Τροπολογία για την προστασία του περιβάλλοντος στις παραλιακές ζώνες και τα λιμάνια

Δευ, 27/11/2017

Τροπολογία για την προστασία του περιβάλλοντος στις παραλιακές ζώνες  και τα λιμάνια

 

στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής

 

Τροπολογία προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια αισθητικής και βιοκλιματικής στο σχεδιασμό των κατασκευών στις παραλίες κατέθεσαν από κοινού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς και ο συντονιστής για θέματα Ναυτιλίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Στα λιμάνια των νησιών και των παραλιακών πόλεων έχουν κατασκευασθεί αυθαίρετες κατασκευές για στέγαστρα σε καφετέριες, εστιατόρια κλπ. Κατά κανόνα οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στην λεγόμενη Χερσαία Ζώνη Λιμένος και αποτελούν κυριότητα των Οργανισμών Λιμένων και άλλων φορέων.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι αυθαίρετες και συνήθως κακόγουστες κατασκευές θα κατεδαφιστούν σε αποκλειστική προθεσμία δύο ετών και θα αντικατασταθούν με άλλες, που θα μελετηθούν με κριτήρια τα οποία προσδιόρισαν με την τροπολογία τους οι βουλευτές Γ.Δημαράς και Η.Καματερός.

Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία προτείνει στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών στη χερσαία ζώνη των λιμανιών, η προβλεπόμενη υποχρέωση των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων να εκπονήσουν μελέτες για την υλοποίηση νέων ομοιόμορφων κατασκευών (άρθ.96, παρ.1) εντός ενός έτους, να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια: α) την αρμονική ένταξη των κατασκευών στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον τόσο ως προς το σχεδιασμό όσο και ως προς τα χρησιμοποιούμενα υλικά, β) την εύκολη πρόσβαση για τους πεζούς και τα ΑμεΑ και γ) την πλήρωση προϋποθέσεων βιοκλιματικής συμπεριφοράς των κατασκευών.

Επίσης ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε την αναδιατύπωση της διάταξης του άρθ.96, παρ.4, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η αναστολή διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα για τα οικονομικά των φορέων διαχείρισης και λειτουργίας λιμένων.

Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε την ασάφεια της διάταξης και την ανάγκη να εναρμονιστεί με τον ισχύοντα νόμο για το δομημένο περιβάλλον που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

 

 Για να παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά πατήστε εδώ