ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΔΗΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2017

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΔΗΜΑΡΑ  ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2017

 

Από το βήμα της Βουλής, θέλω να χαιρετήσω την εκλογή του οικολόγου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στη θέση του Προέδρου της Αυστρίας. Η εκλογή του είναι θετικό γεγονός γιατί οι πολίτες τον επέλεξαν απέναντι σε έναν ακροδεξιό υποψήφιο, αλλά και γιατί αναγνωρίζεται στο πρόσωπό του ο ρόλος της Οικολογίας στην εποχή μας.

Η σύνταξη του Προϋπολογισμού δεσμεύεται στο μεγαλύτερο μέρος από τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά της οικονομίας που διαμορφώθηκαν στο παρελθόν. Αλλά δείχνει και την πολιτική κατεύθυνση της Κυβέρνησης.

Πράγματι, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, τα περιθώρια της μεγάλης στροφής προς μια βιώσιμη οικονομία είναι μικρότερα, κάθε φορά όμως έχεις να διαχειριστείς τα υπάρχοντα οικονομικά μέσα και δεδομένα με έναν καλύτερο και δίκαιο τρόπο.

Επίσης, με τον προϋπολογισμό, έχεις να διαχειριστείς τις οικονομικές δεσμεύσεις από τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και άλλες δεσμεύσεις και πολλαπλές εξαρτήσεις από το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Οικονομικό Σύστημα της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης.

Αυτό το πλαίσιο είναι δεσμευτικό και το γνωρίζουμε. 

Εμείς οι Οικολόγοι και η Αριστερά γνωρίζουμε ότι το Σύστημα αυτό οδηγεί σε πολλά αδιέξοδα:

1.Την συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια (στοιχεία ΟΗΕ: 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει τόσο όσο το υπόλοιπο 99% του πληθυσμού), την κυριαρχία των πολυεθνικών και την αύξηση της εξάρτησης των Οικονομιών και των Εθνών.

2.Τη συντριβή των μικρομεσαίων στρωμάτων και της μικρής ιδιοκτησίας.

3.Προωθεί ένα μοντέλο σπατάλης των φυσικών πόρων και καταστροφής του περιβάλλοντος.

4.Αυτό το οικονομικό κοινωνικό σύστημα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ασύμβατο με τις θέσεις της Οικολογίας και της Αριστεράς. Αλλά κυρίως είναι ασύμβατο με την προοπτική της επιβίωσης τις επόμενες δεκαετίες και τους επόμενους αιώνες.

 

Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει σήμερα είναι, τι μπορούμε να αλλάξουμε σε αυτά τα δεδομένα, μέχρι τότε που οι λαοί και οι πολιτικές δυνάμεις που εξυπηρετούν την βιωσιμότητα και το δίκαιο βρουν τον τρόπο να το αλλάξουν, με συμμαχίες εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες.

 

Και το ιστορικό ερώτημα επανέρχεται:

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ;

 

 Α.Να μην επιστρέψουμε στην λογική του παρελθόντος,

 

που ήταν συνέπεια  των παρακάτω παραγόντων:

 

1.Της εγκληματικής ανευθυνότητας για την οικονομία και τη χώρα.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δανείζονταν όσα τους δάνειζαν, αρκεί να διατηρούν το πελατειακό τους σύστημα, να διατηρούνται στην εξουσία και να  φροντίζουν τα κυκλώματα συμφερόντων: ΜΜΕ, τραπεζίτες (όχι τράπεζες), μεγαλοεργολάβοι, προμηθευτές του δημοσίου, προνομιακούς νομείς των ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

 

2.Της ασυδοσίας της αγοράς χωρίς κανόνες και ελέγχους και την απουσία σχεδίου για την οικονομία  με στοιχεία βιωσιμότητας.

 

Η ελεύθερη, ασύδοτη αγορά, που πρεσβεύει η Ν.Δ. και η παγκόσμια νεοφιλελεύθερη δεξιά, οδήγησαν στην πλήρη αποδιοργάνωση της οικονομίας:

 

Στα 5 χρόνια της Ν.Δ. (2004-2009) είχαμε:

 

· Αποβιομηχάνιση της Χώρας, ήτοι μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 33%.

