Νόμος για το Χωρικό Σχεδιασμό: Αναβάθμιση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Πέμ, 22/12/2016

Ψηφίσθηκε (22.12.2016) το σχέδιο νόμου «Χωρικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Eισηγητής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Οικολόγος  Βουλευτής Γιώργος Δημαράς.

 

Ο νέος νόμος αποτελεί τροποποίηση του μνημονιακού νόμου 4269/14 για τη χωροταξία και είναι αποτέλεσμα  διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Σύμφωνα με το νέο χωροταξικό νόμο επιτυγχάνεται η εισαγωγή των βασικών αξιών της  προστασίας του  περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας οι οποίες απουσίαζαν  στον προηγούμενο νόμο.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Δίνεται προτεραιότητα στο γενικό στρατηγικό  σχεδιασμό που διακρίνεται στα τρία επίπεδα διάρθρωσης του κράτους, εθνικόςπεριφερειακός και τοπικός (δημοτικός)  και  προβλέπονται τα τομεακά   ειδικά χωρικά σχέδια ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων.
  • Εντάσσεται η έννοια της βιωσιμότητας στις βασικές αρχές και αναβαθμίζεται ο ρόλος της περιβαλλοντικής προστασίας και η προστασία συγκεκριμένων κατηγοριών ( ρέματα, αιγιαλός, ποτάμια και  η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά)  σε όλα τα επίπεδα χωροταξικού σχεδιασμού.
  • Αλλάζει η σύνθεση και ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας για να γίνει όργανο κοινωνικού διαλόγου και όχι όπως ήταν μέχρι τώρα όργανο κυβερνητικής πολιτικής. Ο  πρόεδρος θα είναι επιστήμονας αναγνωρισμένου  κύρους, ευρείας αποδοχής και εμπειρίας και όχι Γ. Γραμματέας του  υπουργείου όπως προβλεπόταν με τον προηγούμενο νόμο.
  • Προβλέπεται σύσταση ειδικής επιτροπής για την σύνταξη  κώδικα χωροταξίας και πολεοδομίας.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Δημαράς: Η κυβέρνησή  μετά από πάνω από ένα χρόνο  διαπραγμάτευση κατέληξε σε συμφωνία για την τροποποίηση του ν. 4269/14 με το σχέδιο νόμου «Χωρικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη».  Είναι μια αλλαγή ενός μνημονιακού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που βελτιώνεται  ουσιαστικά και εντάσσεται στη λογική της βιωσιμότητας. Με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση επιδιώκει μια ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες ανάπτυξης και την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος

 

Παρακολουθήστε ολόκληρες τις εισηγήσεις του Γιώργου Δημαρά στις Επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής: 15.12.2016, 16.12.2016, 20.12.2016, 21.12.2016