Σε εκδήλωση για την ανακύκλωση και την επανάχρηση απορριμάτωνσυμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Βιλίων Αττικής. Η εκδήλωση που είχε τίτλο «Μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση: Η διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο» διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης Ε.Ο.ΑΝ. υπό την αιγίδα του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των δημοτών και της δημοτικής αρχής για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου. Τη συζήτηση συντόνισε η Έλενα Μπότση, Κοινωνιολόγος και μέλος των Οικολόγων Πράσινων.
Στην παρέμβασή του, ο Γιώργος Δημαράς παρουσίασε στο κοινό την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης με την ταχύτατη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την σπατάλη των πεπερασμένων φυσικών πόρων από τον σύγχρονο άνθρωπο. Στην χώρα μας, τόνισε, ενώ δεν έχουμε πληθυσμιακή αύξηση έχουμε αύξηση της σπατάλης και υποβάθμισης των φυσικών πόρων δίπλα σε σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της μείωσης της στάθμης, καθώς και της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και των νερών άρδευσης σε αγροτικές περιοχές όπως η Θεσσαλία, στην υποβάθμιση των εδαφών μας που χάνουν την παραγωγική τους ικανότητα, όπως και στη ρύπανση λιμνών, ποταμών και θαλασσών που χάνουν τα αποθέματα ψαριών. Η ανθρωπότητα για να επιβιώσει χρειάζεται ένα Παγκόσμιο Σχέδιο Επιβίωσης, στο οποίο η κάθε χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί. Ο βουλευτής έκλεισε την παρέμβασή του με αναφορά στους τρεις πυλώνες της Οικολογίας, για την ανάπτυξη των οποίων μένουν πολλά να γίνουν: α) τη διατροφική αυτάρκεια που προϋποθέτει βιώσιμη και αειφόρο αγροτική παραγωγή, αποκέντρωση με ισχυρές τοπικές οικονομίες και προστασία των φυσικών πόρων, β) την κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς ανισότητες και γ) τη δημοκρατία.
Στην τοποθέτησή της η Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη, αφού τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο έλλειμμα παιδείας πάνω στα περιβαλλοντικά προβλήματα, στον τρόπο ζωής και σε νοοτροπίες που είναι σε βάρος του περιβάλλοντος που δεν είναι εύκολο να αλλάξουν, ακόμα και αν ο Δήμος έχει τις καλύτερες προθέσεις, αφού χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική ανακύκλωση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος για την ανακύκλωση, ο οποίος από τους 9,5 τόνους απορριμμάτων ανά έτος καλύπτει το 3,4%, ποσοστό που κυμαίνεται λίγο κάτω από τον ελληνικό μέσο όρο (4%).
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ο.ΑΝ. Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στον υπό ψήφιση νόμο για την ανακύκλωση και στις αλλαγές που θα επιφέρει. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στα επίπεδα ανακύκλωσης της Ελλάδας σε σύγκριση με χώρες της Ε.Ε. με τις απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας μας όπου το 81% του όγκου των απορριμμάτων καταλήγουν στις χωματερές, όταν π.χ. στην Αυστρία το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 10%, ενώ αντίστοιχα, η ανακύκλωση ανά κάτοικο στην Ελλάδα φτάνει μόλις τα 15kg απορριμμάτων, όταν ο μέσος όρος των χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι 110kg. Ο Δ. Πολιτόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι, αν ο συγκεκριμένος Δήμος που παράγει 9,5 χιλιάδες τόνους κατόρθωνε να ανακυκλώνει λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 4.000τόνους, επί 100€ τον τόνο θα μπορούσε να εξασφαλίζει έσοδα ύψους 400.000€/έτος.
Τέλος, η Χριστίνα Ευθυμιάτου, Χημικός μηχανικός και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.ΑΝ., αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανακύκλωσης από την πλευρά του πολίτη, εξηγώντας πώς μπορεί να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής των χρηστικών αντικειμένων πριν καταλήξουν στην ανακύκλωση ή ακόμα χειρότερα στη χωματερή και πώς θα διαμορφωθούν στην επόμενη διετία τα τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με πρακτικά προβλήματα πρόσβασης στους κάδους, αλλά και με προτάσεις για ενθάρρυνση της ανακύκλωσης υλικών από ταβέρνες και καταστήματα, όπου καταναλώνονται ποσότητες πλαστικών και γυάλινων μπουκαλιών, με τη βοήθεια της εντατικής ενημέρωσης επαγγελματιών και δημοτών από τον Δήμο.
Πληροφορίες; 2106399612