Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: «Ενέργειες του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των πεζών και ποδηλατών»
Ο Βουλευτής Β Αθηνών κ. Γεώργιος Δημαράς καταθέτει αναφορά την επιστολή του Συλλόγου ΠΕΖΗ – Κίνηση για τα Δικαιώματα των Πεζών με θέμα τις «Ενέργειες του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των πεζών και ποδηλατών», στην οποία τονίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πεζοί και ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός για τα μέτρα που θα λάβει για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Επισυνάπτεται η Επιστολή.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά
Αθήνα, 12Μαΐου 2015
Ο καταθέτων Βουλευτής
Γιώργος Δημαράς
Ενέργειες του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των πεζών και ποδηλατών
Στο 7% του ΑΕΠ ανέρχονται τα έξοδα από τις επιπτώσεις στην υγεία που προέρχονται από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η μόνη προοπτική για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας στις πόλεις είναι η προώθηση της πράσινης μετακίνησης. Εκτός από το ποδήλατο, το περπάτημα σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων συλλογικής μεταφοράς αποτελεί τον περιβαλλοντικά πιο φιλικό τρόπο. Το περπάτημα, εκτός από τη συνεισφορά του αυτή σε λιγότερη ρύπανση συνεισφέρει και στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ο πεζός έχει περισσότερη δυνατότητα να παρατηρήσει τα καλά και τα στραβά της πόλης του. Άλλωστε η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη χάρτα της Κοπεγχάγης για τα δικαιώματα των πεζών.
Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι στις ελληνικές πόλεις, όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος του χώρου έχει παραδοθεί στη μηχανοκίνητη κυκλοφορία, αλλά και οι λιγοστοί χώροι που έχουν απομείνει για τους ανθρώπους (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες, διαβάσεις, πάρκα κλπ) χρησιμοποιούνται και αυτοί παράνομα για στάθμευση (και κίνηση πολλές φορές) αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καταχρηστική κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα και διαφόρων ειδών εμπόδια.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πιο ευάλωτοι από τους πεζούς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τους δημόσιους χώρους, όπως οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι γονείς με καροτσάκια, μικρά παιδιά κλπ. Μεγάλο είναι και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τα “ατυχήματα” λόγω της μειωμένης οδικής ασφάλειας και από τις δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία (παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ατμοσφαιρική ρύπανση).
Η κατάσταση αυτή κρίνεται απαράδεκτη, αντίθετη με το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων κινητικότητας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής και με σημαντικές δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις (στον τουρισμό και τη γενικότερη οικονομική ελκυστικότητα των πόλεων, στα οικονομικά των νοικοκυριών, στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας, στο περιβάλλον και κλιματική αλλαγή).
Επειδή οι νόμοι για τον σεβασμό του χώρου που προορίζεται για τους πεζούς υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται και επειδή υπεύθυνη αρχή για την επιβολή του νόμου είναι η Ελληνική Αστυνομία ερωτάται ο Υπουργός:
1. Έχουν υποστεί εκπαίδευση οι υπάλληλοι της αστυνομίας σχετικά με την αναγκαιότητα επιβολής του νόμου για την προστασία των χώρων που προορίζονται για τους πεζούς;
2. Τί σκοπεύει να κάνει ο υπουργός για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας;
3. Εκτός από την επιβολή του νόμου υπάρχει και η πρόληψη της παράβασης. Σχεδιάζει ο υπουργός να προχωρήσει σε ενημερωτικές εκστρατείες προς τους πολίτες για την αναγκαιότητα σεβασμού των νόμων για τους πεζούς;
11.5.2015 ΠΕΖΗ - Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών