Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώθηκε ημερίδα από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και τους Οικολόγους Πράσινους με αφορμή την επίσκεψη της Ska Keller στην Αθήνα με θέμα την προσφυγική κρίση, την ενέργεια και την οικονομία.
Στα δύο στρογγυλά τραπέζια συζητήθηκε το προσφυγικό και η ενεργειακή πολιτική. Στο πάνελ συμμετείχαν η Ska Keller, Γερμανίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Ευρωπαίων Πράσινων, ο Γιάννης Τσιρώνης Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, ο Γιώργος Δημαράς, Βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων – ΣΥΡΙΖΑ, η Βούλα Τσέτση, Γραμματέας της Κ.Ο. των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, ο Μιχάλης Μπάκας, εκπρόσωπος των ΟΠ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.
Ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στην διακριτή οπτική της Πολιτικής Οικολογίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Αυτή η οπτική συνίσταται στην αξία της ειρηνικής συμβίωσης και της κοινής ζωής στον πλανήτη.
Οι Οικολόγοι βλέπουν τους ανθρώπους σαν αδέρφια που πρέπει να ζουν ειρηνικά, δίνουν προτεραιότητα στα θέματα της ειρήνης και του αφοπλισμού, καταδικάζουν τους "εθνικισμούς", τους ανταγωνισμούς και πολέμους για την φυλετική και εθνική καθαρότητα, για τις εδαφικές επεκτάσεις ή την επιβολή θρησκευτικών δογμάτων ή και όλων αυτών μαζί.
Η επιστροφή σε φράκτες και εθνικιστικές κρατικές πολιτικές θα έχει ως αποτέλεσμα συγκρούσεις και πιθανούς πολέμους μέσα στην ίδια την Ευρώπη.
Μία ενιαία Ευρωπαϊκή στρατηγική μέσα από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παγκόσμια συνεννόηση με έναν ενισχυμένο ρόλο του ΟΗΕ είναι η μόνη διέξοδος στο προσφυγικό πρόβλημα.
Βλέπουν το ενιαίο της συνέχειας και αλληλουχίας παρελθόντος - παρόντος- μέλλοντος.
Την ζώσα πραγματικότητα στον παρόντα χρόνο με προοπτική στο μέλλον. Το μέλλον εξαρτάται από τον τρόπο συμπεριφοράς μας στην παρούσα χρονική περίοδο.
Δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης και ευημερίας της ανθρωπότητας χωρίς συνεννόηση με διάλογο που να βασίζεται σε κανόνες δικαίου.
Δεν υπάρχει τρόπος να ζήσουν οι άνθρωποι τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες χωρίς την υπέρβαση των ιστορικών κυρίαρχων ανταγωνισμών και διαρκών πολέμων για κατακτήσεις εδαφικές, οικονομικές ή επιβολής θρησκευτικών δογμάτων ή συνήθως όλων μαζί.
Βλέπουν τα αίτια των προβλημάτων, προσπαθούν να προλάβουν τα γεγονότα, να μην ανάψει η πυρκαγιά του πολέμου, να μην σπαταλούνται οι αναγκαίοι για την επιβίωση φυσικοί πόροι, αυτό απαιτεί να αλλάξει το μοντέλο της οικονομίας και της οργάνωσης της κοινωνίας.
Η πράσινη ευρωπαϊκή οικογένεια από την πρώτη στιγμή της οικονομικής αλλά και της προσφυγικής κρίσης, απέδειξε ότι παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή συνεργασία και τις αρχές του δικαίου και της αλληλεγγύης.
Σήμερα η Ελλάδα φιλοξενεί πάνω από 46.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Δομές φιλοξενίας έχουν οργανωθεί και συνεχίζουν να δημιουργούνται με ταχείς ρυθμούς σε πολλά σημεία της χώρας υπό την καθοδήγηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης.
Δίνουμε μάχη με το χρόνο σε αντίξοες συνθήκες και με το γεωπολιτικό περιβάλλον να παραμένει εύθραυστο και αβέβαιο στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.
Η λύση της ανθρωπιάς, της λογικής και της διεθνούς νομιμότητας είναι:
-
Να καταγραφούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία
-
Πρόσφυγες που μπορούν να αιτηθούν άσυλο να κατανεμηθούν στις χώρες της Ευρώπης ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Τα 3.000.000 των προσφύγων μπορούν εύκολα να απορροφηθούν σε έναν πληθυσμό της Ευρώπης των 580.000.000, αφού αναλογούν μόλις 5.000 / 1.000.000. Σύμφωνα με τον πληθυσμό των χωρών, η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει 50.000, η Γερμανία 400.000 κ.ο.κ.
-
Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, πολλά από τα οποία είναι ασυνόδευτα, δεν έχουν γονείς .
-
Να είναι δυνατή η μεταφορά με νόμιμο τρόπο από την Τουρκία στον προορισμό τους, όχι μέσω της Ελλάδας, που δίνει ευκαιρίες στους παράνομους διακινητές και οδηγεί σε καταστάσεις όπως το δράμα της Ειδομένης.
-
Οικονομική ενίσχυση και στις δύο χώρες-εισόδου προσφύγων, την Τουρκία και την Ελλάδα.