Ο Γιώργος Δημαράς έθεσε το ζήτημα της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» που προωθεί η κυβέρνηση

Παρ, 05/06/2015

4/6/15

Ο Γιώργος Δημαράς έθεσε το ζήτημα της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» που προωθεί η κυβέρνηση

 

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Πέμπτη 4.6.2015, που έγινε παρουσία του ΥΠΑΠΕΝ κ. Π. Λαφαζάνη και του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκη, ο Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, έθεσε ξανά το ζήτημα της πολιτικής προώθησης του λιγνίτη και των ορυκτών καυσίμων από την κυβέρνηση. Δήλωσε την αντίθεση του στη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V» που προωθείται από την κυβέρνηση και εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να βασίζεται, σε ποσοστό περίπου 70%, στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μείζον θέμα δεοντολογίας που ανέδειξε η Greenpeace, ότι δηλαδή στη συνεδρίαση του IPPC για τον περιορισμό των ρύπων (γνωστή και ως «Διαδικασία της Σεβίλλης»), η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται αποκλειστικά από εκπροσώπους της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, δηλαδή από εκπροσώπους επιχειρήσεων που παράγουν ρύπους. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Βουλευτής Γ. Αμυράς.

Τέλος, ο Γ. Δημαράς ζήτησε να γίνει συζήτηση στη Βουλή για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, πρόταση την οποία αποδέχθηκε ο Υπουργός.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τον ενεργειακό σχεδιασμό για τη ΔΕΗ που έχει προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με την αδειοδότηση των εργασιών για την εγκατάσταση της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» καθώς και την επανεκκίνηση της απαρχαιωμένης μονάδας «Πτολεμαΐδα III».

Ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε σχετικά στην Επιτροπή:

«Είναι λυπηρό που η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα αντί να κάνει προσπάθειες απεξάρτησης και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Προχωρά μάλιστα σε νέες μεγάλες επενδύσεις λιγνιτικών μονάδων όπως η μονάδα Πτολεμαΐδα V ενώ παράλληλα στέλνει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εκπροσώπους από τις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν και όχι από την κοινωνία».