ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πέμ, 26/05/2016

Στις 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα σύσκεψη των Οικολόγων Πράσινων με τον Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Παύλο Χαραμή. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Οικολόγος Βουλευτής Γιώργος Δημαράς, η Συντονίστρια της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ Χριστίνα Ευθυμιάτου, το μέλος της Θεματικής Ομάδας Παιδείας των ΟΠ και σχολικός σύμβουλος Χρήστος Πατσός και η Συντονίστρια της ΘΟ Παιδείας των ΟΠ Έλενα Μπότση.

Κατά τη συζήτηση ο Γ.Δημαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη εμπέδωσης στον μαθητικό πληθυσμό της λογικής της βιωσιμότητας, τόσο σε βιωματικό όσο και σε θεωρητικό/επιστημονικό επίπεδο και ειδικότερα πάνω σε θέματα κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης των φυσικών πόρων, δημοκρατίας και διαγενεακής δικαιοσύνης και αλλαγής νοοτροπιών σχετικά με την κατανάλωση. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να καινοτομήσει η κυβέρνηση με την ίδρυση αγροτικών σχολών όχι μόνο για γεωπόνους αλλά και αγρότες, με σκοπό την εξασφάλιση μέσω της εκπαίδευσης της αυτάρκειας και ανεξαρτησίας της χώρας.

Στο σημείο αυτό ο Χ. Πατσός πρότεινε τη ανάγκη υπαγωγής των διαφόρων ειδικών σχολών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, ΟΑΕΔ κλπ. στο ΙΕΠ, ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός.

Η Χ. Ευθυμιάτου επεσήμανε, την αναγκαιότητα όχι μόνο της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και της κοινωνίας, όπως και την ανάγκη αναβίωσης μέσα από την εκπαίδευση παραδοσιακών επαγγελμάτων και τεχνικών, όπως η δόμηση με πέτρα. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι πολλά από τα αιτήματα των ΟΠ, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η πρόληψη απορριμμάτων, η ανακύκλωση στα σχολεία κ.ά., αποτελούν ευρωπαϊκές οδηγίες, ψηφισμένες από την Βουλή που, ωστόσο, δεν εφαρμόζονται.

Η Ε. Μπότση παρουσίασε κωδικοποιημένα τις προτάσεις των ΟΠ, που αφορούν στην ίδρυση πειραματικού αειφόρου σχολείου, στο άνοιγμα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σε άλλες ομάδες πληθυσμού της τοπικής κοινωνίας εκτός των μαθητών (άνεργους, αγρότες κλπ.), στην εισαγωγή της Κοινωνικής Οικονομίας σε αντίστοιχες σχολές ΑΕΙ και μέσης εκπαίδευσης, στην εισαγωγή ‘πράσινων’ ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση και τέλος, στη συμμετοχή των ΟΠ στην επιτροπή του ΙΕΠ.

 

Ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΠ, Π. Χαραμής σημείωσε, ότι οι θέσεις των ΟΠ που συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο για την Παιδεία, συμπίπτουν εν πολλοίς με τις προθέσεις του ΙΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας την πρόθεση αναβάθμισης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με διαποτισμό της στη σχολική διδακτέα ύλη.

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες:

210- 3306301 Γραφείο Τύπου