Παρέμβαση του Γιώργου Δημαρά σε εκδήλωση για την Διατλαντική Οικονομική Συμφωνία (TTIP) που προωθούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ και είναι εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας

Παρ, 15/01/2016

15.11.2015

 

 

Με επιτυχία στέφθηκε η Ανοιχτή Συζήτηση «Τι γνωρίζουμε για την TTIP;» που διοργάνωσε η ψηφιακή πλατφόρμα για το Κοινοβούλιο Vouliwatch στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων, παρουσία του Υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, των Βουλευτών Γ. Δημαρά (ΣΥΡΙΖΑ- Οικολόγοι Πράσινοι), Χ. Θεοχάρη (Το Ποτάμι), του Αν. Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Γ. Δελλή, του Ηλ. Σπιρτούνια (Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο), της Ειρ. Καρέτα και του Μιχ. Μασουράκη (ΣΕΒ).

 

Τη συζήτηση συντόνισαν οι Παναγιώτης Βλάχος, συνιδρυτής και υπεύθυνος γενικής στρατηγικής του Vouliwatch και Κώστας Εφήμερος, δημοσιογράφος και εκδότης του The Press Project.

 

Ο Γ. Δημαράς, εκπροσωπώντας τους Οικολόγους Πράσινους τοποθετήθηκε ενάντια στη συμφωνία και επισήμανε ότι η πολιτική των Οικολόγων είναι αντίθετη με αυτού του είδους την παγκοσμιοποίηση. Η TTIP έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δημοκρατία, την υγεία, την παραγωγή, το κλίμα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις τοπικές οικονομίες και οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας. Επίσης κίνδυνο αποτελεί η πιθανότητα εξίσωσης των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών, εργασιακών, ψηφιακών κλπ. δικαιωμάτων με των κατά πολύ κατώτερων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

 

Τέλος τόνισε τις επιπτώσεις των συμφωνιών στην γεωργία, φέρνοντας παραδείγματα όπως της εταιρίας Monsanto, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εξαπλώσει το μονοπώλιο στους σπόρους σε βάρος της βιωσιμότητας και της βιοποικιλότητας.

 

Ο Γ. Δημαράς δήλωσε σχετικά: «Η εμπορική συμφωνία TTIP που προωθείται από τις πολυεθνικές και τα αγροτικά λόμπυ των ΗΠΑ με την ΕΕ, είναι σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και της βιωσιμότητας. Ένα από τα μαζικότερα κινήματα, αυτό κατά της TTIP, έχει γεννηθεί σε όλη την Ευρώπη από την κοινωνία των πολιτών που ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος με τη συλλογή πάνω από τρία εκατομμύρια υπογραφές. Τη συμφωνία TTIP, δυστυχώς υποστηρίζουν τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ.»

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο vouliwatch

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ κι εδώ