ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ (15.12.2015)

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απευθύνομαι στους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, διαφωνείτε και εκεί που συμφωνείτε. Προφανώς, αυτό το νομοσχέδιο κινείται στα πλαίσια αυτών που ψηφίσαμε το καλοκαίρι, αλλά και στη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαμαρτύρεστε για εκείνα που κάνατε στο παρελθόν.

Ερωτούν διαρκώς οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας γιατί έρχονται νομοσχέδια με τη διαδικασία επείγοντος και κατεπείγοντος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν Αντιπολίτευση, καταδίκαζε αυτές τις πρακτικές και τις διαδικασίες.

Απάντηση: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εμπειρία διακυβέρνησης και διαχείρισης του συστήματος. Αυτή είναι η αλήθεια. Τοποθετούνταν ιδεολογικά και δεοντολογικά για το δημοκρατικά σωστό. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά υπό την πίεση προθεσμιών και κάλυψης χρηματοοικονομικών αναγκών. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ελπίζω, όμως, ότι αυτή η παρέκβαση των κανόνων να μην συνεχιστεί, όταν δεν θα υπάρχει αυτή η πίεση. Ελπίζω.

Γιατί πήρε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση να βγάλει αυτός τα κάστανα από τη φωτιά; Γιατί κάποιοι άλλοι τα κάστανα, δηλαδή τις οικονομίες των Ελλήνων, τα άφηναν αφύλακτα και κλέφτες έκλεβαν και τα κάστανα και τη φουφού του καστανά. Οι σημερινοί καταγγέλλοντες από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτά τα προβλήματα που προσπαθεί να λύσει το νομοσχέδιο, θα έπρεπε να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους και μετά την κριτική.

Ποια είναι η αιτία των κόκκινων δανείων; Οι τράπεζες δάνειζαν χωρίς εγγυήσεις και υπήρχαν ολόκληρα συστήματα διαπλοκής.

Δάνειζαν τα κόμματα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ με εκατοντάδες εκατομμύρια που δεν βλέπω τρόπο να τα γυρίσουν και στο τέλος θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Δάνειζαν τα κανάλια, διαφημιστές της πολιτικής τους, της τότε πολιτικής τους, επίσης με εκατοντάδες εκατομμύρια. Ξεπερνούν τα οκτακόσια εκατομμύρια. Αυτά πάλι θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, δυστυχώς. Δάνεισαν πολλά δισεκατομμύρια σε εταιρείες χωρίς σοβαρές εγγυήσεις, με στημένα παιχνίδια κλοπής των χρημάτων των καταθετών. Πολλά δάνεια τα έπαιρναν κομπιναδόροι που φτώχυναν τις εταιρείες, τις «αμαρτωλές» ΑΕ και τα αφεντικά πλούτιζαν και έβγαζαν τα χρήματα στο εξωτερικό, σε φορολογικούς παραδείσους. Αυτά τα χρήματα με τις ανακεφαλαιοποιήσεις τα πληρώνουν ο ελληνικός λαός και η εθνική οικονομία.

Οι κρίνοντες σήμερα δημιούργησαν τον κ. Ψωμιάδη -της τράπεζας εννοώ- τον Λαυρεντιάδη, τον Κοντομηνά και άλλους των σκανδάλων, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας με τα πέντε δισεκατομμύρια και ακόμα περισσότερους που δεν έφτασαν στα δικαστήρια.

Μπορούν, λοιπόν, να αποκτήσουν κανονική λειτουργία οι τράπεζες χωρίς αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων; Εάν δεν σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, δεν θα υπάρχει λειτουργία της οικονομίας. Εάν δεν υπάρξει λύση για τα «κόκκινα» δάνεια, δεν θα σταθεροποιηθεί ποτέ αυτό το τραπεζικό σύστημα.

Όχι, οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιες τα «κόκκινα» δάνεια, που είναι περίπου εκατό δισεκατομμύρια. Σαράντα πέντε δισεκατομμύρια είναι τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων οφειλετών, σαράντα τρία δισεκατομμύρια τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, δεκαοκτώ δισεκατομμύρια τα «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων, δεκατρία δισεκατομμύρια τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια.

