Την πεποίθησή του ότι χωρίς κτηματολόγιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς σε εκδήλωση για την πορεία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου που οργάνωσε ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Όπως τόνισε ο Υφυπουργός, χωρίς κτηματολόγιο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν τις χρήσεις γής που επιτρέπονται σε μία περιοχή και απαιτούνται πολύπλοκές και χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να λάβουν τη σχετική πληροφόρηση. Επιπλέον, δεν υπάρχει ασφάλεια των συναλλαγών στις μεταβιβάσεις ακινήτων αφού είναι πολύπλοκη η διαδικασία ελέγχων των τίτλων ιδιοκτησίας. Τα δασαρχεία επιβαρύνονται σημαντικά ασχολούμενα με διαδικασίες χαρακτηρισμού διάφορων εκτάσεων ως δασικές ή μη δασικές, αντί να ασχολούνται με το βασικό τους αντικείμενο που είναι η προστασία των δασών και η αειφόρος διαχείρισή τους.
Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι χωρίς κτηματολόγιο δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν σχέδια χωροταξίας και πολεοδομίας ενώ δεν προστατεύεται το περιβάλλον και η δημόσια περιουσία. Από την άλλη πλευρά διαπιστώνεται ότι ο πολίτης μέχρι τώρα δεν έχει αισθανθεί να διευκολύνεται στις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, ακόμα και στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο. Αυτό συμβαίνει γιατί αναγκάζεται να προστρέξει για μεταγραφές τόσο στα υποθηκοφυλακεία όσο και στα κτηματολογικά γραφεία. Αντί λοιπόν να διευκολυνθεί ο πολίτης, του προσθέτουμε διαδικασίες, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι ήταν αναγκαία η ενοποίηση υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4512 (Ιανουάριος 2018), προκειμένου να υπάρχει ένας μόνο φορέας για την καταγραφή όλων των στοιχείων που αφορούν τόσο τους τίτλους ιδιοκτησίας όσο και τις διαστάσεις των ακινήτων.
Ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι παρά τα σημαντικά ποσά που έχουν δαπανηθεί κατά το παρελθόν, το κτηματολόγιο έχει μείνει πίσω. Όπως είπε, βρισκόμαστε περίπου στο 30% ως ποσοστό δικαιωμάτων, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, γύρω στο 17%, της επιφανείας της χώρας. Τόνισε επίσης ότι το όφελος για την οικονομία και την κοινωνία είναι τόσο μεγάλο που πρέπει να ξεπεραστεί σύντομα κάθε δυσκολία προκειμένου να τελειώσει το κτηματολόγιο με ακρίβεια και πληρότητα. Προς το σκοπό αυτό έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε εύλογο διάστημα.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι θα συνεργαστεί με τη διοίκηση για να γίνουν όποιες βελτιώσεις χρειάζονται στο νόμο, με βάση τα ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή του. Τέλος κάλεσε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους να εργαστούν με ευσυνειδησία για να προσφέρουν στην πατρίδα μας ένα από τα βασικά εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του περιβάλλοντος.