Ομιλία Υφ. ΠΕΝ, Γ. Δημαρά, στην εκδήλωση της ΔΕΗ για την ημέρα της γυναίκας

Παρ, 08/03/2019

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ομιλία Υφ. ΠΕΝ, Γ. Δημαρά, στην εκδήλωση της ΔΕΗ για την ημέρα της γυναίκας «Φωτίζοντας τη γυναίκα»
 
Το φεμινιστικό κίνημα είναι από τα πιο δυνατά κινήματα απελευθέρωσης και χειραφέτησης του ανθρώπου από τον πουριτανισμό, τον συντηρητισμό και την πατριαρχική αυταρχική δομή των κοινωνιών μας
 
Σε εκδήλωση της ΔΕΗ για την γυναίκα, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, απεύθυνε ομιλία ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς. Η εκδήλωση έγινε σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου, στην Λυρική στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας.
 
Ακολουθεί η ομιλία του Γιώργου Δημαρά
 
Ως κυβέρνηση και εμείς ως Οικολόγοι, θέτουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών σε πρώτη προτεραιότητα δίπλα στην προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη, γιατί η γυναίκα είναι η ζωή.
 
Η ημέρα της γυναίκας δεν θεσπίστηκε τυχαία από τον ΟΗΕ το 1975. Είχαν προηγηθεί αγώνες, διαδηλώσεις σε όλο τον δυτικό κόσμο σε συνέχεια και της θρυλικής διαμαρτυρίας των υφαντουργών της Ν. Υόρκης το 1857. Για την θέσπιση της ημέρας της γυναίκας, πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι πρωτοστάτησαν τα παγκόσμια σοσιαλιστικά κινήματα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη (οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917 και στη Γερμανία το 1918).
 
Η 8η Μαρτίου αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για ισότητα. Τούτο σε πολλές γωνιές του πλανήτη είναι σε πρωτογενές ακόμα επίπεδο. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε την Αφρικανή γυναίκα, που δεν έχει την δυνατότητα να θρέψει τα παιδιά της, ούτε την Ασιάτισσα που είναι υποχρεωμένη να φοράει μπούργκα. Αλλά και στον αναπτυγμένο κόσμο, σε διαφορετικό βαθμό βέβαια, είναι ακόμα το ζητούμενο.
 
Έχουμε κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζόμενων γυναικών στον χώρο της εργασίας , καθώς και ενδοοικογενειακή βία εναντίον γυναικών που συνεχίζει να αποτελεί σκληρή καθημερινή πραγματικότητα και στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Είναι γνωστό ότι στον γυναικείο πληθυσμό έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και χαμηλότερους μισθούς για την ίδια δουλειά. Οι γυναίκες φτάνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό σε υψηλά αξιώματα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αν κοιτάξει κανείς τα γυναικεία ποσοστά στη Βουλή, παρά την ποσόστωση και την ενθάρρυνση συμμετοχής γυναικών επιβεβαιώνεται η ανισοτιμία στην πράξη.
 
 Οι γυναίκες έχουν ίσες δυνατότητες και διαπρέπουν στην επιστήμη, την έρευνα, την πολιτική, στο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Παρά την επίτευξη ισότητας δικαιωμάτων σε θεωρητικό και νομικό επίπεδο, επιβαρύνονται σήμερα από πολλά βάρη συνδυάζοντας οικογενειακά και επαγγελματικά καθήκοντα. Αυτό έγινε πιο αβάσταχτο την εποχή της κρίσης όπου το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί αισθητά.
Το φεμινιστικό κίνημα είναι από τα πιο δυνατά κινήματα απελευθέρωσης και χειραφέτησης του ανθρώπου, ήταν η κορωνίδα για την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων από τον πουριτανισμό, τον συντηρητισμό και την πατριαρχική αυταρχική δομή των κοινωνιών μας.
 
Η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ένδειξη πολιτισμού και δημοκρατίας. Ειδικά για την Ελλάδα η γυναίκα στο παρελθόν έχει παίξει σημαντικό ρόλο τόσο σε ιστορικές στιγμές δείχνοντας ηρωισμό και θάρρος, έχει στηρίξει την οικογένεια και την κοινότητα στην προσφυγιά, σε πολέμους, στη μετανάστευση, σε περιόδους φτώχειας και κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή της γυναίκας στην Εθνική Αντίσταση.
 
Η αγρότισσα Ελληνίδα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, αφού έπρεπε να δουλεύει στο χωράφι ή στη βοσκή, να φροντίζει την οικογένεια και να μορφώσει τα παιδιά. Η εργάτισσα Ελληνίδα των πόλεων, συνήθως υπερβαίνοντας το 8ωρο στα εργοστάσια, είχε ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στην αστική καθημερινότητα και στους ρυθμούς που προτάσσουν οι σύγχρονες πόλεις, αλλά και σε μια ανατροφή για τα παιδιά της ενταγμένη σε ένα περιβάλλον πολύ πιο απαιτητικό.
 
Παρά τις προόδους που έχουν επιτευχθεί λοιπόν στο επίπεδο της ισότητας των δύο φύλων, αν κάνουμε απολογισμό ενός αιώνα από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαιώματα με πρώτο το δικαίωμα της ψήφου, πολλά άλλαξαν αλλά ακόμη υπάρχουν πολλές διακρίσεις σε βάρος τους. Υπάρχει το trafficking και η πορνεία, αλλά και οι θεσμικές διακρίσεις όπως η φορολογική δήλωση στο όνομα του συζύγου, μέχρι τώρα που η σημερινή κυβέρνηση το άλλαξε.
 
 Η Οικολογία και η αριστερά απορρίπτει τα θηλυκά πρότυπα που προβάλει η διαφήμιση υποτιμώντας τη γυναίκα, στηρίζουμε τη χειραφέτηση μαζί με τις γυναίκες και όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτου φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, απορρίπτουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, ακόμα και από έναν κακώς νοούμενο φεμινισμό που μπορεί να μιμείται τα ίδια ανδροκρατούμενα πρότυπα που ο ίδιος απορρίπτει.  
 
Υποστηρίζουμε την καμπάνια υπέρ της παγκόσμιας φεμινιστικής απεργίας, που έχει ως βασικά συνθήματά της την καταδίκη κάθε μορφής βίας εις βάρος των γυναικών, την καταδίκη κάθε μορφής διάκρισης για λόγους φύλου, την αντιμετώπιση της ανισότητας και των αποκλεισμών που υφίσταται η γυναίκα.
 
Η σημερινή κυβέρνηση πήρε αρκετά μέτρα για τα δικαιώματα και στήριξε ομάδες γυναικών που δουλεύουν σε δύσκολες δουλειές για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, όπως οι καθαρίστριες.
 
Επίσης εδώ και ένα χρόνο είναι Νόμος του Κράτους η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, η απαρέγκλιτη εφαρμογή της οποίας από όλους τους κρατικούς λειτουργούς, την αστυνομία –τις κοινωνικές υπηρεσίες, πρέπει να γίνει πράξη και να δώσει αποτελέσματα, και με αυστηρούς ελέγχους.
 
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ότι επετεύχθη η ισότητα στο νόμο και άρα δεν χρειαζόμαστε να συζητάμε για τη θέση και τα δικαιώματα της γυναίκας, πρέπει να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία μας και να την κάνουμε καλύτερη, αντλώντας έμπνευση από τους αγώνες των γυναικών. Ο αγώνας για μια φεμινιστική Ευρώπη, ενάντια σε κάθε είδους ανισότητες και στην έμφυλη βία, με ίσα δικαιώματα για όλους και όλες αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά κρίσιμος και αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