Οι προτεραιότητες της οικολογίας

Οι προτεραιότητες της οικολογίας είναι :
Η ζωή στον πλανήτη ΓΗ
ο άνθρωπος και ο πολιτισμός.
 

Σε όλο το Ηλιακό μας σύστημα μόνο στον πλανήτη ΓΗ υπάρχει το θαύμα της ζωής, δεν ξέρουμε αν υπάρχει ζωή κάπου αλλού στο υπόλοιπο ΣΥΜΠΑΝ.

Τεράστια ποικιλία δέντρων, φυτών και κάθε ζωικής μορφής είδη υπάρχουν σε στεριές και θάλασσες σε μια απίστευτη αλληλεπίδραση και επιβιώνουν εξελισσόμενα. Από την ευαίσθητη παπαρούνα έως τα τεράστια αιωνόβια δέντρα και από την πολύχρωμη πεταλούδα έως την καμηλοπάρδαλη και το λιοντάρι έχουν συνέχεια ζωής σε μια θαυμάσια ισορροπία.

Τα τελευταία 10.000 έτη ο άνθρωπος έχει κυριαρχήσει απόλυτα απέναντι στα άλλα είδη. Είναι το μόνο έλλογο ον που έχει συνείδηση και μπορεί να εκτιμά τις συνέπειες των πράξεων του. Να υπολογίζει με αρκετή ακρίβεια πολλά από αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Είναι ικανός να γνωρίζει πότε θα γίνει μια έκλειψη Ηλίου αλλά και πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθει κάποιος καπνιστής καρκίνο του πνεύμονα. 

Ο άνθρωπος ανέπτυξε την επιστήμη και το θαύμα του πολιτισμού.

Η ζωγραφική που αποτυπώθηκε στους τοίχους των σπηλαίων εξελίχτηκε μέχρι σήμερα περνώντας από την Αναγέννηση και τους Ιμπρεσιονιστές.

Η ποίηση, το θέατρο, η γλυπτική, ο χορός, η μουσική, η αρχιτεκτονική και ο κινηματογράφος εκφράζουν ανώτερες μορφές της ανθρώπινης δημιουργίας.

Τα ζώα επιζούν χάρις στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και ως άτομα και ως ομάδες. Ο άνθρωπος όμως φαίνεται ότι έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, ενώ γνωρίζει τους κινδύνους για τις επόμενες δεκαετίες.

Καταστροφικές δυνάμεις στην κοινωνία ενεργούν σε βάρος της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των ανθρώπων και των ανθρώπων με τη φύση. 

Έχουν κατανοηθεί άραγε από τους ιθύνοντες το μέγεθος των καταστροφών που γίνονται στον πλανήτη και οι επικίνδυνες αλλαγές στο κλίμα;

Έχει κατανοηθεί η έκταση της ρύπανσης ποταμών, λιμνών και θαλασσών, η σταδιακή ερημοποίηση περιοχών καθώς και η εξάντληση των φυσικών πόρων;

Γνωρίζουμε μία άρρωστη και αδιέξοδη οικονομία χωρίς βιώσιμο προσανατολισμό.

Ζούμε σε μία κοινωνία που το χάσμα φτωχών και πλουσίων μεγαλώνει. 

Ζούμε την δόξα του «εφήμερου» κλείνοντας τα μάτια στο αύριο.

Ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας έχει οδηγηθεί στο περιθώριο της κοινωνίας και ζει χωρίς ελπίδα. Κάθε μέρα συνειδητοποιούμε τα αδιέξοδα του συστήματος πού στηρίζεται στην ασύδοτη αγορά και την κερδοσκοπία. 

Συντελείται συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας σε λίγες πολυεθνικές επιχειρήσεις με παράλληλο σταδιακό αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μερικά από τα αίτια της κρίσης είναι: 

Η ανατροπή θεμελιωδών αξιών και ένας γενικευμένος παραλογισμός.

Η παρακμή και η σήψη του πολιτικού συστήματος. 

Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας μέσω του πελατειακού-κομματικού συστήματος.

Η αδυναμία συνεννόησης ακόμη και για τα κοινώς αποδεκτά αναγκαία μέτρα. 

Υ Π Α Ρ Χ Ε Ι   Ε Λ Π Ι Δ Α ;

Υπάρχει ευτυχώς η σκέψη και δράση κάποιων ατόμων και ομάδων που προτάσσουν το ουσιώδες από το επουσιώδες. 

Ελπίδα φέρνει η λογική και το συναίσθημα που ενυπάρχει στον άνθρωπο.

Υπάρχει επίσης η οικολογική πολιτική που βάζει το θέμα της επιβίωσης της ζωής στον πλανήτη και του ανθρώπινου πολιτισμού ως κεντρικό στόχο και προτεραιότητα.. 

Η υγεία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ειρήνη, η ουσιαστική ποιότητα ζωής του ανθρώπου σε αρμονία με τη φύση είναι οι βασικές προτεραιότητες της οικολογικής πολιτικής.

Η βιωσιμότητα στην φύση, την οικονομία και την κοινωνία πρέπει να γίνει βασική προτεραιότητα της Ευρώπης, όλου του Κόσμου και των ατόμων για να σωθεί η ανθρωπότητα και ο πλανήτης.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

Υποψήφιος ευρωβουλευτής 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Συνεργαζόμενοι με το κόμμα των ΠΕΙΡΑΤΩΝ.