Αφιέρωμα Πράσινης Πολιτικής στο έργο του Γιώργου Δημαρά

(αρθρα που δημοσιεύθηκαν στην προεκλογική Πράσινη Πολιτική)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

OΓιώργος Δημαράς εξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο πρώτος Οικολόγος Πράσινος Βουλευτής και ο πρώτος εκπρόσωπος της πολιτικής οικολογίας στο κοινοβούλιο από τη διάλυση των Οικολόγων Εναλλακτικών (1993). Αυτούς τους επτά μήνες συμμετείχε, στη βάση της πολιτικής συμμαχίας των Οικολόγων Πράσινων με το ΣΥΡΙΖΑ, ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που ασχολείται με τα θέματα που αφορούν τα δύο υπερ-υπουργεία α) Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και β) Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συμμετείχε επίσης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε δύο Επιτροπές Παρακολούθησης και Έλεγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ): α) στην Επιτροπή  Περιβάλλοντος και β) στην Επιτροπή  Οικονομικών. Παράλληλα ως μοναδικός βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων παρακολουθούσε σε σταθερή βάση ή κατά περίπτωση και άλλες ΕΠΕΚΕ (Παιδείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αυτοδιοίκησης, Αγροτικής Πολιτικής, Ενέργειας, Υποδομών, Πολιτισμού, Τουρισμού, Εξωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Εργασίας). 

Η κοινοβουλευτική του παρουσία βασίστηκε στους συνεργάτες του γραφείου, στα όργανα των Οικολόγων Πράσινων και σε εθελοντές από τον οικολογικό χώρο. Στο σύντομο διάστημα των επτά μηνών και εν μέσω της μακράς και δύσκολής διαπραγμάτευσης που περιόρισε το κοινοβουλευτικό έργο στα απολύτως επείγοντα, ο Γιώργος Δημαράς προώθησε τις πράσινες προτάσεις σε μια σειρά ζητήματα κάνοντας την αρχή για ακόμη περισσότερα βήματα στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Οι παρεμβάσεις του πρώτου Οικολόγου Πράσινου Βουλευτή έθεσαν τις βάσεις για την εφαρμογή πράσινων πολιτικών που πρέπει και μπορούν να υλοποιηθούν ώστε να βγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της κρίσης και να γίνει υπόδειγμα ενός νέου παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου. Εξ άλλου βασικός στόχος της πολιτικής οικολογίας εκτός από το να διαδώσει τις ιδέες της οικολογίας στην κοινωνία είναι να βρει τρόπους να αλλάξει τώρα πολιτικές προκειμένου να σώσουμε πράγματα που μπορούν να σωθούν πριν είναι πολύ αργά. Η πολιτική οικολογία δεν μπορεί να μείνει απλός παρατηρητής.  

Βασικά ζητήματα του απολογισμού του Γιώργου Δημαρά:

1. Ενεργειακή πολιτική:

Κατάθεση επιστολής διαμαρτυρίας για την προώθηση των εργασιών για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5.  Κατάθεση ερώτησης για την απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει εκπροσώπους μόνο από τις εταιρείες ρυπαντές (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) στις συζητήσεις της Σεβίλλης για τον έλεγχο και περιορισμό των βιομηχανικών ρύπων. Διατύπωση κριτικής για την κυβερνητική πολιτική στα θέματα των ορυκτών καυσίμων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

2. Φυσικό Περιβάλλον /Δάση:Κατάθεση ερωτήσεων για Δασικούς Χάρτες, Δασικές Πυρκαγιές και Κυνήγι. Ενημέρωση και συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους για την πρόοδο του νομοσχεδίου για τα Βοσκοτόπια.

3. Εξοικονόμηση στα Δημόσια Ακίνητα και στα Δημόσια Έργα:

Μετά από πρόταση του Γιώργου Δημαρά δημιουργήθηκε Επιτροπή με θέμα τη μείωση του κόστους από τις μισθώσεις των Ακίνητων του Δημοσίου. Κατάθεση ερωτήσεων και αιτήσεων κατάθεσης εγγράφων για τα Δημόσια Ακίνητα/ Δημόσια Έργα με στόχο την εξοικονόμηση των πόρων του δημοσίου.

