Ο Γιώργος Δημαράς στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για δόμηση-αυθαίρετα: Χρειαζόμαστε ένα γενικό σχέδιο για την «εκτός σχεδίου δόμηση» και να τελειώνουμε με τα αυθαίρετα

Τετ, 27/09/2017

Στη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και στις βελτιώσεις που επιφέρει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017.

Αποτιμώντας τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν πολεοδομικά οι ελληνικές πόλεις μέχρι την εφαρμογή του νόμου Τρίτση το 1983, ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή.   Οι πόλεις μας  έχουν  έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, στενούς δρόμους, έλλειψη πρασίνου, κακή ρυμοτομία, ανύπαρκτα ή προβληματικά συγκοινωνιακά δίκτυα και απουσία κάθε έννοιας «βιώσιμης κινητικότητας».

Η έλλειψη σχεδίου επέκτασης πόλεων και η ταυτόχρονη απουσία επαρκών ελέγχων οδήγησαν σε ένα όργιο αυθαίρετης δόμησης και στην άναρχη διαμόρφωση των προαστίων.

Εστιάζοντας στα σημερινά προβλήματα του δομημένου περιβάλλοντος ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε τρία βασικά στοιχεία: την απουσία κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου από τις πόλεις, τη συνεχή απαξίωση υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων με γερασμένα κτήρια και τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην εκτός σχεδίου δόμηση, ειδικά σε νησιά, και άλλες περιοχές που έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο επεσήμανε ότι δεν φέρνει  επανάσταση, είναι όμως ένα σχέδιο νόμου που βελτιώνει πάρα πολύ τα συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης. Βελτιώνει τις υπηρεσίες ελέγχου δόμησης, φέρνει μέτρα εκσυγχρονισμού στον έλεγχο των οικοδομικών αδειών, διαμορφώνει σύστημα καταγραφής του κτιριακού αποθέματος ανά δήμο, θεσμοθετώντας την ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου, βελτιώνει το σύστημα μεταφοράς συντελεστή δόμησης (Μ.Σ.Δ.) και δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αποκτήσουν κοινόχρηστους χώρους.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα με την μεταφορά συντελεστή δόμησης (Μ.Σ.Δ.) να σωθούν διατηρητέα κτίρια και να συντηρηθούν. Σχετικά με τα πρόστιμα αυθαιρέτων γίνεται πιο λογική και δίκαιη  η ρύθμιση και γίνονται ελαφρύνσεις  με περιβαλλοντικά  κριτήρια . Σε ότι αφορά τις οικοδομικές άδειες, η ηλεκτρονική υποβολή καθώς και η δυνατότητα πραγματοποίησης μιας σειράς απλών εργασιών χωρίς οικοδομική άδεια, συμβάλει στην μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τους πολίτες αλλά και για τις ίδιες τις υπηρεσίες. Ο Γιώργος Δημαράς πρότεινε τέλος να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΚΚΕ για  μεγάλη μείωση του παραβόλου νομιμοποίησης σε μικρές αυθαίρετες κατασκευές, για άπορους συμπολίτες μας στους οποίους χορηγείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς:  «Σκοπός μας είναι να θέσουμε τέλος στην αυθαίρετη δόμηση. Να υπάρξει για όλη την Ελλάδα αναβάθμιση των πόλεων και να σταματήσει η υποβάθμιση και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Να βαδίσουμε με σχέδιο, όχι όπως μέχρι  τώρα που ο σχεδιασμός ακολουθούσε  την αυθαιρεσία».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