· Μείωση της Αγροτικής Παραγωγής κατά 28%.

· Διόγκωση των υπηρεσιών και του παρασιτισμού που έφτασαν ως ποσοστό το 80,20% του ΑΕΠ.

·Όταν η Βιομηχανική Παραγωγή, οι Κατασκευές, τα Ορυχεία, η Μεταποίηση, τα Διυλιστήρια  κλπ όλα μαζί αποτελούσαν το 16% του ΑΕΠ.

· Η Αγροτική Παραγωγή, η Αλιεία, η Δασοκομία περιορίστηκαν ως ποσοστό στο 3,8% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα κατ’ εξοχήν αγροτική χώρα χωρίς βιομηχανική παραγωγή έχει αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στα αγροτικά προϊόντα (πχ. το 2008 είχαμε εισαγωγές 7,1 δισ. και εξαγωγές 4 δισ.).

Γι’ αυτό στα μανάβικα βλέπουμε φακές Λατινικής Αμερικής, πατάτες Αιγύπτου και Τουρκίας και φρούτα (πχ. ακτινίδια) από την άλλη άκρη του πλανήτη, π.χ. από τη Νέα Ζηλανδία.

Αυτά συνέβαιναν όταν στην ίδια 5ετία 2004-2009 προστέθηκε δημόσιο χρέος περίπου 120 δις.

Πέρα από την εξυπηρέτηση του μέχρι τότε χρέους είχαμε πρωτογενή ελλείμματα που στα 5 χρόνια της ΝΔ ξεπέρασαν τα 50 δις που καλύφθηκαν με νέα δάνεια.

Μπαίνουν μια σειρά ερωτήματα:

·      Ποιος υποθήκευσε την περιουσία του Ελληνικού δημοσίου;

·      Ποιος δημιούργησε το χρέος;

·      Ποιος υποθήκευσε το μέλλον των επόμενων γενεών;

·      Ποια κόμματα οδήγησαν τις υγιείς τράπεζες  (Αγροτική Τράπεζα και ΤΤ) στο μηδενισμό της αξίας τους;

·    Ποια κόμματα μέσω των κερδοσκοπικών παιχνιδιών του χρηματιστηρίου άφησαν τους ανενημέρωτους έλληνες πολίτες  απροστάτευτους στα χέρια ντόπιων και διεθνών αετονύχηδων και κομπιναδόρων;

·      Ποιοι άφησαν τους ασύδοτους κερδοσκόπους να κλέβουν τα χρήματα των ελλήνων καταθετών;

·     Ποιοι πτώχευσαν τις ιδιωτικές τράπεζες, όπως  ΑΣΠΙΣ, PROTONBANK, ΚΥΠΡΟΥ που τη ζημιά την πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι;

·     Ποιοι άνοιξαν δρόμους να φυγαδεύσουν οι αετονύχηδες τα χρήματα της κοινωνίας στο εξωτερικό (γέμισαν οι  λίστες);

 

Αυτά είναι αμείλικτα ερωτήματα.

 

Εσείς οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας ζητάτε αυτή την κρίσιμη στιγμή εκλογές για να κλείσει η αριστερή παρένθεση και να επιστρέψετε στην εξουσία.

Δεν είδαμε αυτοκριτική ούτε κάποιο σχέδιο στην εισήγηση του κ.Χατζηδάκη.

Δεν ακούσαμε κάτι που να δείχνει ότι μάθατε από τα καταστροφικά σας λάθη. Ότι  θα  αλλάξετε το μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόσατε, αυτό πιστεύετε και αυτό θα εφαρμόσετε, εάν και εφόσον γίνετε κυβέρνηση.

Χρειάζεται μια αυτοκριτική απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Αυτοκριτική των κυρίως υπευθύνων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος.

Αυτοκριτική και του ΣΥΡΙΖΑ για τις λάθος εκτιμήσεις, τις υποσχέσεις και τα όποια λάθη έγιναν.