4. Αναπλάσεις / Σχεδιασμός Πόλεων: Στην  σχετική διυπουργική  επιτροπή, που συμμετέχει ως τακτικό μέλος ο Γιώργος Δημαράς και αναπληρωματικό ο Ηλίας Γιαννίρης,  ορίστηκαν ως επιπλέον αρμοδιότητες οι αναπλάσεις των ιστορικών κέντρων πόλεων και γενικότερα μεταρρυθμίσεις στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

5. Υποδομές:Τοποθετήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατάθεση αναφοράς για την υπεράσπιση του σιδηροδρομικού δικτύου.

6. Μεταναστευτικό:

H Οικολόγοι Πράσινοι άνοιξαν το ζήτημα της απαγόρευσης μετακίνησης των μεταναστών από τα σημεία εισόδου τους. Σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με την αρμόδια ΕΠΕΚΕ η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό. Μια πιο προωθημένη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο Γιώργος Δημαράς και αφορούσε στην ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας γενικά δεν έγινε δεκτή.

7. Ανθρώπινα Δικαιώματα:

Κατάθεση ερωτήσεων και αιτήσεων κατάθεσης εγγράφων με θέμα: α) την αστυνομική βία και τα περιστατικά αυθαιρεσίας, β) την προστασία της μητρότητας (χώροι θηλασμού, άδεια μητρότητας), γ) τα δικαιώματα των Ρομά μέσα από επικοινωνία με εκπροσώπους Ρομά και κατάθεση ερώτησης για θεσμοθέτηση και αξιοποίηση των "Διαμεσολαβητών Ρομά" (μέλη κοινοτήτων Ρομά οι ίδιοι, με πιστοποιημένη εκπαίδευση και συμβολή στη μείωση της σχολικής διαρροής και των προβλημάτων πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες των Ρομά) και δ) τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και ειδικότερα τις μειώσεις ποσοστών αναπηρίας και κατά συνέπεια των συντάξεων και τη λειτουργία των ΚΕΠΑ.

8. Δικαιώματα Ζώων: α) Επικοινωνία με φιλοζωικές οργανώσεις και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για τους χοίρους και τις όρνιθες και β) κατάθεση ερωτήσεων για την εμπορία εξωτικών ζώων και την διακίνηση ζώων συντροφιάς.

9. Φορολογικά: Κατάθεση προτάσεων για α) τη μείωση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και β) το δίκαιο υπολογισμό του ΦΠΑ και του «πόθεν έσχες» για ακίνητα που αγοράστηκαν με δάνεια ώστε να υπολογίζεται η πραγματική αξία της περιουσίας αφού θα αφαιρείται το ποσό του χρέους προς τράπεζες.   

Επεξεργασία προτάσεων για πράσινους φόρους ως ισοδύναμα στα φορολογικά μέτρα. Συντονισμός με την ΕΠΕΚΕ Οικονομίας για να μην επιβαρυνθούν τα βιολογικά προϊόντα με τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή.

10. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Επικοινωνία και συνεργασία με φορείς της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επίσκεψη σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Συνάντηση και συνεργασία  με τον Υπουργό Κουράκη για προώθηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εντός του ωρολογίου προγράμματος και αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης του διδακτικού προσωπικού σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Έγινε κατάθεση τροπολογιών και συντάχθηκε σχέδιο Υπουργικής απόφασης.

11. Ασφαλιστικό: Επικοινωνία με Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ και συζήτηση στην ΕΠΕΚΕ Εργασίας για δυνατότητα αυτασφάλισης σε μικρούς επιχειρηματίες, προσαρμογή ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τον τζίρο και το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς και δυνατότητα εποχιακής ασφάλισης στα τουριστικά επαγγέλματα. Επίσης κατάθεση προτάσεων για την σωστή λειτουργία των επιτροπών που κρίνουν την  αναπηρία και ορθότερη διαβάθμιση κλιμάκων αναπηρίας και  επιδομάτων.

12. Κοινωνική Οικονομία: Επαφές με υπουργούς, στελέχη της κυβέρνησης και φορείς για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας. Με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων ξεκίνησε ο διάλογος για μέτρα προώθησης της κοινωνικής οικονομίας. Επεξεργασία μέτρων χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση για την ανάπτυξη του τρίτου τομέα.

