Οικολογική απάντηση στα αδιέξοδα (Οικονομικά - Κοινωνικά - Περιβαλλοντικά)

Ζούμε σε μια περίοδο κοσμογονικών επιτευγμάτων της τεχνολογίας και επιστήμης.

Η αναπτυγμένη τεχνολογία έδωσε στον άνθρωπο τεράστια δύναμη εκμετάλλευσης της φύσης και ικανότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων αγαθών που με ορθή διαχείριση θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν οι ουσιώδεις ανάγκες όλων των ανθρώπων του πλανήτη και να υπάρχουν και πλεονάσματα παραγωγικού δυναμικού για βελτίωση της ζωής χωρίς να υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών και της ζωής στον πλανήτη.

Παρά την τεράστια αύξηση παραγωγής αγαθών και την κατασπατάληση φυσικών πόρων το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη ζει σε άθλιες συνθήκες. Τι χρειάζεται να γίνει; 

  • Χρειάζεται και άλλη ποσοτική ανάπτυξη;
  • Χρειάζεται να ξεζουμίσουμε τον πλανήτη; 
  • Να τελειώσουμε πιο γρήγορα τα κοιτάσματα πετρελαίου, λιγνίτη και φυσικού αερίου;
  • Να αποψιλώσουμε τα όσα δάση έμειναν;
  • Να αποδυναμώσουμε την παραγωγική ικανότητα των αγρών με εντατικοποίηση των καλλιεργειών;
  • Να εξαφανίσουμε τα άλλα ζωικά είδη;
  • Να αποξηράνουμε κι άλλες λίμνες; Να ξεράνουμε και τα ποτάμια, όπως έγινε με τον Μόρνο και τον Εύηνο;
  • Να τροφοδοτήσουμε με μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλάζοντας το κλίμα που οδηγεί στην υπερθέρμανση, την ερημοποίηση;

Πόσοι φυσικοί πόροι και πόση ανθρώπινη εργασία διατίθενται για την παραγωγή όπλων, υποβρυχίων, μαχητικών αεροπλάνων και συντήρηση εκατομμυρίων στρατιωτικών; Πόσες παραγωγικές δυνάμεις σπαταλούνται για στόλους πολυτελών σκαφών αναψυχής;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα υπάρχει μια ορθή απάντηση η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι η οικολογία είναι η λύση βιώσιμης προοπτικής..

Η οικολογική απάντηση στα ερωτήματα είναι διαφορετική απ΄ τις άλλες γιατί έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες και στην τοπική πολιτική παρέμβαση και στην γενικότερη πολιτική.

Συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα αίτια που οδηγούν σε κατάρρευση και της κοινωνίας και της οικονομίας και των οικοσυστημάτων της φύσης.

  • Είναι το μοντέλο της ανάπτυξης που βασίζεται στην κερδοσκοπία, τον υπερκαταναλωτισμό, την ασυδοσία της αγοράς.
  • Είναι η πολιτική που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες και έκανε το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση δέσμιο των πολυεθνικών και όποιων άλλων συμφερόντων. Στα μεγάλα συμφέροντα, των εργολάβων ή των προμηθευτών του Δημοσίου, έχουν παραδώσει και τα μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα και οι ίδιοι οι πολιτικοί να είναι αιχμάλωτοι σ’ αυτούς που τα κατέχουν. 

Λείπει λοιπόν ο προσανατολισμός που μια κοινωνία δημοκρατικά δομημένη θα έπρεπε να δίνει στην οικονομία για βιώσιμη πορεία. Λείπει ο ουσιαστικός και αυθεντικός κοινωνικός έλεγχος που πρέπει να ασκείται: στην παραγωγή αγαθών, στον έλεγχο επικινδυνότητας, στις αυθαιρεσίες σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας κ.λ.π., (π.χ. μόλυνση Ασωπού, αυθαίρετα δάση – πυρκαγιές, κατάληψη ακόμα και του χώρου των σιδηροδρομικών δικτύων)

Για όλα αυτά είναι ανάγκη να υπάρχει μια ισχυρή Οικολογική - Παράταξη – Κίνημα για την περιφέρεια της Αττικής

Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που οδηγήθηκε ή χώρα με Δ.Ν.Τ. και «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» πρέπει να δώσουμε την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ που θα γίνεται συγκεκριμένη σε κάθε θέμα.

