Ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε απαγόρευση των εξορύξεων στις περιοχές Natura

Παρ, 09/02/2018

Ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε απαγόρευση των εξορύξεων στις περιοχές Natura

Θετικό βήμα το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Ως ένα σημαντικό και θετικό βήμα για το περιβάλλον χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018.

Ο οικολόγος βουλευτής τόνισε, ότι το νομοσχέδιο ενδυναμώνει το σύνολο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Υπογράμμισε, ότι θετικά σημεία του σχεδίου νόμου είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

1.Την κήρυξη νέων περιοχών Natura. Ο αριθμός των περιοχών ανήλθε από τις 419 σε 446, ενώ η επιφάνεια της χώρας που τέθηκε σε καθεστώς προστασίας αυξήθηκε από 42.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 58.000, σημειώνοντας αύξηση περίπου 27%.

2.Με το νομοσχέδιο, οι φορείς διαχείρισης καλύπτουν πλέον το σύνολο των περιοχών Natura, ενώ μέχρι σήμερα καλυπτόταν μόνο το 21%. Προς το σκοπό αυτό διευρύνεται η έκταση εποπτείας και διαχείρισης πολλών υφιστάμενων φορέων, ενώ δημιουργούνται ακόμα 8 νέοι φορείς, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 36.

3.Για πρώτη φορά διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των Φορέων Διαχείρισης. Επίσης, από το Πράσινο Ταμείο διατίθενται 6 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ 25 εκατομμύρια ευρώ.

4.Μέσα από το διάλογο που προηγήθηκε στις Επιτροπές της Βουλής, κατοχυρώθηκε, ότι οι φορείς διαχείρισης θα έχουν πλέον συμμετοχή στη σύνταξη και αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης, κάτι που έλειπε από το αρχικό σχέδιο νόμου.

5 

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυστηροποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 18 του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της προστασίας από καταπατήσεις και αυθαιρεσίες σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε, ότι το σχέδιο νόμου για τους φορείς διαχείρισης αποτελεί συνέχεια μιας σειράς νόμων και αποφάσεων για το περιβάλλον που προηγήθηκαν, όπως ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, η νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες, η ανακύκλωση για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ο πρόσφατος νόμος για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς κ.ά., επικρίνοντας τη Ν.Δ. για την άρνησή της να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να απαγορεύονται ρητά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του δικτύου Natura2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές, ενώ επανέλαβε την αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων αλλά και των Ευρωπαίων Πράσινων στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις στο Ιόνιο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Δημαράς: «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει να κάνει με κομματικές οριοθετήσεις και ταξικές θέσεις. Αφορά τους φτωχούς αλλά και τους πλούσιους, αφού όλοι αναπνέουν τον ίδιο ρυπογόνο αέρα. Αφορά, όμως, κυρίως τα παιδιά, τα εγγόνια μας και τις επόμενες γενιές. Αφορά και τις άλλες μορφές ζωής, πέρα από τα ανθρώπινα όντα. Έχουμε ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε τη φύση και τους φυσικούς πόρους».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γ.Δημαρά  εδώ.  Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας εδώ.