Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΑ RADIO ΖΑΚΥΝΘΟΥ 97,6 FM ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τρί, 17/10/2017

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΙΓΜΑ RADIO ΖΑΚΥΝΘΟΥ 97,6 FM και στους δημοσιογράφους Σπύρο Λιβέρη και Γρηγόρη Μπάστα τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στα νομοσχέδια για την ανακλύκλωση και το δομημένο περιβάλλον που θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Δημαρά εδώ

Ο Γιώργος Δημαράς μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Εισηγούμαι αύριο στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, που θα δώσει νέα ώθηση στην υιοθέτηση κινήτρων από τους Δήμους και τους πολίτες. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με την Ευρώπη. Βέβαια το θέμα δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, αλλά και να γίνεται ανάκτηση των υλικών, όπως λάστιχα αυτοκινήτων, λάδια, χαρτί, γυαλί και μέταλλο.

Δίνουμε κίνητρα στους Δήμους για να προχωρήσει η ανακύκλωση. Οι Δήμοι θα έχουν πόρους από τα ανακυκλώσιμα υλικά, ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης θα βοηθά τους Δήμους τόσο σε υλικά, όσο και σε χρήματα. 
Επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης θα ενημερώνει τα σχολεία και τους πολίτες, ώστε να λειτουργήσουν και τα λεγόμενα πράσινα σημεία. Θεωρώ ότι αυτό το Νομοσχέδιο θα υποστηριχθεί και από τα άλλα κόμματα.

Έρχεται την Τετάρτη στη Βουλή και το Νομοσχέδιο που αφορά την δόμηση και την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Ορθολογικοποιεί το σύστημα των αυθαιρέτων, θα γίνεται πλέον μια αξιολόγηση που θα εξετάζει το κατά πόσο ένα αυθαίρετο βλάπτει το περιβάλλον και βάσει αυτού θα επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο. Έχουμε ως στόχο την αύξηση του πράσινου και την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων. 
Αλλάζει και ο μηχανισμός του ελέγχου, φεύγει από την Πολεοδομία και περνά στην Περιφέρεια, υπό την εποπτεία βέβαια του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 
Ακόμη ένα μεγάλο θέμα είναι η εκτός σχεδίου Πόλης δόμηση σε τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα την Κεφαλονιά που πρόσφατα επισκέφτηκα. Δημιουργούνται τουριστικές μονάδες χωρίς τις απαραίτητες για τη λειτουργία τους υποδομές.

Προωθούμε και τους νέους δασικούς χάρτες, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι σε ποσοστό 100% μέχρι το 2020, όπως και το εθνικό κτηματολόγιο.

Η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, ότι η μάστιγα των ναρκωτικών αντιμετωπίζεται αν δίνουμε την δυνατότητα στους χρήστες να βρίσκουν νόμιμα τα ναρκωτικά, είναι μία προσωπική άποψη με την οποία δεν συμφωνώ, ούτε αποτελεί κυβερνητική γραμμή. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό πως η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και εμείς αυτό πρέπει να το εκμεταλευτούμε.

Είμαι κάθετα αντίθετος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.»