ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥφΠΕΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ‘ΦΙΛΙΠΠΟΣ’ ΑΘΗΝΑ, 6-7/2/2019
Κατ’αρχήν θα ήθελα να ευχαριστώ το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και ιδιαίτερα την αγαπητή μου φίλη, την Ελένη Φυτώκα, για την πρόσκληση να χαιρετήσω την σημαντική αυτή συνάντηση που γίνεται στα πλαίσια του διαβαλκανικού αυτού προγράμματος για τους υγρότοπους WetMainAreas - INTERREGBalkanMed.
Η συμβολή του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων στην καταγραφή και διάσωση αλλά και την ανάδειξη των υγροβιοτόπων της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική.
Το επίπεδο της επιστημονικής δουλειάς που γίνεται από τους ερευνητές πολύ υψηλό.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικοί είναι οι υγρότοποι για την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε να εντείνεται χρόνο με το χρόνο, για την βιοποικιλότητα που βλέπουμε να φτωχαίνει επικίνδυνα, για την ποιότητα ζωής των πολιτών που υποβαθμίζεται αλλά και για μια βιώσιμη οικονομία και κοινωνία που βλέπουμε να καταρρέει από ένα μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
Σαν οικολόγος πολιτικός, μέλος των Οικολόγων Πράσινων συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανα έναν μεγάλο αγώνα, ως Βουλευτής, πριν ακόμα γίνω Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ώστε να προστατευτούν από το ΥΠΕΝ οι 15 μεγάλοι υγρότοποι της Αττικής κατ’αρχήν που έχουν χαρακτηριστεί ως πρώτης προτεραιότητας.
Με αφορμή προσπάθειες οικοπεδοποίησης και καταστροφής των υγροτόπων της Ψάθας και των Λεγραινών στην Αττική καταφέραμε να παρακάμψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, οικονομικά συμφέροντα και παγιωμένες καταστάσεις σε διοίκηση και αυτοδιοίκηση.
Με τη βοήθεια, την τεχνογνωσία, αλλά και το πάθος για τη δουλειά τους διακεκριμένων επιστημόνων, όπως της Ελένης Φυτώκα, αλλά και συνεργατών της Περιφέρειας Αττικής (Δ/νση Περιβάλλοντος), καθώς επίσης και ευαίσθητων πολιτών, καταφέραμε να προστατεύσουμε αυτούς τους υγροτόπους με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 54 «Προστασία των υγροτόπων Αττικής» στον ν. 4559/18 ).
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν η πολιτική, η επιστήμη και η κοινωνία πολιτών συνεργάζονται έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Το έργο αυτό φαίνεται ότι έχει συνέχεια, απόδειξη το δικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε τις πιέσεις ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τους καταγεγραμμένους υγροτόπους και να προχωρήσουμε στα επιμέρους Προεδρικά Διατάγματα ή άλλου είδους νομοθέτησης για ολοκληρωμένη προστασία των τόσο ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων.
Το έργο που επιτελείται αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε γείτονες χώρες είναι πολύ σημαντικό, γιατί αποδεικνύει ότι το περιβάλλον είναι ο μεγάλος μας πλούτος και αυτό που μας ενώνει, ότι τα ποτάμια, οι λίμνες, οι θάλασσες, οι υγρότοποι δεν γνωρίζουν σύνορα, ενώ χρειάζονται από κοινού προστασία.
Ωστόσο, αυτές οι σημαντικές μελέτες και τα αποτελέσματά τους καλό είναι να μην μένουν κλειστά σε ερευνητικά κέντρα ή σε γραφεία υπηρεσιών, με μόνους γνώστες τους ειδικούς.
Οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν κτήμα τους αυτή τη γνώση, να διεκδικήσουν ως κοινό αγαθό αυτά τα οικοσυστήματα, να τα γνωρίσουν και να ενημερωθούν, να περάσουν δηλαδή στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, όπως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί χωρίς τη συμβολή της κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει προστασία της φύσης.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας για το καλό όλων μας και του κοινού μας οίκου του πλανήτη γη!