13/10/2016
Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα που αφορούν ρέματα και αντίστοιχους βιότοπους (Ρέμα Πικροδάφνης, Ραφήνας κ.α.) έθεσε σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς.
Ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στο θέμα των αστικών αναπλάσεων που είναι αναγκαίες για την αναδόμηση των πόλεων με νέους όρους δόμησης και θα επιτρέψουν την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και την αναβάθμιση των αστικών κέντρων. Επίσης, επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του για τη σύσταση μιας Επιτροπής με εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, που θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου αλλά και το πρόγραμμα της ανάπλασης της πρωτεύουσας με την αξιοποίηση των δεκάδων σκόρπιων μελετών που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς με σημαντικό κόστος και σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες σε κάποια συρτάρια.
Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε ο Γιώργος Δημαράς είναι η προστασία της φύσης στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και της ορθής διαχείρισης των υδάτων. Ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε να αλλάξει το πρότυπο των αντιπλημμυρικών έργων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ρέματα, προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης, δηλαδή της δημιουργίας μικρών φραγμάτων, την σημειακή αντιμετώπιση της στένωσης των ρεμάτων που έγινε συνήθως από αυθαιρεσίες και την αποφυγή των τσιμεντένιων τοιχίων που προτιμούνται κατά κόρον από μελετητές και εργολάβους. Επιπλέον ζήτησε να σταματήσει η γενικευμένη κατασκευή σύρματο-κιβωτίων «σερζανέτ», στα ρέματα προκειμένου να μην κόβονται τα δέντρα και να μην επιβαρύνεται περαιτέρω το περιβάλλον. Τόνισε δε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιπλημμυρικών έργων περισσότερο φιλικοί στο περιβάλλον, αναφερόμενος ειδικά στο λάθος μοντέλο που επελέγη για τη διευθέτηση του Ρέματος της Πικροδάφνης.
Ο Γιώργος Δημαράς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος για τα Δημόσια έργα θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του κόστους των έργων ενώ τόνισε την ανάγκη οι επιτροπές των έργων να στελεχώνονται από ανθρώπους με εμπειρία και γνώση του αντικειμένου. Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ προκειμένου οι πόροι να κατευθύνονται προς έργα πραγματικά αναγκαία στο πλαίσιο μιας στρατηγικής βιωσιμότητας.