Στόχος μας είναι:

Η Δημιουργία μιας μόνιμης - διαχρονικής ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ παράταξης για την περιφέρεια Αττικής με διακεκριμένα τμήματα κατά τομέα που θα έχουν αρμοδιότητες και καθήκοντα:

Να παρακολουθούν τα Συμβούλια Περιφέρειας και τα προβλήματα.

Να παρεμβαίνει με προτάσεις στην περιοχή των Δώδεκα Δήμων βλέποντας όμως και την ενιαία ενότητα που λέγεται ΑΤΤΙΚΗ και την κοινότητα των περισσοτέρων προβλημάτων,(βουνά – θάλασσες – ποτάμια – ρύπανση – σκουπίδια – νοσοκομεία κ.λ.π.)

Η πολιτική αυτή έχει δύο βασικούς άξονες.

  1. Στήριξη των αδυνάτων με κάθε τρόπο για να έχουν διατροφή – υγεία – παιδεία – στέγη. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.
  2. Οικολογικός προσανατολισμός σε επενδύσεις - έργα – γεωργία – ενέργεια – οικοδόμηση – πολεοδόμηση – προστασία δασών – κατοχύρωση δημόσιων χώρων - βιομηχανία – μεταφορές – εμπόριο – διαχείριση αποβλήτων κ.λ.π.

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Όρος Πεντέλη 

  • Ολοκλήρωση αναδάσωσης.
  • Αποκατάσταση του τοπίου και φύτευση του ξεκοιλιασμένου Πεντελικού όρους από τα λατομεία (θα διατηρηθούν μόνο αυτά της αρχαίας εποχής που έχουν αρχαιολογική αξία).
  • Απαγόρευση κάθε δόμησης εκτός σχεδίου.
  • Μηχανισμός ελέγχου αυθαιρέτων κτισμάτων.
  • Ζώνες ουσιαστικής πυροπροστασίας.

Όρος Υμηττός

Πλήρης απαγόρευση οικοδόμησης στη Β΄ Ζώνη Υμηττού (σήμερα επιτρέπονται κτίρια εκπαίδευσης, αναψυκτήρια κ.λ.π.). Υιοθετούμε τις προτάσεις της επιτροπής προστασίας Υμηττού.

Λόφοι – άλση – ρέματα πλήρης προστασία και αποκατάσταση των τοπικών οικοσυστημάτων. 

ΙΙ. Μετακινήσεις μεταφορές – (Βιώσιμη κινητικότητα.)

  1. Περιμετρική γραμμή μετρό που θα έχει σταθμούς σε κεντρικά σημεία των περιοχών: Παγκρατίου, Καισαριανής, Πανεπιστημιούπολης, Ζωγράφου, Παπάγου, Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Μελισσιών, Αμαρουσίου, Πεύκης, Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας κ.λ.π.
  2. Δίκτυα ποδηλατοδρόμων που θα ενώνουν τους δήμους μεταξύ τους, με τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ, το κέντρο της πόλης, τους οδικούς άξονες και τα κέντρα των άλλων περιοχών.

Επίσης δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορειακών γραμμών, τρόλεϊ, τραμ κ.λ.π.).

ΙΙΙ. Πολεοδομία

  • Περιορισμοί – απαγόρευση ανέγερσης πολυκαταστημάτων και στήριξη των τοπικών αγορών. 
  • Αναπλάσεις περιοχών που έχουν υποβαθμιστεί. Τα παλαιά κτήρια που δεν πληρούν τις συνθήκες ασφαλείας από σεισμούς ούτε την απαιτούμενη ενεργειακή συμπεριφορά πρέπει να ανακατασκευαστούν ή να γκρεμιστούν. Χρειάζονται ειδικά προγράμματα όπως έχει παρουσιαστεί εισήγηση σε σχετικό συνέδριο των Οικολ. Πράσινων (εισήγηση Γ. Δημαρά). 
  • Στήριξή των δήμων για απόκτηση κοινόχρηστων χώρων, αθλητισμού, πάρκων αναψυχής, πολιτισμού, εκπαίδευσης που θα βελτιώνουν την ουσιαστική ποιότητα ζωής