Τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές παθήσεις και την εμβάθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με κατάργηση αναχρονιστικών πρακτικών ζητάει από το Υπουργείο Υγείας ο Οικολόγος Βουλευτής Γιώργος Δημαράς

Τρί, 20/03/2018

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με τίτλο «Διακομιδή ψυχιατρικών περιστατικών με ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. αντί των αυτοκινήτων της Αστυνομίας και δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων» που συνυπέγραψαν 19 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς.

Η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές παθήσεις και ειδικά σε σχέση με την ακούσια νοσηλεία αποτελεί πάγια πρακτική, δεδομένου ότι το ποσοστό ακουσίας νοσηλείας στη χώρα μας έχει αυξηθεί στα χρόνια της κρίσης στο 50-60% των περιπτώσεων, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των περιστατικών αυτών είναι μονοψήφιος. Σε αντίθεση με όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία και η ευρωπαϊκή πρακτική, η διακομιδή των ψυχιατρικών περιστατικών ακούσιας νοσηλείας πραγματοποιείται με περιπολικά της Αστυνομίας, όταν για τη διακομιδή κάθε άλλου είδους ασθενή αρμόδιο είναι το Ε.Κ.Α.Β. (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας). Ο Οικολόγος Βουλευτής Γ. Δημαράς και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό τους λόγους για τους οποίους εξακολουθεί η απαράδεκτη, αντιθεραπευτική πρακτική, η οποία καταστρατηγεί τον σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενή, αποτελεί τραυματική εμπειρία, λειτουργεί αρνητικά στην βελτίωση της υγείας του και διογκώνει τον κοινωνικό στιγματισμό των ψυχικών παθήσεων.

Η αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων ως «εγκληματιών» και η χρήση κατασταλτικών μέσων, όπως οι μηχανικές καθηλώσεις που συνήθως γίνονται για λόγους διοικητικούς, αντίκεινται στις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Επίσης, σειρά καθιερωμένων ιατρικών και νοσηλευτικών πρακτικών καταστρατηγούν νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ατόμων με ψυχικά νοσήματα, στερώντας από τους συγκεκριμένους ασθενείς την ιδιότητα του πολιτικού όντος, όπως για παράδειγμα: η υποχρέωση ενημέρωσης για το είδος της φαρμακευτικής αγωγής, η εκδίκαση εντός 10ημέρου για να κριθεί η νομιμότητα της ακούσιας νοσηλείας και η κλήση του ενδιαφερόμενου στο δικαστήριο, η ανάρτηση των δικαιωμάτων των ασθενών, η ενημέρωση των οικείων προσώπων κλπ.

Σε σχέση με το μείζον αυτό θέμα ο Γ. Δημαράς αναφέρει: «Η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας και των ψυχικά πασχόντων αποτελεί δείκτη πολιτισμού μίας κοινωνίας, ενώ ανάλογες πρακτικές λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση της άμβλυνσης των προκαταλήψεων και του στιγματισμού στο πνεύμα της δρομολογούμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Γιώργου Δημαρά: εδώ