Όχι αυτοκριτική και ξεμπερδέψαμε!

Αυτοκριτική με πειστική δέσμευση και αλλαγή μεθόδων και νοοτροπίας του πολιτικού συστήματος.

Αυτοκριτική και κάθαρση.

Αυτοκριτική και συνεννόηση να ξεπεράσουμε τις τεράστιες δυσκολίες.

 

B. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ;

     1.Μας ζητάνε οι «θεσμοί» για πολλά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

ΤΟΎΤΟ σημαίνει ότι (με το σημερινό ΑΕΠ των 176 δις) απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 6,2 δις το έτος.

Οπότε για πλήρη εξόφληση του δημόσιου χρέους (εάν είχαμε μηδενικά επιτόκια) θα ξεχρεώναμε σε 52 χρόνια.

Για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ (με μηδενικά επιτόκια) απαιτούνται 32 χρόνια με πρωτογενή πλεονάσματα 6.2 δις ευρώ που θα πηγαίνουν όλα στο χρέος. 

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είναι αδύνατο. Γι’ αυτό πρέπει να είναι διαρκής επιδίωξη η απομείωση του δημόσιου χρέους και σταθερά μηδενικά επιτόκια.

Όσο με αφορά θα εργαστώ και θα υπηρετήσω την αειφόρο ανάπτυξη και όχι απλά την αύξηση των μεγεθών, γιατί είναι ο μόνος δρόμος που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα και θα αποκαταστήσει τις σχέσεις μας με τις επόμενες γενιές.

2.Να πούμε όλη την αλήθεια στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η νέα γενιά να αποβάλλει τις πιθανές αυταπάτες. Αυτά που ξέραμε με τον καταναλωτισμό των δανεικών που όλα βυθίζονταν στο χρέος, όπως τα νοικοκυριά, το ασφαλιστικό σύστημα, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και το ίδιο το κράτος, τελείωσαν!

Στο εξής θα ζούμε μόνο με αυτά που θα παράγουμε και με δίκαιη κατανομή των βαρών, εφόσον αυτοί που θα είναι στις κυβερνήσεις πιστεύουν κάτι τέτοιο.

 

3.Ενεργοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση. Ακόμη, αξιοποίηση και των συνταξιούχων που έχουν διάθεση και δυνατότητα να προσφέρουν στην κοινωνία αφιλοκερδώς.

Με τα όσα οικονομικά μέσα διαθέτουμε, να μπούν στην παραγωγή οι άνεργοι νέοι. Ο νόμος που ψηφίστηκε για την κοινωνική οικονομία ανοίγει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ενεργοποίησής του.

 

4.Γενικώς αναπροσανατολισμός της οικονομίας σε τομείς που πραγματικά οδηγούν σε βιώσιμη κοινωνία και οικονομία.

 

·     Αγροτική παραγωγή, για διατροφική αυτάρκεια και θετικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

·     Συσκευασία, τυποποίηση και μηχανισμός προώθησης των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων.

·     Επαγγέλματα που σχετίζονται με την ναυσιπλοΐα, όπως η ναυπηγική.

·    Στροφή στην οικονομία ενέργειας, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τις αστικές αναπλάσεις με στόχο την ενίσχυση των κτηρίων σε σεισμό, την ανανέωση του κτηριακού δυναμικού και την ενεργειακή τους θωράκιση.

 

Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός 2017 κινείται στο πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας που επιβάλλει η σημερινή πραγματικότητα της οικονομίας και κατανέμει τα κονδύλια με έναν τρόπο δίκαιο. Εγώ εκφράζοντας την Οικολογία και τους Οικολόγους Πράσινους θα ήθελα ενίσχυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ως έργο, μεταξύ άλλων, την προστασία και αποκατάσταση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Επίσης, περισσότερα κονδύλια προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αρδευτικά έργα αλλά και στήριξη της αγροτικής παραγωγής, αφού είναι διακηρυγμένος στόχος όλων μας.  

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά στην Ολομέλεια της Βουλής εδώ