Γιώργος Δημαράς: Αναγκαίος ο συντονισμός των φορέων για την ενεργοποίηση των αναπλάσεων της Αθήνας

Πέμ, 03/05/2018

Εισηγήσεις του Οικολόγου Βουλευτή στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής

Την ανάγκη συντονισμού σε επίπεδο Κυβέρνησης, Περιφερειών και Δήμων για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της Αθήνας, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στις 2 και 3 Μαΐου 2018.

Στις τοποθετήσεις του, ως εισηγητής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Σύσταση φορέα αναπλάσεων της πόλης των Αθηνών», ο οικολόγος βουλευτής τόνισε ότι οι πολιτικές της δεξιάς στον πολεοδομικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας απέτυχαν, οδηγώντας σε μια χαοτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασύμμετρη και άτακτη δόμηση.  Οι πολιτικές της δεξιάς, αφήνουν το στρατηγικό σχέδιο στις δυνάμεις της αγοράς με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να είναι κατά κανόνα αποσπασματικός. Τα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών είναι ορατά: Λούτσα, Μάνδρα, Κερατέα και γενικά οι παραλίες και τα νησιά, περιοχές που χαρακτηρίζονται από πλήρη αταξία στη δόμηση, υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και δημιουργία προβληματικών οικισμών. Οι όποιες θετικές αλλαγές σημειώθηκαν στο πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο οφείλονται στον νόμο 1337/1983 του Αντώνη Τρίτση με την εισφορά σε γη και χρήμα για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων στις νέες εντάξεις σχεδίων πόλεως. Η ΝΔ πάλι λειτούργησε με το Νόμο Ταγαρά, εις βάρος του πρασίνου και των κοινόχρηστών χώρων.

Ο Γιώργος Δημαράς επέμεινε στην ανάγκη αντιπαράθεσης επιχειρημάτων προκειμένου το όποιο στρατηγικό σχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις να καταλήξει σε σύνθεση απόψεων και ποιοτική βελτίωση. Επανέλαβε την ανάγκη συντονισμού σε 3 επίπεδα, Κυβέρνησης, Περιφερειών και Δήμων, ως προϋπόθεση για να γίνουν σωστές μελέτες και ένα γενικό σχέδιο πολεοδομικών παρεμβάσεων που θα υπερβαίνει τα όρια του Δήμου Αθηναίων και θα εξειδικεύεται σε επιμέρους τοπικές παρεμβάσεις, με στόχους: την αύξηση των χώρων πρασίνου, τη δημιουργία ασφαλών διαδρομών για περπάτημα και ποδήλατο, αλλά και παρεμβάσεις σε γηρασμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που χρήζουν αισθητικής ανάπλασης, στατικής αποκατάστασης και ιδιαίτερα αναβάθμιση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς. Επισήμανε συμπληρωματικά την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει γενναίες τομές στην Αθήνα, σε κλίμακα ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των φορέων που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή ο Γιώργος Δημαράς πρότεινε ορισμένες βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, που έγιναν αποδεκτές από τον Υπουργό κ.Χρήστο Σπίρτζη. Οι αλλαγές αυτές αφορούν:

- Στη μείωση της διάρκειας της εταιρίας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» από 30 σε 15 έτη.

- Στην ένταξη στο σχέδιο νόμου των προτάσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για «δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας του αστικού περιβάλλοντος σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα».

-Στην αποδοχή της πρότασης των Ελλήνων Αρχαιολόγων να υπόκεινται στις διατάξεις του ν.3028/2002 οι όποιες παρεμβάσεις σε νεώτερα μνημεία.

-Στο να περιέλθουν στο νέο φορέα τα αρχεία ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων) και ΟΡΣΑ (Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής).

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Γιώργος Δημαράς τόνισε: «Επιστρέφοντας πρίν λίγες ημέρες με το αεροπλάνο στην Αθήνα κοίταζα από ψηλά την Αττική. Διάσπαρτα σπίτια, χωρίς συγκροτημένο σχέδιο, χωρίς υποδομές. Η χώρα αναπτύχθηκε με την εκτός σχεδίου δόμηση και συνεχίζει με τον ίδιο χαοτικό τρόπο προσβάλλοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαβίωσης για τους πολίτες. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την αδράνεια στη δράση. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργείται ο φορέας Αναπλάσεων της πόλης της Αθήνας και αυτό αποτελεί ένα καλό ξεκίνημα».

Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις του Γ.Δημαρά εδώ και εδώ (2.5.2018) και εδώ (3.5.2018)