Αθήνα, 29 Μαρτίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Πράσινες στέγες»
Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, πάνω από το 72% των Ελλήνων ζει σε πόλεις, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, έως το 2050, ο αστικός πληθυσμός θα αποτελεί το 67% του συνολικού πληθυσμού. Η αναλογία υπαίθριων χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (2-3 τ.μ./κάτοικο) σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα (8-12 τ.μ./κάτοικο). H ανάγκη για περισσότερο πράσινο και για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις πόλεις οδήγησε διεθνώς στη δημιουργία «Φυτεμένων Δωμάτων», που είναι γνωστά και ως Πράσινες Στέγες, Φυτεμένες Στέγες, Πράσινα δώματα, Οικολογικές Στέγες, Πράσινες Οροφές, Ταρατσόκηποι, Roof Gardens, Green Roofs κ.α.
Τα οφέλη που προκύπτουν από τη δημιουργία μιας «Πράσινης Στέγης» δεν αφορούν μόνο στο κτίριο αλλά και στους κατοίκους του και φυσικά στο περιβάλλον.
Μια «Πράσινη Στέγη»:
· Προσφέρει φυσική θερμομόνωση, μειώνοντας την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου έως 10οC, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες βοηθάει στη μείωση των απωλειών θερμότητας, εξοικονομώντας ενέργεια (έως και 2 λίτρα πετρέλαιο/τ.μ.). Αυτό οδηγεί σε μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου έως 50%, αμβλύνοντας το φαινόμενο της λεγόμενης «αστικής νησίδας θερμότητας».
· Περιορίζει την απότομη απορροή των όμβριων υδάτων. Κατακρατεί και φιλτράρει το 75% των όμβριων υδάτων, παρέχοντας αντιπλημμυρική προστασία στην πόλη, αλλά και προστατεύοντας το νερό από τη μόλυνση. Πάνω από το 75% των όμβριων μιας πόλης καταλήγει άμεσα στους υπονόμους.
· Φιλτράρει και βελτιώνει τον αέρα της πόλης. Συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη και κάνει το μικροκλίμα στις πόλεις πιο υγιεινό.
· Απορροφά, αντί να αντανακλά, τον εξωτερικό θόρυβο μειώνοντάς τον τουλάχιστον κατά 10 Decibel περισσότερο από μία συμβατική μόνωση. Η πολυσχιδής επιφάνεια των φυτών και ο παγιδευμένος στο υπόστρωμα και στα φυτά, αέρας, έχει ηχομονωτική δράση. Η Πράσινη Στέγη είναι ιδανική λύση για κτίρια που βρίσκονται κοντά σε ισχυρές πηγές θορύβου (λεωφόρους, εργοστάσια, αεροδρόμια κλπ).
· Μειώνει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά 99,4%. Έρευνα που έγινε στο Μόναχο, στην πόλη Κάσσελ, έδειξε ότι: Μειώθηκε κατά 99,4% η διείσδυση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μικροκυμάτων, σε κτίριο του οποίου φυτεύτηκε το δώμα.
· Προσφέρει χώρο αναψυχής για τους κατοίκους του κτιρίου.
· Τέλος, μειώνει σημαντικά το κόστος συντήρησης του κτιρίου. Το πράσινο προστατεύει την επιφάνεια του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από: βροχόπτωση, χιόνι, χαλάζι, ακτινοβολία UV, μηχανικές καταπονήσεις. Διπλασιάζει τον χρόνο ζωής του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από 30 έτη σε πάνω από 60 έτη μηδενίζοντας έτσι το κόστος επαναστεγανοποίησης & συντήρησης του σκυροδέματος.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω οφέλη που προκύπτουν από το «πρασίνισμα των στεγών – ταρατσών» και συνεκτιμώντας ότι:
α) Βάση του άρθρου 9 της οδηγίας 2010/31/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, τα κράτη μέλη πρέπει να μεριμνήσουν ώστε:
1. έως 31/12/2020 όλα τα νέα κτίρια να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και
2. μετά τις 31/12/2018 τα νέα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές ή είναι ιδιοκτησίας τους να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
β) Με την αριθ. Οικ. 911 (ΦΕΚ 14/τ’ Β/2012) απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής τίθενται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων.
γ) Ενώ σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων για την κατασκευή «Πράσινων Στεγών», στην Ελλάδα το σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης «Εξοικονόμηση κατ οίκον» που ολοκληρώθηκε, ελλείψει συγκεκριμενοποίησης, δεν αποτέλεσε κίνητρο για να προωθηθεί η Πράσινη Στέγη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει περαιτέρω αυτόν τον τρόπο ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και ειδικώς να τον εφαρμόσει στα δημόσια κτίρια όπως ορίζεται στην ανωτέρω οδηγία της Ε.Ε.;
2) Τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα που θα προκύψουν προσεχώς, θα συμπεριλαμβάνουν ειδική διατύπωση ώστε να προθυμοποιηθούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να προβούν στη δημιουργία Πράσινων Στεγών;
3) Εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ενδεχόμενο να θεσπίσει ανταποδοτικά οφέλη για την περαιτέρω ενίσχυση της συγκεκριμένης δράσης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ακριώτης Γιώργος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αυλωνίτου Ελένη
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Δημαράς Γεώργιος
Δρίτσας Θεόδωρος
Θελερίτη Μαρία
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καρακώστα Ευαγγελία
Λιβανίου Ζωή
Μάρδας Δημήτρης
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μπαλτάς Αριστείδης-Νικόλαος-Δημήτριος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ριζούλης Ανδρέας
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σεβαστάκης Δημήτριος
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τσόγκας Γεώργιος