Ομιλία Δημαρά στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου για τα Δημόσια Έργα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ

 ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  για το Ν/Σ  «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ», 2/8/2016

Ζήσαμε και ζούμε αυτές τις μέρες μεγάλες πυρκαγιές που καίνε δάση και καλλιέργειες. Καταστρέφεται η χώρα μας. Η φύση και οι καλλιέργειες είναι η ζωή, το παρόν και το μέλλον, ας αντιδράσουμε.

Ζητώ κινητοποίηση και επαγρύπνηση για πρόληψη του φαινομένου και από την κυβέρνηση και από τους πολίτες.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

Μίλησα στην επιτροπή για τα βρώμικα κυκλώματα που υπήρχαν και υπάρχουν στα Δημόσια Έργα. 

Ως μηχανικός γνωρίζω καλύτερα τα έργα  από τις προμήθειες.

Μίλησα για έργα που κοστίζουν στους Έλληνες εργαζόμενους και φορολογούμενους 3 φορές ακόμη και  5 φορές από το πραγματικό κόστος συγκριτικά με τα ιδιωτικά έργα των ίδιων προδιαγραφών.

Μίλησα για τις παράνομες συμφωνίες μεταξύ εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς με την ανοχή ή και συγκατάβαση των υπηρεσιών. Όλα αυτά νομότυπα ή σχεδόν νομότυπα, αλλά όχι νόμιμα, όχι ηθικά.

Οι Προϋπολογισμοί των έργων ήταν  ιδιαίτερα φουσκωμένοι για να υπάρχουν περιθώρια χρηματισμού.

Γνωρίζω προϋπολογισμούς έργων από την θητεία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, πέντε φορές πάνω από το πραγματικό κόστος.

Επίσης, γνωρίζω κακές μελέτες που πληρώθηκαν  5 φορές πάνω από το θεμιτό, το λογικό και το δίκαιο.

Παράδειγμα:

Το κόστος της μελέτης του Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής ξεπέρασε το 1.600.000€ για ένα κτήριο περίπου 7.000 τ.μ.

Ένα αντίστοιχο ιδιωτικό κτήριο δεν θα κόστιζε ως μελέτη ούτε 300.000€ δηλαδή το Δημόσιο κτήριο κόστισε πάνω από 5 φορές απ’ ότι το αντίστοιχο ιδιωτικό. 

Αυτό για πολλούς θεωρήθηκε φυσιολογικό!

Το κτήριο Δημαρχείου που ανέφερα δεν ήταν η εξαίρεση.

Δυστυχώς ήταν ο κανόνας. Αυτά τα φαινόμενα τα αποδέχονταν οι τότε κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά δυστυχώς το ανέχονταν και η κοινωνία.

Έχω να σας αναφέρω ατελείωτο κατάλογο υπερτιμολογημένων έργων από την περιφέρεια Αττικής. Η υπερκοστολόγηση δεν ήταν μόνο στις μελέτες, αλλά κυρίως στους προϋπολογισμούς και στο κόστος κατασκευής των έργων, εκεί που είναι τα μεγάλα κονδύλια.

Έχω αναφέρει στην ομιλία μου στην επιτροπή για έργα οδοποιίας που έχουν κατασκευαστεί με το 1/3 του πάχους ασφάλτου που προβλέπονταν στη μελέτη.

Προφανώς τα έργα αυτά είναι πολλά και ο χρόνος αντοχής τους πολύ λίγος και η διάρκεια ζωής τους ελάχιστη.

·         Για τα έργα αυτά θα γίνει ποτέ κανένας έλεγχος;

·         Θα τιμωρηθούν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που τα παρέλαβαν;

·         Θα τιμωρηθούν οι εταιρείες που τα κατασκεύασαν;

·         Θα τιμωρηθούν τα φυσικά πρόσωπα που διεύθυναν τις τεχνικές εταιρείες αυτές που πιθανώς τώρα να έχουν πτωχεύσει ενώ τα αφεντικά τους να έχουν πλουτίσει;

·         Όσες από τις εταιρείες αυτές  υπάρχουν ακόμα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν έργα του Δημοσίου;

Το σύστημα του δικομματισμού έχει μεγάλη ευθύνη για την ανοχή στη διαπλοκή ή και πιθανή συμμετοχή σ’ αυτή. Ευθύνη όμως έχει όλος ο τεχνικός κόσμος και η κοινωνία που ανέχονταν αυτά τα φαινόμενα,   όσοι είχαν κάποια σχέση με τα έργα τα γνώριζαν.

