Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Παρ, 05/06/2015

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα (5.6.2015) η επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Δημαρά για την «καθυστέρηση στην ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και τα μέτρα προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων» στην οποία απάντησε ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Στην ερώτηση αναφέρθηκε ότι: Οι δασικοί χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν θεσμοθετηθεί με το ν.2664/98. Το ελληνικό κράτος έχει πληρώσει από το υστέρημα του ελληνικού λαού σε μελετητικά γραφεία και έχει παραλάβει δασικούς χάρτες για το 50% της έκτασης της χώρας. Σήμερα, δεκαεπτά χρόνια μετά, έχουν αναρτηθεί χάρτες που καλύπτουν μόνο το 1,12% της χώρας και από αυτούς έχουν κυρωθεί χάρτες που καλύπτουν μόλις το 0,56% της χώρας.

Στην ερώτηση ο Γιάννης Τσιρώνης περιέγραψε τους λόγους που οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθυστέρησαν να προχωρήσουν της διαδικασίες και τους λόγους που χωρίζονται σε αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά κυρίως σε έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα καταθέσει Νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη διαδικασία.

Ο Γιώργος Δημαράς στη δευτερολογία του δήλωσε: «Από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έλειπε η πολιτική βούληση γιατί ήταν δέσμιες ενός πελατειακού, ρουσφετολογικού συστήματος. Η μη ανάρτηση των δασικών χαρτών επέτρεπε φαινόμενα διαπλοκής που σε τελευταία ανάλυση λειτουργούσαν σε βάρος των δασών και του δημόσιου συμφέροντος. Hκαθυστέρηση ολοκλήρωσης της κατάρτισης, θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών είναι ντροπή για τη χώρα μας. Πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητη  από πελατειακές σχέσεις έχει τη βούληση να κάνει το βήμα ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα εργαλείο προστασίας του δασικού μας πλούτου και της δημόσιας περιουσίας.»