Τοποθέτηση του Οικολόγου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα: “Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί – Ευρωπαϊκές Εξελίξεις – Ελληνική Πραγματικότητα”.
Μπορείτε να βρείτε το βίντεο της ομιλίας (και παλιότερες ομιλίες) εδώ.
«Ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τους ειδικούς επιστήμονες και τους εκπροσώπους των φορέων που ήρθαν σήμερα εδώ να μας ενημερώσουν και πραγματικά ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και η συζήτηση σήμερα ήταν γόνιμη.
Παλιά είχαμε ένα σύνθημα και λέγαμε ότι η επιστήμη είναι στην υπηρεσία των λαών και όχι των μονοπωλίων. Δεν είμαι αντίθετος στην επιστήμη, στην έρευνα, στα καινούργια πράγματα που ανακαλύπτει ο άνθρωπος μελετώντας την φύση με την επιστημονική μέθοδο. Εκεί που τρομάζω είναι όταν τις γνώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις παίρνουν κερδοσκοπικά συμφέροντα που δεν σέβονται ούτε τον άνθρωπο ούτε τον πλανήτη στο σύνολό του. Αυτό γιατί εδώ εκφράζω και την πολιτική οικολογία, τους Οικολόγους Πράσινους, που είμαστε τόσο αντίθετοι σε αυτές τις μεθόδους.
Τα μεταλλαγμένα και όλη αυτή η πολιτική των πολεθνικών συνέχεια επεκτείνεται. Γιατί οι κοινωνίες όπως φάνηκε εδώ από τη συζήτηση είναι αντίθετες στο να μπαίνουν ανεξέλεγκτες μέθοδοι στη ζωή τους, αλλά όμως προχωρούν τέτοιες μέθοδοι κάποιοι πιέζουν και έχουν μαζί τους τα συμφέροντα που επηρεάζουν την πολιτική. Τα τεράστια συμφέροντα που έχουν οι πολυεθνικές και ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία αλλά και τα μέσα ενημέρωσης και διαμορφώνουν την πολιτική αυτό είναι φοβερό αυτό δηλαδή το ότι αγνοούνται οι θελήσεις των λαών.
Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων και των ευρωπαίων δεν θέλει αυτή την γρήγορη διάδοση των μεταλλαγμένων και αυτών των μεθόδων, γιατί έστω και με πιθανότητες κινδυνεύει η ζωή τους. Και όμως αυτά προωθούνται και γίνονται επικίνδυνες παρεμβάσεις στη ζωή μας και στην φύση. Πριν ακόμα να είμαστε απολύτως σίγουροι για τα αποτελέσματα αυτών των καινούργιων στοιχείων, των γενετικά μεταλλαγμένων, τα δοκιμάζουμε στα παιδιά μας, στη ζωή μας όλων μας.
Αυτό είναι τραγικό, είναι πάρα πολλές οι πλευρές που όλες συμφωνούν στο ότι εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας και όσο μπορέσουμε να σταματήσουμε στην χώρα μας τη διάδοση και των καλλιεργειών και την επέκταση των τροφίμων.
Είναι πάρα πολλά λοιπόν τα ερωτήματα σε σχέση με την διατροφική υγεία, σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την βιοποικιλότητα. Είναι θέματα που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της χώρας μας και των ανθρώπων από τις πολυεθνικές, με τις πατέντες τους που ελέγχονται οι σπόροι. Όταν κάποιος, αφού αφανιστούν οι παραδοσιακοί σπόροι θέλει να σε πολεμήσει δεν σου δίνει σπόρους. Ποια είναι η ανεξαρτησία μας χωρίς τη διατροφική επάρκεια μιας χώρας; Η ανεξαρτησία της οικονομίας κινδυνεύει όπως και η δημοκρατία. Όταν οι τόσο ισχυρές πολυεθνικές επιβάλλουν την θέλησή τους στους λαούς.
Είναι βασικά ζητήματα αυτά της δημοκρατίας και βέβαια για την Ελλάδα, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε είναι και θέματα οικονομίας, γιατί η χώρα μας στηρίζεται στην βιοποικιλότητα, στην ποικιλία των τροφών και στην ποιότητα των τροφών. Επίσης, το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε μικρούς καλλιεργητές. Η πρόταση της οικολογίας είναι ότι μια ακατάρρευστη οικονομία πρέπει να είναι αποκεντρωμένη και σχετικά αυτάρκης και σε επίπεδο περιοχών. Οι μεταφορές των τροφών από την Αμερική στην Ελλάδα έχουν μεγάλο ενεργειακό κόστος και είναι κόντρα στην οικολογική λογική.
Όλες αυτές οι μέθοδοι προώθησης των μεταλλαγμένων είναι τόσο επικίνδυνες όπως ήταν και η προώθηση των πυρηνικών. Είναι αντίθετη στη φιλοσοφία και την πολιτική μας, γιατί κινδυνεύει ο πλανήτης στο σύνολό του, η βιοποικιλότητα, η ομορφιά και η ισορροπία στον πλανήτη. Η ανατροπή δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή, αλλά είναι μια συνολική καταστροφή που υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών των ανθρώπων και της ζωής πάνω στον πλανήτη. Γι' αυτό ήταν πολύ θετική η συζήτηση και εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας να φέρουμε σύντομα ένα σωστό νόμο, ο οποίος ελπίζω ότι θα μπορεί να περάσει και ομόφωνα από την Βουλή. Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια ανακοίνωση. Την Παρασκευή 22 του μηνός στις 19.00΄, Ακαδημίας 18, στο ΕΒΕΑ, γίνεται μια εκδήλωση για το ΤΤΙP, την οποία οργανώνουν το Πράσινο Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Πουλατντζά.»