ΕΡΩΤΗΣΗ: «Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες TTIP, CETA και TISA»

Αθήνα, 6 Μαΐου 2016

                                                                                                                       ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους  κ.κ.Υπουργούς

-Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

-Εξωτερικών

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

-Υγείας

-Οικονομικών

-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες TTIP, CETAκαι TISA»

Μια σοβαρή απειλή βρίσκεται το τελευταίο διάστημα προ των πυλών: Οι υπό διαπραγμάτευση διεθνείς εμπορικές συμφωνίες 1. TTIP(Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, 2. CETA (Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. και 3. TISA (Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών) μεταξύ 23 κρατών περιλαμβανομένων των κρατών μελών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Οι παραπάνω εμπορικές συμφωνίες που προωθούνται σε συνθήκες μυστικότητας από πολυεθνικές και λόμπυ, αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιριών ενάντια στις ανάγκες των κοινωνιών και την προστασία της φύσης. Οι συμφωνίες αυτές θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας, ανατρέποντας κατακτήσεις δεκαετιών σε τομείς όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, το δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος, η δημόσια υγεία, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η πνευματική ιδιοκτησία και  η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι παραπάνω συμφωνίες ευνοούν χώρες και επιχειρήσεις με μαζική βιομηχανική παραγωγή και είναι καταδικαστικές για χώρες με μικρή παραγωγή όπως η Ελλάδα της οποίας απειλείται άμεσα η εγχώρια αγροτική παραγωγή και τα προϊόντα ονομαστικής προέλευσης (ΠΟΠ). Οι συμφωνίες συνεπάγονται μεταφορά εξουσίας από τα κράτη στις εταιρίες απειλώντας την κυριαρχία των κρατών αλλά και τη δημοκρατία αφού οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τους δεν θα μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα. Επίσης, απορυθμίζονται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής και ελέγχου για τα αγροτικά προϊόντα (γενετικά τροποποιημένα, επεξεργασμένα με επικίνδυνες χημικές μεθόδους κλπ.) γεγονός που δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Εκτός από τα παραπάνω, δημιουργείται παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του οποίου οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να μηνύουν τα κράτη για πρόκληση ζημιών και να ζητούν αποζημιώσεις, αν θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργείται μηχανισμός διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και κρατών ο οποίος υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία.

Οι συμφωνίες απειλούν επίσης το περιβάλλον καθώς ανοίγουν το δρόμο για την εισαγωγή Γεννητικά Τροποποιημένων Οργανισμών αλλά και την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για μεταφορές πολύ μεγάλων αποστάσεων. Οι εργασιακές σχέσεις απορυθμίζονται ακολουθώντας τα πρότυπα των ΗΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι με την εφαρμογή των συμφωνιών θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια απώλεια τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Είναι σαφές ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αντίθετες στις οικολογικές και δημοκρατικές αρχές που είναι η τοπικότητα, η διατροφική αυτάρκεια, η μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, οι ισόρροπες οικονομίες και ο δημοκρατικός έλεγχος των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων. Με σύμμαχο την άγνοια μεγάλης μερίδας των πολιτών, προωθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας.

Πρόσφατα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeaceέδωσε στη δημοσιότητα μέρος του κειμένου της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας TTIPμε το οποίο επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. Αντίστοιχες αποκαλύψεις έχουν γίνει με κείμενα που διέρρευσε το Wikileaksγια τη συμφωνία TISA.

 Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

  1. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει την αντίθεσή της στις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες TTIP, CETAκαι TISAαναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων και την έναρξη ενός νέου ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της δημοκρατίας;
  2. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να προκαλέσει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν οι έλληνες πολίτες για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των παραπάνω συμφωνιών στη ζωή τους αλλά και να λάβει το κάθε πολιτικό κόμμα ξεκάθαρη θέση απέναντι στις συμφωνίες αυτές;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Δημαράς

Ακριώτης Γιώργος

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννακίδης Στάθης

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Θελερίτη Μαρία

Θηβαίος Νίκος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Καΐσας Γεώργιος

Καστόρης Αστέριος

Καφαντάρη Χαρά

Κωνσταντινέας Πέτρος

Μορφίδης Κώστας

Μουσταφά Μουσταφά

Μπάρκας Κώστας

Ντζιμάνης Γεώργιος

Πάντζας Γιώργος

Παπαδόπουλος Νίκος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παπαφιλίππου Γιώργος

Παυλίδης Κώστας

Πρατσόλης Αναστάσιος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυς

Σταματάκη Ελένη

Συρίγος Αντώνης

Τζούφη Μερόπη

Τσίρκας Βασίλης

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Ψυχογιός Γιώργος

 

 

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a3...