Δεκτή η πρόταση Γ.ΔΗΜΑΡΑ για κλήρωση των Επιτροπών Παραλαβής Δημοσίων Έργων Στην Ολομέλεια για το ΝΣ «Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών»

Πέμ, 04/08/2016

Κατά την συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τις "Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών" την Τρίτη 2/8/16 ο Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς ξεκίνησε την ομιλία του με έκκληση τόσο προς τον πολιτικό κόσμο, όσο και προς τους πολίτες για επαγρύπνηση απέναντι στην πύρινη λαίλαπα που καταστρέφει τη χώρα.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε το παρόν νομοσχέδιο ως κομβικής σημασίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης για πραγματική εξυγίανση και διαφάνεια στον πολύπαθο τομέα των δημοσίων έργων. Ο Βουλευτής κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, περιγράφοντας το «βρώμικο κύκλωμα» και τον κύκλο διαφθοράς στο σύστημα με τις υπέρμετρες υπερτιμολογήσεις και τους στημένους ελέγχους στα έργα οδοποιίας και αλλού. Αφού έκρινε σωστή την πρόταση σύστασης Σώματος Ορκωτών  Ελεγκτών Μελετών, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το ζητούμενο είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος, η μείωση του κόστους των έργων και η αύξηση της ποιότητας. Συνάδελφοι, το σύστημα μελετών-κατασκευών-επίβλεψης-παραλαβής είναι ισχυρό σύστημα αλλά και άρρωστο σύστημα. Με μικρο-μεταρρυθμίσεις δεν θα αλλάξει στον πυρήνα του».

Κατά τη συζήτηση ο Γιώργος Δημαράς εντόπισε την έλλειψη αναφοράς στο νομοσχέδιο για  τις επιτροπές παραλαβής των έργων και κατέθεσε πρόταση προς τον Υπουργό, να επιλέγονται τα μέλη και ο Πρόεδρος των επιτροπών με ηλεκτρονική κλήρωση προς αποφυγή προσυνεννοημένων ελέγχων, πρόταση η οποία έγινε δεκτή.        

 

 

 

 

 

Ολόκληρη η ομιλία εδώ.