TTIP ΚΑΙ CETA Απειλή για τη Δημοκρατία, το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα

Δευ, 09/05/2016

8.5.2016

Οι υπό διαπραγμάτευση εμπορικές συμφωνίες TTIP (μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ) και CETA (μεταξύ Καναδά και ΕΕ), όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιριών ενάντια στις ανάγκες των κοινωνιών και την προστασία της φύσης. Οι συμφωνίες αυτές που προωθούνται με απόλυτη μυστικότητα, θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας, ανατρέποντας κατακτήσεις δεκαετιών σε τομείς όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, το δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος, η δημόσια υγεία, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η πνευματική ιδιοκτησία και  η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 Με σύμμαχο την άγνοια μεγάλης μερίδας των πολιτών, οι συμφωνίες αυτές προωθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας. Κάποιοι από τους λόγους που η συνιστούν πραγματική απειλή είναι οι ακόλουθοι:

 1. Ευνοούν χώρες και επιχειρήσεις με μαζική βιομηχανική παραγωγή, ενώ είναι καταδικαστική για χώρες με μικρής κλίμακας παραγωγή όπως η ελληνική.
 2. Απειλούν την εγχώρια αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, οι οποίοι θα αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα χαμηλής ποιότητας και κόστους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
 3. Απειλούν  τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης, την εξάρτηση από εισαγωγές και τη μείωση της διατροφικής αυτάρκειας.
 4. Απειλούν την κυριαρχία των κρατών, διότι σημαίνει μεταφορά εξουσίας από τα κράτη στις εταιρείες.
 5. Απειλούν τη δημοκρατία, διότι οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα, για τα οποία έχουν δεσμευτεί τα κράτη της ΕΕ.
 6. Απειλούν την υγεία των πολιτών, γιατί απορυθμίζονται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής και ελέγχου για τα αγροτικά προϊόντα (γενετικά τροποποιημένα, επεξεργασμένα με επικίνδυνες χημικές μεθόδους κλπ.).
 7. Δημιουργούν παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να μηνύουν τα κράτη για πρόκληση ζημιών και να ζητούν αποζημιώσεις, αν θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η ελευθερία διακίνησης και ανταγωνισμού που κατοχυρώνουν οι συμφωνίες. Στην ουσία εισάγεται μηχανισμός διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και κρατών ο οποίος υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία.
 8. Απειλούν το περιβάλλον με την εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων.
 9. Απειλούν το κλίμα με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για μεταφορές πολύ μεγάλων αποστάσεων.
 10. Απειλούν τις εργασιακές σχέσεις, εφόσον τα κράτη-μέλη θα αναγκαστούν για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους να προσαρμόσουν και να μειώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα πρότυπα των ΗΠΑ.
 11. Θα επιφέρουν απώλεια 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των υποστηρικτών τους για αύξηση θέσεων εργασίας.

12. 

Αντιτίθενται στις οικολογικές αρχές που είναι η τοπικότητα, η διατροφική αυτάρκεια, η μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, οι ισόρροπες οικονομίες και ο δημοκρατικός έλεγχος.

Στην Ευρώπη ένα μεγάλο κίνημα κατά των συμφωνιών αυτών έχει γεννηθεί και καθημερινά γιγαντώνεται. Τον περασμένο Οκτώβριο η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία “STOPTTIPCETATISA συγκέντρωσε και παρέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές που ζητούσαν το μπλοκάρισμα των συμφωνιών.

Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι ελάχιστες ακόμα και σήμερα, οι φωνές που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των συμφωνιών ενώ ο δημόσιος διάλογος γύρω από το θέμα παραμένει υποτονικός.Οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οργανώσεις για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ενεργοποιηθούν σε μια ευρεία συμμαχία κατά της TTIPκαι της CETAζητώντας τη σαφή και κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας στην υπογραφή των συμφωνιών. Τα συνδικαλιστικά όργανα και οι οργανώσεις των εργαζομένων και των αγροτών (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ) πρέπει να συνταχθούν άμεσα με το κίνημα ενάντια στις συμφωνίες. Στο Κοινοβούλιο έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια και να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι όμως ώρα ευθύνης και για την ελληνική κυβέρνηση, να ταχθεί απερίφραστα κατά μιας συμφωνίας που απειλεί την οικονομία της χώρας μας, το περιβάλλον αλλά και την ίδια τη δημοκρατία

Η αποκάλυψη μεγάλου μέρους των κειμένων της TTIP από την GREENPEACE επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας και κατέστησε σαφές ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία δεν επιδέχεται τροποποιήσεις και επί μέρους βελτιώσεις, αλλά θα πρέπει να αποσυρθεί και να δώσει τη θέση της σε ένα νέο ανοιχτό διάλογο για τη βελτίωση του εμπορίου που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της δημοκρατίας.

Με πρωτοβουλία μου, έχει ήδη συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα των εμπορικών συμφωνιών TTIP και CETA, ενώ το επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να φέρουμε το θέμα προς συζήτηση και στις αντίστοιχες επιτροπές της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων. Σημειώνεται ότι σήμερα κατέθεσα ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 35βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούμε από την κυβέρνηση να δηλώσει την αντίθεσή της στις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες TTIP, CETA και TISA και να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στη ζωή τους αλλά να λάβει το κάθε πολιτικό κόμμα ξεκάθαρη θέση απέναντι στις συμφωνίες.

Ανταποκρινόμενος στην επιστολή της GREENPEACE προς τους Έλληνες βουλευτές δηλώνω ότι:

-Για την TTIP, ζητώ τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.

-Για τη CETA, ζητώ το χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαίκή Επιτροπή.

 

-Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου καλώ τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Σταθάκη να λάβει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και τη CETA.