Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση παραστάσεων με δελφίνια ζητά ο Γ. Δημαράς

Τετ, 06/07/2016

 30.6.2016

Να εφαρμοστούν άμεσα οι προβλέψεις του ν.4039/2012 και να απαγορευτούν οι παραστάσεις με δελφίνια που πραγματοποιούνται παράνομα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ζήτησε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Παράλληλα ζήτησε την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η αιχμαλωσία κητωδών στην Ελλάδα και να εφαρμοστεί αυστηρά η Διεθνής Σύμβαση CITESπροκειμένου να αποτραπεί στο εξής η εισαγωγή στη χώρα μας δελφινιών ή άλλων θαλάσσιων θηλαστικών που προορίζονται για παραστάσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν.4039/2012 απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό σε παραστάσεις όπως επίσης και η υπαίθρια δημόσια έκθεση ζώων με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Με το άρθρο 13 του ίδιου νόμου διατυπώνεται ρητά η ίδια απαγόρευση διεξαγωγής παραστάσεων κάθε είδους με συμμετοχή ζώων και στις περιπτώσεις νομίμως λειτουργούντων ζωολογικών κήπων και ενυδρείων. Παρά την απαγόρευση που ορίζει ο νόμος, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια παραστάσεις με δελφίνια κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, υπό την ανοχή του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Η αιχμαλωσία θαλάσσιων θηλαστικών και ο εξαναγκασμός τους στην εκτέλεση παραστάσεων με σκοπό το κέρδος αποτελούν πρακτικές ξένες προς τη βιολογική και κοινωνική ιδιαιτερότητα των ζώων αυτών και για το λόγο αυτό εγκαταλείπονται τα τελευταία χρόνια ακόμα και από τις λιγοστές χώρες που εξακολουθούν να φιλοξενούν δελφινάρια ή ενυδρεία θαλάσσιων θηλαστικών. Στην Ελλάδα, παρά την ξεκάθαρη απαγόρευση του ν.4039/2012 για κάθε είδους παραστάσεις με ζώα, στις εγκαταστάσεις ιδιωτικού ζωολογικού κήπου στην Αττική, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται παράνομα παραστάσεις με δελφίνια. Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νόμου προκειμένου να τερματιστούν οι παραστάσεις με θαλάσσια θηλαστικά και να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να απαγορευτεί πλήρως η αιχμαλωσία κητωδών στη χώρα μας».

  

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης εδώ.