Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς σχολιάζει στην Κυριακάτικη Kontranews τις καλές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Άγκελα Μέρκελ και κάνει έναν σύντομο απολογισμό για τη συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Σημειώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών «θα ωφελήσει την Ελλάδα» και τονίζει πως στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί τη ψήφιση της. Τέλος θεωρεί πως οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά τις διαφωνίες τους για το ονοματολογικό.
Μετά τις δύσκολες καταστάσεις του 2015, φανταζόσασταν ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τη Μέρκελ θα έφταναν σε τόσο καλό επίπεδο;
Είναι αληθές ότι ήταν δύσκολο το 2015 να προβλέψει κάποιος την τόσο καλή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού και κατ’ επέκταση της Ελληνικής κυβέρνησης. Είναι άλλη η θέση ενός αρχηγού κόμματος αντιπολίτευσης , που δεν έχει ασκήσει εξουσία και άλλη η θέση και η ευθύνη ενός πρωθυπουργού.
Πάντως είναι άποψή μου, ότι στην πολιτική και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική είναι ανάγκη να διαμορφώνονται καλές σχέσεις συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και ηγετών που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες και πάντα στις διαφωνίες να ζυγίζουμε τα λόγια μας.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ απέδειξε ότι ήταν και είναι μια υπεύθυνη πολιτικός που στήριξε την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπάθησε να βρεθεί λύση για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και για να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις για την μη διάλυσή της Ε.Ε. Επίσης, έδειξε ότι κατανοεί την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών προβλημάτων, όπως το προσφυγικό.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ευχαριστημένοι από τη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ; Ποιον τομέα της συνεργασίας σας θα θέλατε να βελτιώσετε;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα κόμμα μέλος της Πράσινης Ευρωπαϊκής οικογένειας και έχει άλλες προσεγγίσεις και διαφορετικό πολιτικό πρόγραμμα από τ’ άλλα κόμματα. Από τα κόμματα της δεξιάς, που είναι εκφραστές του κυρίαρχου κοινωνικού και οικονομικού συστήματος του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των πολυεθνικών, οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Με την αριστερά και την σοσιαλδημοκρατία μπορούμε να έχουμε μια ελάχιστη κοινή προγραμματική βάση παρ’ όλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις και πολιτικές προτεραιότητες.
Οι απαιτήσεις μας από την κυβέρνηση για αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική, τη προστασία των φυσικών πόρων και για την οικοδόμηση βιώσιμης οικονομίας, με βάση το πρόγραμμα της Οικολογίας, είναι μεγάλες. Οι όσες θετικές αλλαγές έγιναν με την παρουσία και των Οικολόγων Πράσινων σε κυβερνητικές θέσεις και στη Βουλή, μας ικανοποιούν αλλά ζητάμε και πολύ περισσότερα. Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλούς νόμους και μέτρα σε θετική και οικολογική κατεύθυνση που έγιναν με την συμμετοχή μας.
Μερικά από αυτά είναι ο νόμος για την ανακύκλωση, ο νόμος για την κυκλική οικονομία, για τις ενεργειακές κοινότητες, τους δασικούς χάρτες αλλά και μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων ομάδων πολιτών.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς θέλουμε να γίνουν πιο τολμηρά βήματα στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης Οικονομίας και Κοινωνίας. Δηλαδή αλλαγές και στη φορολογική πολιτική και στον προσανατολισμό των διαθέσιμων οικονομικών πόρων και ριζική αλλαγή στην πολιτική εκχώρησης δικαιωμάτων στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ως οικολόγοι είμαστε έχουμε δηλώσει και στη Βουλή την διαφοροποίηση μας. Αλλά στο ερώτημα και την τελική εκτίμηση αν είμαστε ευχαριστημένοι ή όχι από την Κυβέρνηση, για ν’ απαντήσουμε πρέπει να εκτιμήσουμε αν θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχε η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην Κυβέρνηση και στην Βουλή. Μ’ αυτό το σκεπτικό, η απάντηση είναι ότι το ισοζύγιο είναι σαφώς θετικό για το περιβάλλον και την κοινωνία.
Θα μπορέσετε να ανατρέψετε το άσχημο δημοσκοπικό κλίμα; Θα αντέξετε το πολιτικό βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Κατά την άποψή μου, μπορεί να γεφυρωθεί η όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Ο κος Μητσοτάκης κάνει μεγάλο λάθος που δεν στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκτιμώ ότι πολιτικά υποκρίνεται και ότι άλλα λέει και άλλα θέλει. Πιστεύω ότι θα ήθελε να ψηφιστεί η συμφωνία, αλλά με τη ψήφο άλλων για να μην έχει πολιτικό κόστος. Έπρεπε και η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. να εργαστούν για να πειστεί ο Ελληνικός λαός ότι με τα σημερινά διαμορφωμένα δεδομένα, δεν υπάρχει άλλη καλύτερη εφικτή λύση και όσο μένει το πρόβλημα άλυτο είναι σε βάρος της πατρίδας μας. Οι Έλληνες με τον καιρό θα καταλάβουν ότι η συμφωνία θα ωφελήσει την Ελλάδα.
Πως σχολιάζετε τη στάση του Πάνου Καμμένου τις τελευταίες μέρες;
Γνωρίζουμε τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές του Πάνου Καμμένου και του κόμματος των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους. Επίσης, γνωρίζουμε πως το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι για τους ΑΝΕΛ κυρίαρχο σημείο πολιτικής αναφοράς. Περιμένω όμως να ξεχωρίσουν το θέμα της αρνητικής ψήφου στη Συμφωνία των Πρεσπών από τη στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση, που πρέπει να τελειώσει το θετικό της έργο και να φτάσει σύμφωνα με το Σύνταγμα στο τέλος της θητείας της, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Τι προτεραιότητες έχετε στον λίγο χρόνο και στον τομέα των αρμοδιοτήτων σας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
Στο υπουργείο έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους, στα πλαίσια του περιορισμένου χρόνου που διαθέτουμε και των αρμοδιοτήτων μου.
· Να προχωρήσει το Κτηματολόγιο γρήγορα και σωστά, περιορίζοντας αδυναμίες και λάθη.
· Να διαμορφώσουμε ένα νομικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την αναζωογόνηση των πόλεων και τις αστικές αναπλάσεις. Ν’ ανοίξουμε το δρόμο να πρασινίσουν οι πόλεις μας και ν’ αποσυρθούν ή ν’ ανανεωθούν τα παλαιά κτήρια που σπαταλούν ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν στατική αντοχή σε πιθανό μεγάλο σεισμό. Δηλαδή να επανασχεδιάσουμε τα κέντρα των πόλεων που παρακμάζουν και καταρρέουν, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και ανάγκες, όπως η αύξηση στης θερμοκρασίας στις πόλεις από την κλιματική αλλαγή.
· Να προστατεύσουμε τα νερά και την φύση. Παράδειγμα είναι η εκστρατεία που αρχίσαμε για να σώσουμε τα πλατάνια από την καταστροφική ασθένεια (μύκητα) που εξαπλώνεται ταχύτατα από ανθρώπινες δράσεις, με κίνδυνο αφανισμού.