Τι κάνει η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο; Με το άρθρο 1 διαμορφώνει το πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και των εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις για τους μετόχους, να είναι γνωστή η ταυτότητα των μετόχων οι οποίοι έχουν ειδικές συμμετοχές, να είναι γνωστή η ταυτότητα των μετόχων με συμμετοχή πάνω από 10%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει άδεια λειτουργίας με προϋποθέσεις, παραδείγματος χάρη ότι δεν υφίστανται επαγγελματικές ή συγγενικές σχέσεις μεταξύ των προσώπων της παραγράφου 2 και οπωσδήποτε προσώπων που κατέχουν πολιτικά αξιώματα ή διοικητικές θέσεις στην εποπτεύουσα αρχή, για να αποφεύγεται η επίδραση της εποπτείας. Ο νόμος προβλέπει να τηρείται η νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή και της ιδιωτικής ζωής. Επίσης, αναγκαία προϋπόθεση για την πώληση των απαιτήσεων είναι να έχει προταθεί δώδεκα μήνες πριν στον δανειολήπτη η ρύθμιση του δανείου του.

Με το νομοσχέδιο ανοίγει η αγορά μόνο για μεγάλα επιχειρηματικά, για επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από πενήντα εκατομμύρια και όχι όσα δάνεια αφορούν την πρώτη κατοικία. Για τα δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία και τα δάνεια των μικρομεσαίων και των καταναλωτικών, δεν θα επιτρέπεται η πώλησή τους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε η Κυβέρνηση θα αναλάβει να ετοιμάσει το κανονιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση και των υπόλοιπων «κόκκινων» δανείων, όπως είπα, τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ. Αποτράπηκαν οι εκτεταμένες φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα δάνεια, αυτές τις φοροαπαλλαγές που ίσχυαν για τις τράπεζες.

            Τι πρέπει να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα; Υπάρχει αναγκαιότητα από πλευράς Κυβέρνησης για άμεση έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος για κέντρα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης των δανειοληπτών. Υπάρχει ανάγκη παρακολούθησης και επαγρύπνησης και μετά την ψήφιση του νόμου.

Θα ήθελα να αναφερθώ στην παράταση των συμβάσεων δημοσίων έργων. Για τα δημόσια έργα πρέπει να πούμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση διαχειρίζεται όλες τις παθογένειες του παλιού συστήματος που οικοδόμησαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Έργα με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ τα οποία είχαν προγραμματιστεί να έχουν τελειώσει το 2012, σταμάτησαν λόγω κακών μελετών και κακών συμβάσεων και ούτε ξέρουμε εάν και πότε και πόσο θα κοστίσουν και αν θα τελειώσουν. Σχεδόν πάντα οι εργολάβοι αξιώνουν μεγάλες ρήτρες αποζημιώσεων ή απειλούν να σταματήσουν τα έργα και να χαθούν όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο χρόνος που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει και αποπερατωθεί τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είναι το τέλος του 2015. Μέχρι τώρα έπρεπε να έχουν τελειώσει και να έχουν απορροφηθεί όλα τα σχετικά κονδύλια. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός ότι όταν τα έργα δεν τελειώνουν μέχρι τη συγκεκριμένη προθεσμία, χάνονται τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε πολλές κατηγορίες έργων, όταν το έργο δεν έχει τελειώσει, όχι μόνο δεν θα εισπραχθούν τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά θα πρέπει να επιστραφούν από το ελληνικό κράτος και όσα χρήματα δαπανήθηκαν για το συγκεκριμένο έργο.

            Έχω ένα βασικό ερώτημα που θα το στείλω και εγγράφως στον Υπουργό: Πόσα χρήματα χάθηκαν συνολικά για τα συγκεκριμένα έργα από το ΕΣΠΑ και από τον κρατικό Προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια;

 Σωστά έθεσε ο κ. Παφίλης το ερώτημα: Γιατί δίνετε στις εργοληπτικές επιχειρήσεις τόσα επιπλέον εκατομμύρια ευρώ; Αφήστε τους να τα χάσουν. Αφήστε τους να χρεοκοπήσουν. Αμ δε που θα τα χάσουν! Θα πτωχεύσουν επίσημα οι ΑΕ και τα αφεντικά θα μείνουν πλούσια. Τα δάνεια δεν θα πληρωθούν. Τα έργα δεν θα τελειώσουν. Οι εργάτες θα απολυθούν. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα χαθούν.

Τέλος, πρέπει να ξέρουμε και όσοι είμαστε τεχνικοί ότι αυτό το σύστημα μελετών δημοπρατήσεων και συμβάσεων των δημοσίων έργων βρωμάει, τα διαπλεκόμενα οργιάζουν και πρέπει όλοι μαζί να τα αλλάξουμε τώρα για να σώσουμε ό,τι σώζεται.