Σύσκεψη Γιώργου Δημαρά στον ΟΣΕ για τα έργα υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής και της ανάπλασης της περιοχής (1/4/2019)

Τρί, 02/04/2019

Ευρεία σύσκεψη με τον Υφυπουργό Γιώργο Δημαρά στον ΟΣΕ για τα έργα υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής και της ανάπλασης της περιοχής.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Δημαράς είχε σήμερα ευρεία σύσκεψη στον ΟΣΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Θεοχάρη, τον διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ κ. Διονέλη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Νικολάου στην οποία παραβρέθηκαν επίσης σημαντικά στελέχη των Υπηρεσιών όπως ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης κ. Σαμπατακάκης , η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών κ. Σπυροπούλου και πολλοί άλλοι. Από την πλευρά του ΥΠΕΝ τον Υφυπουργό συνόδευσαν μέλη της ομάδας οργάνωσης του σχετικού Διαγωνισμού και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών Έργων Αναπλάσεων κ. Αντωνόπουλος με στελέχη της Υπηρεσίας.
Το θέμα ήταν η ενημέρωση αλλά και η συσχέτιση της περιοχής που προτείνεται για τον Αρχιτεκτονικό πολεοδομικό διαγωνισμό του ΥΠΕΝ με πρωτοβουλία του Υφυπουργού κ. Γ. Δημαρά , που είναι η ευρύτερη περιοχή του σταθμού Λαρίσης με τα έργα που προγραμματίζονται ή υλοποιούνται από τον ΟΣΕ.
Έγινε μια εν τάχει ενημέρωση για τα έργα του ΟΣΕ και την προσπάθεια κάλυψης όλο και περισσότερων περιοχών της χώρας με προτεραιότητα στα λιμάνια στην αρχή των συνδυασμένων μεταφορών και των περιοχών με παραγωγικές χρήσεις ΒΙΠΕ-ΒΙΟΠΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι σχεδιαζόμενες υπογειοποιήσεις γραμμών του ΟΣΕ σε αστικές περιοχές όπως στην Πάτρα και στη Λάρισα και ο συνδυασμός τους με ολοκληρωμένες αναπλάσεις των περιοχών αυτών.
Στη συνέχεια έγινε λεπτομερής αναφορά στο θέμα του σταθμού Λαρίσης για το οποίο έγινε και η συνάντηση. Συζητήθηκε η σημαντική αστική παρέμβαση της υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ από τον σταθμό Λαρίσης μέχρι τις τρεις γέφυρες που θα αποτελέσει αισθητή πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής των Σεπολίων .
Το έργο περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή της υπόγειας διάβασης στο κτήριο του σταθμού που θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση από τις αποβάθρες του τραίνου στο χώρο του Μετρό . Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις παρεμβάσεις στο κτίριο του σταθμού Πελοποννήσου που στοχεύουν στη μετατροπή του σε Μουσείο. Το έργο αποτελεί δυναμική παρέμβαση χωρικής ενοποίησης με το οποίο αποδίδεται σημαντικός κοινόχρηστος και πράσινος χώρος ενώ αίρεται η διάσπαση σε δυο περιοχές της πόλης που δημιουργείται από τη διαχωριστική γραμμή της επιφανειακής κίνησης του τραίνου. Το πράσινο ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τις προτάσεις γύρω από το κτίριο του σταθμού Πελοποννήσου αν υλοποιηθούν θα αποδώσουν επιφάνεια πρασίνου τεσσάρων στρεμμάτων στην περιοχή του σταθμού.