Η σημερινή κυβέρνηση που έχει αναλάβει δεσμεύσεις κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής έχει τώρα την ευθύνη για την κάθαρση και εξυγίανση.

Μεγάλη ευθύνη πέφτει στις πλάτες του σημερινού υπουργού των υποδομών και όλων των υπουργών που σχετίζονται με έργα και προμήθειες.

Το παρόν νομοσχέδιο εισάγει θετικές αλλαγές που εκτιμήθηκαν θετικά και από την αντιπολίτευση αλλά και από τους φορείς που είχαν κλιθεί για ακρόαση στην επιτροπή.

Τέτοιες αλλαγές είναι:

·         Η συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμού με ηλεκτρονική κλήρωση

·         Η ανάρτηση των προσφορών στο διαδίκτυο

·         Το ότι δεν θα γίνονται δημοπρατήσεις έργων, εάν δεν έχουν προηγηθεί οι απαλλοτριώσεις και οι αρχαιολογικές έρευνες.

·         Το ότι ο μελετητής θα έχει ευθύνη για τη μελέτη και τις απαιτούμενες συμπληρώσεις μέχρι να τελειώσει η κατασκευή του έργου.

Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στις επιτροπές παραλαβής των έργων.

Το σημείο όμως κλειδί της διαπλοκής ήταν και είναι οι επιτροπές παραλαβής των έργων. Το σύνηθες ήταν, ο διευθυντής της υπηρεσίας να ορίζει τις επιτροπές παραλαβής. Όταν υπήρχεσυνεννόηση και ειδική σχέση υπηρεσίας και εργολήπτριας εταιρείας οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονταν σε επιλεγμένα από τις εταιρείες σημεία. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ όλος ο δρόμος είχε κατασκευαστεί με πάχος 4 εκατοστά ασφάλτου στα επιλεγμένα σημεία που έγιναν οι δοκιμαστικές τομές υπήρχε το σωστό από τη μελέτη πάχος δηλ. 10  εκατοστά και όλα μέλι γάλα!

ΠΡΟΤΑΣΗ

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει αναφορά για τις επιτροπές παραλαβής, προτείνω, η πλειοψηφία των μελών των επιτροπών παραλαβής να προέρχονται με ηλεκτρονική κλήρωση και το ίδιο και ο πρόεδρος της επιτροπής.

Για το άρθρο 50: Έργα μελετών-κατασκευών

Συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Μανιάτη. Να γίνονται έργα  με την διαδικασία αυτή μόνο σε πολύ εξαιρετικές καταστάσεις.

Βέβαια προβλέπεται η εξαίρεση από την διαδικασία  των αναπλάσεων και των κτηριακών.

Έγιναν σωστές παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση (όχι όλες) που πρέπει να αξιολογηθούν και να ενσωματωθούν.

Θεωρώ σωστή την πρόταση Μανιάτηγια την παραλαβή των μελετών. Η πρόταση αφορά στησύσταση Σώματος Ορκωτών  Ελεγκτών Μελετών. Η ανάγκη προκύπτει, γιατί αποδείχτηκε ότι οι επιτροπές παραλαβής μελετών πάσχουν.

Το ζητούμενο είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος, η μείωση του κόστους των έργων και η αύξηση της ποιότητας.

Συνάδελφοι, το σύστημα μελετών-κατασκευών-επίβλεψης-παραλαβής είναι ισχυρό σύστημα αλλά και άρρωστο σύστημα. Με μικρο-μεταρρυθμίσεις δεν θα αλλάξει στον πυρήνα του. Πιθανόν να έχουμε αντιδράσεις με αρνήσεις, καθυστερήσεις κλπ.

Το σύστημα και η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται τολμηρές και βαθιές τομές.

Έχουμε όλοι ευθύνη να το αλλάξουμε. Τα κόμματα, οι Βουλευτές και μεγαλύτερη ευθύνη η Κυβέρνηση.

Το περιμένει ο λαός, το χρειάζεται η πατρίδα.