ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΔΗΜΑΡΑ στην Ολομέλεια της Βουλής (27-4-2017). Σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

 

Η ανάγκη για το νομοσχέδιο είναι αναμφισβήτητη. Με βάση τα στοιχεία που κατάθεσε η ΓεΣεΒΕΕ τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στα 107.8 δις περίπου και θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά περίπου 40 δις μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με την προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

 

Στο νέο νόμο, δυνητικά, μπορούν να ενταχθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία μικρές επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για μια νέα εκκίνηση στην οικονομία σε πιο σταθερές και υγιείς βάσεις.

 

Η επιθετικότητα της ΝΔ στο νομοσχέδιο, κατά την άποψή μου είναι αδικαιολόγητη.

Εάν γνώριζε ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια και σε βάθος τα γεγονότα και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψαν τη χώρα αλλά και αυτές τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα είχε άλλη στάση.

 

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ υπάρχουν και θα τίθενται για πολλά χρόνια.

· Ποιοι ευθύνονται για την μη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος;

· Ποιοι έκλειναν τα μάτια στη μεγάλη κλοπή των αποταμιεύσεων των ελλήνων;

· Πως και με τι κριτήρια δάνειζαν οι τράπεζες επιχειρήσεις χωρίς πιθανότητα βιωσιμότητας;

· Ποιοι κινούσαν τα νήματα της συγκάλυψης των ευθυνών των τραπεζικών “goldenboys” που δάνειζαν (πιθανώς με το αζημίωτο) σε μη φερέγγυα πρόσωπα και επιχειρήσεις,  με τον ίδιο τρόπο που δάνειζαν και τα αφερέγγυα κόμματα τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) αλλά και τα ΜΜΕ, με μυθώδη ποσά;

 

Η εισηγήτρια της ΝΔ κα Μπακογιάννη,  στην Επιτροπή εγκάλεσε τον υπουργό Νίκο Παπά γιατί ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη  του  ότι «αξία δεν έχει μόνο η ποσοτική ανάπτυξη, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης».

 

Η κα Μπακογιάννη τόνισε την αξία της ποσοτικής ανάπτυξης και απαξίωσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η ανάπτυξη για να οδηγεί σε υγιείς  οικονομίες με χαμηλή ανεργία και σταθερές θέσεις εργασίας. 

 

Έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα της ανάπτυξης του ΑΕΠ με χαρακτηριστικά παρασιτισμού και εφήμερου καταναλωτισμού σε προηγούμενες ομιλίες.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίοδος διακυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009 όταν και είχαμε συνεχή μέση ανάπτυξη του  ΑΕΠ κατά 4% ανά έτος. Είχαμε λοιπόν αυτά τα χρόνια μεγάλη ποσοτική ανάπτυξη του ΑΕΠ αλλά που οδηγηθήκαμε; Στην κατάρρευση.

Ήταν η ανάπτυξη των δανεικών, η ανάπτυξη του παρασιτισμού και τελικά, η ανάπτυξη της καταστροφής.

 

 To ΑΕΠ στη χώρα αυξανόταν με δανεικά και την ίδια περίοδο η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή μειώνονταν σταθερά. Το ΑΕΠ ως αριθμητικό μέγεθος, χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη υγιούς ανάπτυξης.

 

Με 4% ετήσια ανάπτυξη, ήτοι πάνω από 22% στα 5 χρόνια της Κυβέρνησης Ν.Δ., μειώθηκε η αγροτική παραγωγή κατά 28% και ο δευτερογενής τομέας κατά 15%.

 

Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν οι καφετέριες, η διαφήμιση, η μόδα, οι πωλήσεις καρτών, ασφαλειών και άλλα σχετικά).

 

Περίμενα από τα στελέχη της αντιπολίτευσης μετά την αρνητική αυτή εμπειρία να έχουν κατανοήσει πλέον την ανάγκη μιας ανάπτυξης με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα οδηγεί σε βιωσιμότητα.

 

Εκείνα τα χαρακτηριστικά που οικοδομούν βιώσιμη οικονομία και όχι «φούσκες» ανάπτυξης, που  καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας.

  

Είναι αλήθεια ότι κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ φέρνει κάποιες θέσεις εργασίας.

 

Αλλά επιμένω, όταν η ανάπτυξη είναι «φούσκα» αυτές οι θέσεις εργασίας χάνονται, όπως χάθηκαν όταν έσκασε η «φούσκα»  των τραπεζών, όπως χάθηκαν όταν έσκασε η «φούσκα»  της οικοδομής.

 

 Άλλη λοιπόν η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. με την πώληση νησιών και των παραλιών και άλλη η ποιοτική ανάπτυξη που οδηγεί σε βιώσιμη οικονομία και πραγματική ευημερία.

 

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που έχουν τα κόμματα.

 

Εκφράζοντας στη Βουλή τις θέσεις της πολιτικής οικολογίας, έχω διαφοροποιηθεί από το κυρίαρχο σύστημα που εκφράζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη και μετά.

