 

Λιβανίου Ζωή

 

Μανιός Νικόλαος

 

Μάρδας Δημήτριος

 

Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα

 

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

 

Μιχαηλίδης Ανδρέας

 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

Μορφίδης Κωνσταντίνος

 

Μπαλαούρας Γεράσιμος

 

Μπαλτάς Αριστείδης – Νικόλαος – Δημήτριος

 

Μπαλωμενάκης Αντώνης

 

Ντζιμάνης Γεώργιος

 

Ξυδάκης Νικόλαος

 

Πάλλης Γεώργιος

 

Πάντζας Γεώργιος

 

Παπαδόπουλος Νικόλαος

 

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

 

Παπαφιλίππου Γεώργιος

 

Πρατσόλης Αναστάσιος

 

Ρίζος Δημήτριος

 

Ριζούλης Ανδρέας

 

Σεβαστάκης Δημήτριος

 

Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ

 

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

 

Σταμπουλή Αφροδίτη

 

Συρίγος Αντώνιος

 

Συρμαλένιος  Νικόλαος

 

Τζαμακλής Χαρίλαος

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Τριανταφύλλου Μαρία

 

Τσόγκας Γεώργιος

 

 Χουσεΐν Ζειμπέκ

 

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία

 

Ψυχογιός Γεώργιος