Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να καταγράψετε την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Αποτελεί χωρίς αμφιβολία, μια σοβαρή συμβολή για την παρακολούθηση, εξελικτικά, της κατάστασης του περιβάλλοντος στη χώρα μας, με στοιχεία που έστω κατά προσέγγιση, επιτρέπουν να κατανοήσουμε πώς μεταβάλλεται η κατάσταση ανά περιοχή και ανά δεκαετία.
Όπως λέει το γνωστό σύνθημα «Σκέψου πλανητικά – Δράσε τοπικά». Τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι πλανητικά, ωστόσο οι προσπάθειες και οι αγώνες πρέπει πάντα να εστιάζουν και στο τοπικό επίπεδο. Πρέπει λοιπόν για τη σωτηρία του πλανήτη να δούμε πρώτα απ΄όλα τι κάνουμε και εμείς για το περιβάλλον στη χώρα μας.
Η παγκόσμια κατάσταση μέσα σε 100 χρόνια έχει αλλάξει ριζικά. Ο πληθυσμός του πλανήτη τετραπλασιάστηκε, τα δάση έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό όπως στην Αφρική, τη Βραζιλία αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, τα νερά των ποταμών έχουν ρυπανθεί, ενώ οι λίμνες και οι θάλασσες έχουν χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό ιχθυαποθεμάτων. Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε την υποβάθμιση της παραγωγικότητας των εδαφών που καλλιεργούνται και μεγάλη μείωση της βιοποικιλότητας, καθώς πολλά είδη, κυρίως στην πανίδα (ζώα, πτηνά) έχουν εξαφανισθεί.
Το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας είναι η κλιματική αλλαγή. Στον τομέα αυτό, γενικώς «χάσαμε τη μπάλα», για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρική ορολογία. Δεν υπάρχει αυτορύθμιση του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού συστήματος, μια προσαρμογή δηλαδή στη βιωσιμότητα με συγκεκριμένες αλλαγές. Ενώ λειτουργεί ο ατομικό ένστικτο επιβίωσης, το συλλογικό δεν λειτουργεί. Υπάρχει επομένως πρόβλημα στο κοινωνικο – οικονομικό σύστημα που δεν κινείται σε κατεύθυνση βιωσιμότητας αλλά στηριζόμενο στον ανταγωνισμό της επικράτησης και στην κερδοσκοπία, συγκεντρώνει πλούτο σε πολύ λίγα χέρια, οδηγεί μεγάλο μέρος των πολιτών στη φτώχεια ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει τον πλανήτη.
Για να επιβιώσουμε χρειάζεται μια στροφή με τολμηρές αλλαγές, με «επαναστατικές» αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο αλλά και στα πρότυπα κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει και για τη χώρα μας, προώθηση με ταχύτατους ρυθμούς των προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και γενικά από την εισαγωγή τόσο μεγάλου ποσοστού ενέργειας.
Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη πολιτική διαφορά της πολιτικής οικολογίας και των Οικολόγων Πράσινων στην επιλογή της κυβέρνησης να προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς τις συμβάσεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και υγραέριο). Δημοσιεύτηκε ότι ετοιμάζονται άλλες πέντε περιοχές για να δοθούν για έρευνα και εξορύξεις. Το ζήτημα αυτό της πολιτικής των εξορύξεων είναι για μας τους Οικολόγους Πράσινους, ζήτημα που αφορά τον πυρήνα της πολιτικής μας. Η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, οδηγεί σε κρίση τις σχέσεις της κυβερνητικής πολιτικής με την πολιτική οικολογία.
Είναι ζήτημα ηθικής, όταν σπαταλάμε με τέτοιους ρυθμούς τους φυσικούς πόρους που δεν ανήκουν μόνο σε μας αλλά και στις επόμενες γενιές, αλλά και όταν με τις πολιτικές μας επιλογές υπονομεύουμε το μέλλον των επόμενων γενιών μεταβιβάζοντας τη διαχείριση των φυσικών πόρων στις πολύ μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την προφανώς λανθασμένη πολιτική με κριτήρια βιώσιμης οικονομίας και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.