 

Τα δύο κόμματα ταυτίστηκαν ιδεολογικά και πολιτικά και στην εφαρμοζόμενη πολιτική με τον νεοφιλελευθερισμό και τη βάρβαρη παγκοσμιοποίηση. Δεν ταυτίζω, βέβαια, όλους τους βουλευτές με την πολιτική των κομμάτων, ούτε ταυτίζω το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει, όμως, γίνει μεγάλη μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς το νεοφιλελευθερισμό.

 

 Το σύστημα έχει  τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

1.Αυξάνει τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και των οικονομικών ελίτ. Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει τόσο πλούτο όσο το υπόλοιπο 99% σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η κοινωνική ανισότητα που εκφράζεται με αυτούς τους αριθμούς οδηγεί μεγάλο μέρος των πολιτών στην εξαθλίωση και στο περιθώριο της κοινωνίας.

2.Διαμορφώνει μη βιώσιμες οικονομίες.

3.Σπαταλά τους φυσικούς πόρους και καταστρέφει τη φύση.

4.Καταστρέφει τα μικρομεσαία στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

 

Σ’ αυτό το οικονομικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού και της ασύμμετρης ανάπτυξης του επιθετικού καπιταλισμού των πολυεθνικών, λειτούργησε το Τραπεζικό σύστημα και  οι επιχειρήσεις.

 

Δεν είχε η Ν.Δ, σχέδιο βιώσιμης Οικονομίας, ούτε ποτέ θα αποκτήσει. Το σχέδιο βιωσιμότητας δεν έχει σχέση με την ασύδοτη αγορά του νεοφιλελευθερισμού που είναι ο πυρήνας της ιδεολογίας  της Ν.Δ.

 

Οι επιχειρήσεις λοιπόν οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο από την δική σας  πολιτική.

 

Με  τα δάνεια που χωρίς περίσκεψη επιβαρύνατε την χώρα,  έμπαιναν κεφάλαια στην αγορά που διόγκωσαν τις υπηρεσίες, το εμπόριο και τον παρασιτισμό σε βάρος των παραγωγικών τομέων της οικονομίας.

 

Οι δικές σας «φούσκες» έσκασαν και τις δυσκολίες ανόρθωσης διαχειρίζεται η σημερινή Κυβέρνηση.

 

Ζητούμενο όμως είναι ένα πρόγραμμα ανάκτησης οικονομικής ανεξαρτησίας σε βιώσιμη κατεύθυνση και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε και να βοηθήσουμε όλοι.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 

Είναι σημαντικό να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο "για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών", που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

 

Το νομοσχέδιο, όπως είναι αυτονόητο, δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Δίνει, όμως, τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

 

Αυτό θα έχει όφελος και για τις τράπεζες, καθώς είναι πιθανότερο να εισπράξουν τα χρήματά τους από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία, παρά από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

 

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού στις μικρές επιχειρήσεις.

 

Αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς τα χαρακτηριστικά των ελληνικών επιχειρήσεων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρές επιχειρήσεις και γνωρίζω πολλές επιχειρήσεις με χρέη από 20 έως 25.000 ευρώ.

 

Αποτελεί ζωτική ανάγκη για την οικονομία μας, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα να καταφέρουν να επιβιώσουν και να σταθούν στα πόδια τους.

 

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πω στον Υπουργό ότι η ουσία της τροπολογίας του κ. Καρρά είναι πολύ σοβαρή και νομίζω ότι αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Δεν ξέρω αν στα πλαίσια πλέον της διαπραγμάτευσης και των θεσμών μπορεί να περάσει. Εγώ, όμως, την υιοθετώ –και απευθύνομαι στον κ. Καρρά- την μελέτησα και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σωστή.

 

Είναι θετικό ότι ο Υπουργός έχει αποδεχτεί πολλές προτάσεις από την αντιπολίτευση.

 

 Αυτός κατά την γνώμη μου είναι ο σωστός τρόπος νομοθέτησης. Να βελτιώνεται το νομοσχέδιο στη διαδικασία του διαλόγου  μέσα στο κοινοβούλιο , στις επιτροπές και την Ολομέλεια.

 

Αυτή η καλή νομοθέτηση βοηθά την χώρα και εξυψώνει το επίπεδο του Κοινοβουλίου.

 

Υπάρχουν δυνάμεις στη Βουλή που έχουν κατανοήσει την αξία αυτής της λειτουργίας. Πολλοί υπουργοί  το κάνουν πράξη, επίσης υπάρχουν βουλευτές της αντιπολίτευσης που λειτουργούν συνθετικά, είναι όμως λίγοι.

 

Εκτιμώ ότι πέραν από την κουλτούρα της οικολογίας που εκφράζω για γόνιμο διάλογο επιχειρημάτων και  πολιτική σύνθεση, τούτο στις σημερινές συνθήκες είναι απόλυτη ανάγκη.

 

 

 Ας το κάνουμε λοιπόν πράξη και σίγουρα θα είναι για το καλό των πολιτών και της χώρας.