Τοποθέτηση του βουλευτή Γιώργου Δημαρά στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα Προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής (14.2.2018)

Τοποθέτηση του βουλευτή Γιώργου Δημαρά

στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος,με θέμα

Προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής (14.2.2018)

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος έκανε, πράγματι, πολύ καλή δουλειά τον προηγούμενο χρόνο. Ίσως, κάποιοι από μας, θα περιμέναμε να δούμε περισσότερα αποτελέσματα. Θα θέλαμε δηλαδή, αυτή η δουλειά, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, να έχει περάσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και στη νομοθεσία, αλλά και στην καθημερινή πράξη.

Πιθανώς να επαναλάβω ορισμένα από αυτά που ειπώθηκαν, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Στον πρώτο τομέα που λέμε πολεοδομία, δόμηση, αστικό περιβάλλον, πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με ορισμένα θέματα. Χρήσεις γης στη χώρα μας ακόμα δεν έχουμε. Η δόμηση εκτός σχεδίου έγινε πλέον ο κανόνας και επειδή στην κρίση είναι κυρίως οι ξενοδοχειακές μονάδες εκείνες που δουλεύουν και αυτές κατασκευάζονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, ολόκληρες περιοχές σήμερα χτίζονται χωρίς υποδομές. Αλλά δεν μπορούμε πλέον να χτίζουμε στην Ελλάδα χωρίς σχέδιο. Πρέπει να το δούμε αυτό, καθώς οι περιοχές αυτές υποβαθμίζουν τόσο το φυσικό περιβάλλον, όσο –τελικά- και την αξία των περιοχών, γιατί αυτό συμβαίνει όταν χτίζεις ξενοδοχεία, σπίτια κ.λπ. σε μία περιοχή χωρίς να έχεις αποχέτευση, πρόσβαση στη θάλασσα και κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στις αστικές αναπλάσεις σε σχέση και με αυτά που ειπώθηκαν. Αύξηση πρασίνου, βιώσιμη κινητικότητα. Να δούμε τι γίνεται με την πετρελαιοκίνηση, τις πεζοδρομήσεις, τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων κ.λπ., αλλά και την ενεργειακή συμπεριφορά των κτηρίων. Οι πόλεις μας γηράσκουν και τα κτήρια και οι εγκαταστάσεις τους έχουν υποβαθμιστεί ενεργειακά αλλά και από άποψη στατικής αντοχής. Πρέπει να δούμε τα γηρασμένα τμήματα των πόλεων και τον τρόπο με τον οποίο θα δομηθούν πλέον κατά ενότητες ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Μόνο έτσι οι πόλεις θα μπορέσουν να  ανανεωθούν και να εξυγιανθούν, να αποκτήσουν δηλαδή σωστή ενεργειακή συμπεριφορά, με πράσινους και κοινόχρηστους χώρους. Αν δεν κάνουμε ένα σχέδιο για το πώς θα ξαναχτιστούν τα γερασμένα τμήματα των πόλεων, θα φτάσουμε πάλι χτίσμα - χτίσμα να γκρεμίζουμε και να φτιάχνουμε και θα επαναλάβουμε το ίδιο κακό μοντέλο με το οποίο οικοδομήθηκαν τα αστικά κέντρα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ένα άλλο κεφάλαιο που θέλω να δούμε κυρία Πρόεδρε, είναι τα υπόγεια νερά κατά περιοχή. Είχα πάει το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο και διαπίστωσα ότι το νερό της Αργολίδας δεν πίνεται. Πρέπει να δούμε τι γίνεται, μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί; Δεν είναι μόνο η Αργολίδα, είναι η Δυτική Μακεδονία, η Κορινθία, η Θεσσαλία με υπόγεια νερά που ο υδροφόρος τους ορίζοντας συνεχώς υποβαθμίζεται. Να δούμε πότε θα αρχίσουμε να ανακτούμε πλέον και όχι να υποβαθμίζουμε την επιφάνεια.

Συμφωνώ με την κυρία Μανωλάκου να δούμε τις συνέπειες από την εξόρυξη υδρογονανθράκων γιατί αυτή η υπόθεση στην Ελλάδα πρέπει να επανεκτιμηθεί. Πρέπει να δούμε όφελος και ζημία, γιατί θα έχουμε και ζημιά. Μόνο με το φόβο της υποβάθμισης των περιοχών στον τουρισμό έχουμε αρνητικές συνέπειες.

Έχουμε στην Αττική πάρα πολλούς υγροβιότοπους. Οι μελέτες για την οριοθέτηση είναι έτοιμες, είναι πληρωμένες από το ελληνικό δημόσιο ωστόσο οι περιοχές αυτές δεν οριοθετούνται. Πρέπει να συζητήσουμε εδώ και να αξιολογήσουμε τις υπηρεσίες και τους φορείς που πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν θα επαναλάβω αυτά που ειπώθηκαν για την ανακύκλωση, τη διαχείριση απορριμμάτων, για τη ρύπανση των θαλασσών, για τη θαλάσσια χωροταξία. Οπωσδήποτε θα πρέπει να κρίνουμε την πορεία προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή. Να καλέσουμε δηλαδή εδώ τα υπουργεία να μας πουν πώς προχωρά αυτό το σχέδιο απεξάρτησης από την καύση των καυσίμων. Επίσης, θα συμφωνήσω με αυτά που ειπώθηκαν για τα αστικά ρέματα.

Το τελευταία κεφάλαιο είναι οι ρύποι στον αέρα. Αν δούμε την Αττική αυτόν τον καιρό, από τον Δεκέμβριο και μετά, όλη η Αττική καίει κλαδέματα. Έχουμε σωματίδια στον αέρα είτε από τα τζάκια είτε από τις καύσεις.

 

 

 

Δεύτερη Τοποθέτηση:

Να πω, απαντώντας και στο συνάδελφο τον κ. Τριανταφυλλίδη, ότι εξήρα το έργο της Επιτροπής και ξέρω ότι επέδρασε και στην κοινωνία και στην Κυβέρνηση, απλώς είμαι περισσότερο απαιτητικός, δηλαδή θέλω το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η διαφορά. Να αναφέρω ένα παράδειγμα, είπαμε να ζητήσουμε να μην έχουμε πλαστικά μπουκάλια νερού και δεν το καταφέραμε.

Ζήτησα, επίσης το λόγο για να κάνω δύο ακόμη προτάσεις.

 

Ένα ζήτημα είναι από τα φυτοφάρμακα, δηλαδή τι χρησιμοποιούμε και πώς το χρησιμοποιούμε. Το δεύτερο ζήτημα είναι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, τα μεταλλαγμένα. Νομίζω ότι αυτά τα δύο θέματα πρέπει να μας απασχολήσουν στη θεματολογία της Επιτροπής.

 

Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις του Γιώργου Δημαρά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής εδώ και εδώ