Ομιλία Γιώργου Δημαρά στη Βουλή 13/8/2015

 

Global Footprint Network 2014


Κύριε Πρόεδρε,

θα μου επιτρέψετε να αλλάξω λίγο το κλίμα  για κάτι οικολογικό.

Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Βιωσιμότητα ανακοίνωσε σήμερα όπως και κάθε χρόνο το εξής: ότι από  την αρχή του χρόνου μέχρι τις 13 Αυγούστου πήραμε από τη Φύση όσα μπορεί να παράγει όλο το έτος. Σε 7,5 μήνες εξαντλήσαμε αυτά που παράγει ο πλανήτης όλο το χρόνο.  Έτσι κάθε χρόνο μειώνεται ο πλούτος σε λίμνες, θάλασσες, ωκεανούς,  βουνά, δάση και παραγωγικότητα της γης.  Για να έχουμε το σημερινό καταναλωτικό επίπεδο της Ελλάδας την εποχή της κρίσης χρειαζόμαστε 2,5 πλανήτες.  Από το 1970 μέχρι σήμερα ο πληθυσμός ψαριών, θηλαστικών και αμφιβίων έχουν μειωθεί κατά 52%. Στα είδη του γλυκού νερού η μείωση  είναι περίπου 76%.

 Στο προς ψήφιση πρόγραμμα -συμφωνία αναφέρεται στην σελίδα 299 η κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών για διαγενεακή δικαιοσύνη βλέποντας το θέμα οικονομικά και όχι και με την οπτική εξάντλησης των φυσικών πόρων.
 
Ας δούμε λοιπόν το θέμα της κρίσης και του μνημονίου με μια άλλη οπτική, ως τμήμα ενός πεπερασμένου πλανήτη που για να ζήσουν οι επόμενες γενιές πρέπει να αλλάξουμε το πρότυπο ζωής και το πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης.
 
Ήλθε η ώρα της αλήθειας για όλους δεξιά και αριστερά.  Η αλήθεια, ειδικά στις δεκαετίες που πέρασαν, αλλά και στον παρόντα χρόνο, είναι πράξη θάρρους. Η αλήθεια στην εποχή της υποκρισίας και του λαϊκισμού είναι επαναστατική πράξη.
 Όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας στηρίζονταν σε μισές αλήθειες και σε ψεύτικες υποσχέσεις.

 Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ., ως κόμματα εξουσίας, χρησιμοποιούσαν τη συγκάλυψη των προβλημάτων της οικονομίας και τον λαϊκισμό για να διατηρούνται στην εξουσία και να νέμεται το περιβάλλον τους, το οικονομικό, μικρά, μεγάλα και τεράστια οικονομικά οφέλη. 
  • Δανείζονταν όσα τους δάνειζαν διεθνείς τραπεζίτες, χωρίς να σκέπτονται πώς θα επιστρέψουν κάποτε αυτά τα χρήματα.  
  • Με τα διαρκή δάνεια και τα πρωτογενή ελλείμματα διαμόρφωσαν ανισόρροπη οικονομία και κοινωνία της χαλάρωσης και του παρασιτισμού. 
  • Ελαχιστοποιήθηκε η ελληνική παραγωγή αγαθών και αναπτύχθηκε δυσανάλογα το εμπόριο, οι υπηρεσίες και τα παρασιτικά επαγγέλματα.
  • Το πολιτικό πελατειακό σύστημα εξέθρεψε καταστάσεις διαπλοκής και ληστρικής κλοπής του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας.  
  • Διέλυσαν και την οικονομία και την κοινωνία.  
  • Κατάργησαν τις θεμελιώδεις αξίες, που είναι αναγκαίες για να επιβιώσει μια κοινωνία.
  •  Με πολιτικά ρουσφέτια οδήγησαν σε γενική ανομία και ακύρωση των μηχανισμών εφαρμογής των νόμων, όργια σε πολεοδομίες, δημόσια έργα, εφορίες, τράπεζες, χρηματιστήρια, δανειοδοτήσεις κ.τ.λ..
 Αυτά πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να σωθεί η χώρα.  
 
Δυστυχώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν τόλμησε να δημιουργήσει ένα αναλυτικό οικονομικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που να είναι το ελληνικό μνημόνιο, με δικά μας μέτρα, με δικές μας προτάσεις για να εξασφαλίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μικρά έστω πρωτογενή πλεονάσματα.  Δεν τόλμησε κανένα κόμμα να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες, ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός χωρίς θυσίες, εντατικές προσπάθειες, αλλά δίκαιη λιτότητα.

 Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εργάστηκαν και εργάζονται για μια βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους.   Στη χώρα μας χρειάζονται βαθιές αλλαγές σε επίπεδο κράτους και αυτοδιοίκησης, να πάρουμε στροφή σε κατεύθυνση βιωσιμότητας και δικαιοσύνης, να υπερβούμε με ισοδύναμα μέτρα και παράλληλες δράσεις τις αδυναμίες του μνημονίου και τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που περιλαμβάνει αυτό το νέο μνημόνιο.
 __________________________________