Προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος
ζήτησε ο Γιώργος Δημαράς
επεσήμανε τη δραματική μείωση των ιχθυο-αποθεμάτων
Στην αναγκαιότητα προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τη ρύπανση και τις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018. Η Επιτροπή συνεδρίασε με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό».
Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Δημαράς υπάρχει μια γενικότερη αποδοχή για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου καθώς όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος που έχει επιβαρυνθεί πολύ κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο οικολόγος βουλευτής εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιοχές τα ιχθυαποθέματα έχουν μειωθεί κατά 80% ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κορινθιακού Κόλπου όπου ο πληθυσμός των δελφινιών έχει μειωθεί από 250 σε περίπου 25 τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον διαπιστώνεται ρύπανση από την απόρριψη λυμάτων από τα πλοία, από τα πετρελαιοειδή, από πλαστικές σακούλες, από σκουπίδια, από την κατάληξη σωλήνων αποχετεύσεων στις θάλασσες, από παράκτιες δραστηριότητες κ.α. καθώς και από το φαινόμενο της υπεραλίευσης.
Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε την ανάγκη να αντιστρέψουμε την πορεία επιβάρυνσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, θέτοντας καίριες ερωτήσεις προς τους φορείς που παρευρέθηκαν στην Επιτροπή και συμμετείχαν στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου όπως: με ποιο τρόπο θα προχωρήσει ο συντονισμός των φορέων μετά τη ψήφιση του νόμου για την υλοποίηση του σκοπού του. Για μια ακόμα φορά, ο βουλευτής αναφέρθηκε στις συνέπειες της εκτός σχεδίου δόμησης τονίζοντας ότι δυστυχώς στη χώρα μας η πρακτική αυτή συνεχίζεται. Νέες ξενοδοχειακές μονάδες, με μεγάλο συντελεστή δόμησης δημιουργούνται κατά μήκος των θαλασσών, χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές, χωρίς δρόμους και προσβάσεις στη θάλασσα, ενώ συντελούνται και πολλές αυθαιρεσίες.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε, και ιδιαίτερα οι τουριστικές επιχειρήσεις, ότι εξαρτόμαστε από την ποιότητα του περιβάλλοντος. Εάν δεν προστατεύσουμε το περιβάλλον, θα καταρρεύσει και το οικονομικό σύστημα. Εάν δεν αντιληφθούμε όλοι την ευθύνη, αλλά απλώς κοιτάμε πώς θα λειτουργήσει η επιχείρησή μας ακόμα και παρανομώντας, και εάν δεν αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο στις παράκτιες ζώνες, το χάος που δημιουργήθηκε στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες θα συνεχιστεί, και τα αποτελέσματα δεν θα είναι εκείνα που όλοι επιδιώκουμε».
Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γ.Δημαρά εδώ
Πληροφορίες: 2106399612