Στη Βουλή έφερε ο Γιώργος Δημαράς το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Παρ, 12/06/2015

10/6/2015

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 2.6.2015 ο Γιώργος Δημαράς με θέμα “Πρωτοβουλίες για την προστασία των πολιτών από την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας” με τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Ο Γιώργος Δημάρας επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αναζωπυρωθεί οι κινητοποιήσεις και οι κοινωνικές αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση Κεραιών κινητής τηλεφωνίας ιδιαίτερα στις περιοχές Μαρούσι, Μελίσσια, Αγ. Παρασκευή, Χολαργός και  έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν παράνομα σε Αγ. Παρασκευή και Μαρούσι.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι λόγω της άναρχης αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που σύμφωνα με το νόμο Βορίδη έχουν ανύπαρκτες ή υποτυπώδεις περιβαλλοντικές μελέτες και χωρίς συνολική χωροθέτηση ώστε να καλύπτεται ορθολογικά ο χώρος του αστικού ιστού, δεκάδες κεραίες λειτουργούν και συνεχίζουν να εγκαθίστανται θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων.

Καταλήγοντας ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε χωρικό σχεδιασμό και νομοθετικές πρωτοβουλίες με γνώμονα τη θωράκιση της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών (χαμηλότερα όρια εκπομπής ισχύος ανάλογα με τον μέσο όρο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αποστάσεις από σχολεία και χώρους συνάθροισης κοινού, λιγότερο επιβλαβείς νέες τεχνολογίες εκπομπής).

Ο αρμόδιος Υπουργός συμφώνησε για την έλλειψη χωρικού σχεδιασμού και για την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, δήλωσε ότι προτίθεται να εξετάσει αλλαγές σε συνεργασία με φορείς (ΚΕΔΕ, κινήσεις πολιτών, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) στα όρια εκπομπών, ενώ δήλωσε και πρόθεση να γίνουν και θεσμικές αλλαγές.

Ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε: “Eίναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα γιατί πολλοί συναρμόδιοι φορείς αποφασίζουν για το ίδιο θέμα. Επειδή μιλάμε για την υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, το θέμα πρέπει να εξεταστεί άμεσα με νομοθετικές ρυθμίσεις και απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών που υπέθαλπε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.”