Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών

Πέμ, 02/04/2015

2.4.2015

 

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μέλους των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργου Δημαρά, κατατέθηκε χθες στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής ερώτηση με θέμα την «Καθυστέρηση στην Ανάρτηση Δασικών Χαρτών και μέτρα προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων» που συνυπογράφουν ο ίδιος και η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, Ηρώ Διώτη,

 

Ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε σχετικά: «Οι σκανδαλώδεις καθυστερήσεις ανάρτησης των δασικών χαρτών, που υπέθαλψε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και καταστροφής του δασικού μας πλούτου στο οποίο στηριζόταν η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο. Η καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης μέσα από ένα συνολικότερο χωρικό σχεδιασμό που θα βρίσκει τον πλούτο μέσα από την διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος και όχι από την λεηλασία του, είναι για εμάς θέμα πρώτης προτεραιότητας».

 

Περισσότερες πληροφορίες: 210 6399612

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

 

Αθήνα, 1 Απριλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ           

Προς τον κ. Υπουργό

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας                                                                                                                

Θέμα: «Καθυστέρηση στην Ανάρτηση Δασικών Χαρτών και μέτρα προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων»

Οι δασικοί χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν θεσμοθετηθεί με το ν.2664/98 “Περί Εθνικού Κτηματολογίου”.  Σήμερα, δεκαεπτά χρόνια μετά, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα κατάρτισης, θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών προχωρά με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι δασικοί χάρτες καθορίζουν τη θεσμική γραμμή βάσει  της οποίας το ελληνικό δημόσιο δηλώνει την περιουσία - ιδιοκτησία του, στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την κατάρτιση - ανάρτηση και κύρωση τους.

                    

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΧΑ Α.Ε. μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης της κατάρτισης των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος του 2015 πάνω από το 50% της έκτασης της χώρας.

Έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης της κατάρτισης οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: 

Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς.

Έχουν θεωρηθεί από τις Δασικές Υπηρεσίες οι χάρτες που καλύπτουν τις Περιφερειακές Ενότητες:

Μεσσηνίας, Λακωνίας, Εύβοιας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πειραιώς & Νήσων.

Εκκρεμεί η θεώρηση των Δασικών Χαρτών υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Μέχρι σήμερα  έχουν αναρτηθεί χάρτες που καλύπτουν 1.076.145,48 στρ.(1,12%) της χώρας. Από αυτούς έχουν κυρωθεί χάρτες που καλύπτουν μόλις 737.369,90 στρ.(0,56%) της χώρας.

 

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί στην περιφέρειας Αττικής. Στην Αττική που εξάλλου γνωρίζει και την ταχύτερη οικιστική και δημογραφική ανάπτυξη και επομένως τα περισσότερα περιστατικά καταπάτησης ή και οικοδόμησης φυσικών περιοχών. Συγκεκριμένα:

Στην Ανατολική Αττική εκκρεμούν δασικοί χάρτες για θεώρηση από την  δασική υπηρεσία από το καλοκαίρι του 2010, που καλύπτουν την Νοτιοανατολική και Βορειοανατολική Αττική.

 

Επίσης εκκρεμεί η θεώρηση των δασικών χαρτών της Δυτικής Αττικής που αφορά το δήμο  Μεγάρων και τις ΤΚ Βιλίων και Ερυθρών.

Όσον αφορά τις περιοχές που έχουν θεωρηθεί και αναρτηθεί οι Δασικοί Χάρτες από το 2012 (Δροσιά, Κηφισιά, Φυλή, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη και Μαραθώνα), δεν έχουν λειτουργήσει οι επιτροπές εκδίκασης των αντιρρήσεων ώστε αυτοί να κυρωθούν οριστικά.

 

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ψηφίστηκε ο Ν. 4164/13 με τον οποίο η αρμοδιότητα ανάρτησης δασικών χαρτών, εκχωρήθηκε εξ’ ολοκλήρου στην ΕΚΧΑ ΑΕ. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό έχουν θεωρηθεί δασικοί χάρτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αν. Αττικής (Σταμάτα, Καπανδρίτι, Γραμματικό, Βαρνάβας), η ΕΚΧΑ ΑΕ μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην ανάρτησή τους.

 

Είναι προφανές, ότι με τις πράξεις χαρακτηρισμού που εκδίδονται από τις δασικές υπηρεσίες, τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά.  Αυτό έχει ως συνέπεια την απαξίωση του υπό θεώρηση δασικού χάρτη και τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1.      Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η θεώρηση και ανάρτηση των Δασικών Χαρτών; Τι σκοπεύει να κάνει για  να αναρτηθούν άμεσα οι θεωρημένοι δασικοί χάρτες ,  ώστε :

α) να μην απαξιωθούν με το πέρασμα του χρόνου, λόγω αλλαγής δεδομένων.

β) να αποκτήσουν οι περιοχές αυτές κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο κυρωμένους δασικούς χάρτες.

γ) να απεμπλακούν οι δασικές Υπηρεσίες από το διοικητικό βάρος των πράξεων χαρακτηρισμού και της λειτουργίας των Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, ώστε να μπορέσουν να απασχοληθούν απρόσκοπτα με το έργο της προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων που είναι και το αντικείμενο τους.

2.Τι προτίθεται να κάνει ο Υπουργός για την περιοχή της Αττικής, όπου το έργο παρουσιάζει σημαντική υστέρηση τόσο σε επίπεδο θεώρησης δασικών χαρτών , όσο και σε επίπεδο ανάρτησης και κύρωσης;

3.Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να επικαιροποιηθούν οι δασικοί χάρτες που καταρτίστηκαν και θεωρήθηκαν πριν την ισχύ του 3889/10 και πλέον είναι παρωχημένοι καθώς και για εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο δεν έγινε θεώρηση τους εγκαίρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συνεπώς δεν αποτελούν πλέον αξιόπιστο προϊόν;

4.Τι μέτρα προτίθεται να λάβει , ώστε στις περιοχές που έχει γίνει η ανάρτηση του δασικού χάρτη ( Δήμος Κηφισιάς, Δροσιάς, Φυλής, Πεντέλης, Μαραθώνα) να λειτουργήσουν οι επιτροπές εκδίκασης των αντιρρήσεων για να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Γιώργος Δημαράς

 

Ηρώ Διώτη