Το θέμα της προστασίας των θαλασσών μας από τους υδρογονάνθρακες έθεσε ο Γιώργος Δημαράς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Παρ, 15/12/2017

Σημαντικά ερωτήματα για την προστασία των θαλασσών από ρύπανση έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2017, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της απορρύπανσης του Σαρωνικού και της ανέλκυσης του  Δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

 

Ειδικότερα, ο Γιώργος Δημαράς έθεσε το ερώτημα αν η εμπειρία από το ναυάγιο της Αγίας Ζώνης μπορεί να αποτελέσει αφετηρία σοβαρών αλλαγών για την πρόληψη ανάλογων ατυχημάτων στις ελληνικές θάλασσες. Με δεδομένο ότι η πατρίδα μας, η οικονομία, η ζωή μας ταυτίζονται με τη θάλασσα.

 

Επιπλέον ο βουλευτής  υπογράμμισε την διαφωνία των Οικολόγων Πράσινων για την σχεδιαζόμενη εξόρυξη υδρογονανθράκων, και κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, ζητώντας την επανεξέταση του προγράμματος. Απαίτησε να τεθεί πλέον ως πρώτη προτεραιότητα η γρήγορη  απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη, με στροφή των επενδύσεων και της εργασίας στην εξοικονόμηση ενέργειας κτιρίων, μεταφορών κ.λπ., αλλά και την ανάπτυξη με ταχύτερους ρυθμούς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως στάση ευθύνης απέναντι σε επόμενης γενιές και απέναντι στον πλανήτη. Ζήτησε ακόμη να σταθμιστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι ρύπανσης, οι ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες ειδικά για το Ιόνιο και τον τουρισμό, αλλά και η ανάγκη προστασίας των πόρων της χώρας από την εξάντληση και την εξαντλητική εκμετάλλευση.

 

Στη συνέχεια ο Γιώργος Δημαράς ανέπτυξε τον προβληματισμό του σε σχέση με την τραγική κατάσταση του κόλπου της Ελευσίνας, που υποφέρει από ρύπανση χημική, βιολογική και αισθητική. Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι η περιοχή χτίστηκε, στο μεγαλύτερο μέρος χωρίς σχέδιο, όπως χτίζεται η Ελλάδα ακόμη εκτός σχεδίου, δηλαδή χωρίς κανένα σχεδιασμό, Και ζήτησε την άμεση δραστηριοποίηση της Κυβέρνησης για χωροταξικές ρυθμίσεις τόσο στη στεριά όσο και στον θαλάσσιο χώρο.

 

Τέλος, ο Γιώργος Δημαράς απευθύνθηκε προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας να μάθει πως προχωράει το πρόγραμμα ανέλκυσης του SeaDiamondκαι πότε θα προχωρήσει η εναρμόνιση της Οδηγίας για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με δεδομένο ότι εκδόθηκε ήδη ευρωπαϊκή προειδοποίηση για την χώρα και απειλείται η επιβολή προστίμων. Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε ότι επίκειται η σχετική νομοθετική ρύθμιση άμεσα στις αρχές του 2018. Και παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου για την ανέλκυση του πολύχρονου ναυαγίου στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