13. Δημόσια Διοίκηση/ Αυτοδιοίκηση: Δημιουργία ομάδας εργασίας για επεξεργασία των νομοσχεδίων της Δημόσιας Διοίκησης και τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και προώθηση αλλαγών της λειτουργίας των ΟΤΑ και του Νόμου Καλλικράτη.

14. Τοπικά Ζητήματα: Ερωτήσεις και επαφές με φορείς για την προώθηση ορισμένων τοπικών ζητημάτων στην Αττική και στην Αιτωλοακαρνανία (Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας, Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας και Ρέματα Αττικής, Δασαμάρι, Ιστορικό Κέντρο, Ρύπανση στη Δυτική Αττική / Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Αχελώος, Ρύπανση Τριχωνίδας και λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού).

15. ΜΜΕ/ Τηλεόραση/ Ραδιόφωνο: Κατάθεση τροπολογίας στο νόμο για την ΕΡΤ (που δεν έγινε δεκτή) για την παραχώρηση συχνοτήτων στις περιφέρειες και γενικότερα στην αυτοδιοίκηση. Προώθηση του τηλεοπτικού σποτ για τα δικαιώματα των πεζών στο κανάλι της Βουλής και πρόταση περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Επικοινωνία με διευθυντή προγράμματος του καναλιού της Βουλής για προώθηση εκπομπών περιβαλλοντικού περιεχομένου.

16. Διεθνή / Ευρωπαϊκά Θέματα: Τοποθετήσεις για τις αρνητικές συνέπειες της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και  κατάθεση σχετικής ερώτησης μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επαφές με την Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης και κατάθεση σχετικής ερώτησης με στόχο την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από την Ελλάδα.   

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ

 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γιώργος Δημαράς αρνήθηκε να κάνει χρήση των βουλευτικών προνομίων του αυτοκινήτου και των αστυνομικών. Παράλληλα κατέθεσε πρόταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των προνομίων αυτών, αλλά και τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Γιώργος Δημαράς κατέθεσε ερώτηση για τα προνόμια που διατηρούν πρώην Υπουργοί μετά τη λήξη της θητείας τους ενώ με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής έθεσε το θέμα του δραστικού περιορισμού των προνομίων και δαπανών που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για πρώην Πρωθυπουργούς, Αντιπροέδρους Κοινοβουλευτικών Κυβερνήσεων, Υπουργούς και Πρόεδρους της Βουλής. Τα προνόμια αυτά αφορούν – κατά περίπτωση- διάθεση γραφείων, διάθεση οδηγών, διάθεση αστυνομικών από τη Φρουρά της Βουλής καθώς και θέσεις μετακλητών υπαλλήλων. Με την επιστολή του ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε τη γνωστοποίηση του συνολικού αριθμού υπαλλήλων που, βάσει του Κανονισμού της Βουλής και των Αποφάσεων της Προέδρου της Βουλής, απασχολούνται σήμερα στην υπηρεσία πρώην πολιτικών προσώπων. Παράλληλα έθεσε το ερώτημα εάν προτίθεται η Πρόεδρος της Βουλής να εισηγηθεί την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να καταργηθούν ή να μειωθούν τα προκλητικά προνόμια που διατηρούν τα παραπάνω πρόσωπα επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και απασχολώντας δεκάδες υπαλλήλους του δημοσίου.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Δημαράς: «Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης τον περασμένο Ιανουάριο, έγινε σημαντική προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων με την επιλογή ενός μικρότερου κυβερνητικού σχήματος, αλλά και τη μείωση του αριθμού των ειδικών επιστημόνων και των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούσαν στα Υπουργεία. Ωστόσο, στον Κανονισμό της Βουλής, διαπιστώνεται ότι διατηρούνται σημαντικά προνόμια για πρόσωπα που –στις περισσότερες περιπτώσεις- έχουν αποχωρήσει από την πολιτική ζωή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση των κρατικών ταμείων. Οφείλουμε ως μέλη του Κοινοβουλίου να δώσουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα στις δύσκολες ημέρες που περνά η ελληνική κοινωνία, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την κατάργηση προνομίων που στερούνται ουσιαστικού νοήματος και ταυτόχρονα στερούν το δημόσιο τομέα από πολύτιμους υλικούς και ανθρώπινους πόρους».

 ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΜΙΣΘΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Με σειρά παρεμβάσεων ο Γιώργος Δημαράς έθεσε το θέμα της μείωσης του κόστους των μισθωμένων ακινήτων του Δημοσίου μετην προσαρμογή των μισθώσεων στις πραγματικές μισθωτικές  εμπορικές αξίες των ακινήτων. Από την προσαρμογή  υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 30.000.000 ευρώ ανά έτος, δηλαδή ποσό μεγαλύτερο από το σύνολο των βουλευτικών αποζημιώσεων.

 Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε και έλαβε πίνακα 49 σελίδων, στον οποίο υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τα μισθώματα 1.795 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, στα οποία στεγάζονται 1.787 δημόσιες υπηρεσίες. Από τα στοιχεία του πίνακα προέκυψαν περιπτώσεις ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου η τιμή της μίσθωσης υπερβαίνει τις τρέχουσες τιμές της αγοράς για τις συγκεκριμένες περιοχές από 50% έως και 300%. Με αφορμή την απάντηση της Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κας Βαλαβάνη στην επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Δημαρά, έγινε αναφορά και στο θέμα της σκανδαλώδους παραχώρησης δημοσίων ακινήτων που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2013, όταν 28 κτίρια του δημοσίου πουλήθηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (υπόθεση saleandleaseback) έναντι ποσού 261 εκατομμυρίων ευρώ και το ελληνικό δημόσιο βρέθηκε με υποχρέωση να πληρώνει 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο επί 20 χρόνια εγγυημένο ενοίκιο, συν τα έξοδα ασφάλειας και τακτικής συντήρησης των κτιρίων για το παραπάνω διάστημα. Την υπόθεση χειρίζεται πλέον η Εισαγγελέας Διαφθοράς.

Παράλληλα, ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που να αφορούν τα δημόσια έργα και ειδικότερα τις διαδικασίες , τον τρόπο μελέτης, τους διαγωνισμούς, την παρακολούθηση και την παραλαβή των έργων (πχ. σύνθεση επιτροπών, διαμόρφωση προϋπολογισμών κλπ.). Με ερώτησή του προς το Υπουργείο Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα της ζημιάς που υφίσταται το ελληνικό δημόσιο από την καθυστέρηση της μεταστέγασης των υπηρεσιών της Πρεσβείας και του προξενείου στο Βερολίνο σε ιδιόκτητο κτίριο του δημοσίου που έχει προ πολλού αποπερατωθεί, ενώ το κράτος συνεχίζει να πληρώνει μισθώματα  περίπου 350.000 ευρώ το χρόνο και ζήτησε να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία προκειμένου να προστατεύεται το δημόσιο σε περιπτώσεις καθυστερημένης παράδοσης των έργων από τους Αναδόχους.

Ύστερα από πρόταση του Γιώργου Δημαρά δημιουργήθηκε Επιτροπή υπό τον Υπουργό Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου με θέμα την εξοικονόμηση πόρων από τα Ακίνητα του Δημοσίου καθώς και την εξέταση πολεοδομικών ζητημάτων και αναπλάσεων.

 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Για το θέμα της ενέργειας, ο Γιώργος Δημαράς εξέφρασε σταθερά την αντίθεσή του στην κατασκευή από την ΔΕΗ της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» και με συνεχόμενες παρεμβάσεις του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υποστήριξε την ανάγκη της απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα με την ταυτόχρονη προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε στα μέλη του κοινοβουλίου επιστολή των Οικολόγων Πράσινων για την αποτροπή κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V».

 Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε το θέμα της εκπροσώπησης της Ελλάδας στη συνεδρίαση του IPPC στη Σεβίλλη για τον περιορισμό και έλεγχο των βιομηχανικών ρύπων αποκλειστικά και μόνο από έμμισθους υπαλλήλους της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, δηλαδή από εταιρείες παραγωγής ρύπων και δεν υπήρχαν εκπρόσωποι φορέων προστασίας του περιβάλλοντος όπως κατήγγειλε η οργάνωση Greenpeace.

Ο Γιώργος Δημαράς εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις για τη δημιουργία εταιρείας του Δημοσίου με σκοπό την κατασκευή και διαχείριση αγωγών φυσικού αερίου δηλώνοντας σχετικά: «(…) Θα κατανοούσα μια τέτοια πρόταση μόνον αν ήταν ενταγμένη σε ένα σχέδιο μετάβασης από τη σημερινή κατάσταση, στην απεξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η οποία οδηγεί σε ανθεκτική, βιώσιμη, και αυτάρκη οικονομία και κοινωνία. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, πολλοί μιλούν για βιωσιμότητα και αειφορία, αλλά στην πράξη τα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση είναι δειλά και ανεπαρκή. Οι μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται στις μονάδες ορυκτών καυσίμων, για παράδειγμα η «Πτολεμαΐδα 5», και τώρα στους αγωγούς. Περιμένουμε ένα νόμο πλαίσιο, το έχουμε συζητήσει και με τον κ. Λαφαζάνη, για τη στρατηγική και το σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής, με ένταση στις ανανεώσιμες πηγές και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Τέλος, ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε να γίνει συζήτηση στη Βουλή για τον προσανατολισμό της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, πρόταση την οποία αποδέχθηκε ο Υπουργός.

 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Α. Ο Γιώργος Δημαράς, από την αρχή της κοινοβουλευτικής του θητείας, έθεσε στις πρώτες θέσεις της πολιτικής του ατζέντας και της παρουσίας του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το θέμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την προώθηση της Οικολογίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Πεποίθησή του είναι, ότι η διαμόρφωση του νέου ανθρωπολογικού τύπου που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τις αρχές της Οικολογίας, θα πρέπει να ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της σχολικής ζωής από το νηπιαγωγείο και να φτάνει μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση.

Β. Παρομοίως, κατά τις συζητήσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας τόσο στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όσο και στο Κοινοβούλιο, ανέδειξε με παρεμβάσεις του το θέμα της εκπαίδευσης και την ανάγκη της προώθησης των "πράσινων" επαγγελμάτων και τεχνολογιών για μία βιώσιμη στροφή στην οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Γ. Εξίσου ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τον Βουλευτή και στον επιμορφωτικό ρόλο του κόμματος των οικολογων τόσο στα μέλη του, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία που πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί πάνω στις εν πολλοίς άγνωστες αρχές της πολιτικής οικολογίας. Έχει προτείνει στα υπουργεία περιβάλλοντος, πολιτισμού και παιδείας την δημιουργία ντοκιμαντέρ και άλλων ενημερωτικών βοηθημάτων που θα προβάλλονται από τα ΜΜΕ.

Κατά την κοινοβουλευτική του θητεία ο Γιώργος Δημαράς πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, όπου του έθεσε τα αιτήματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που βρήκαν την θετική ανταπόκριση από τον Υπουργό, στον οποίο κατατέθηκαν τροπολογίες και σχέδιο Υπουργικής Απόφασης εν όψει της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την Παιδεία για τα παρακάτω θέματα:

1.       Διάχυση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλη την διδακτέα ύλη του σχολείου.

2.       Συνέχιση της οικολογικής παιδαγωγικής στα σχολικά προγράμματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με βάση το πνεύμα συλλογικότητας, ομαδικής εργασίας, βιωματικής μάθησης, δημοκρατίας και αναγνώρισης του διαφορετικού.

3.       Εισαγωγή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα, και όχι μόνο σε προαιρετική βάση, έτσι ώστε οι αρχές της Οικολογίας να απευθύνονται σε όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

4.       Διατήρηση και μόνιμη χρηματοδότηση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) με άνοιγμα στην κοινωνία και προσαρμογή του οργανογράμματός τους για περισσότερη  συμμετοχή του μαθητικού πληθυσμού και των τοπικών κοινοτήτων.

5.       Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών (δασκάλων και καθηγητών).

6.       Δημιουργία ενιαίου τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων για συνένωση των δράσεων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Α' & Β΄βάθμια εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας για τον καλύτερο συντονισμό με αλλαγή του Οργανογράμματός του.

7.       Εισαγωγή «πράσινων» ειδικοτήτων στην γενική/τεχνική/επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τις ΑΠΕ, τις πράσινες τεχνολογίες, για τη δημιουργία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.